Sok veszély leselkedik a fiatalokra a vakáció ideje alatt

(Budaörs, 206. június 17. – Budaörsi Infó) Sok veszély leselkedik a fiatalokra a vakáció ideje alatt, ezért érdemes néhány tanácsot megfogadni a szülőknek és a diákoknak egyaránt.

 

 

Az iskola befejeztével a tanulók számára megérkezik a várva várt pihenés, a sportolás, a kirándulás és persze a nyaralás ideje. A Budaörsi Rendőrkapitányság a nyári szünet megkezdése előtt számos jó tanáccsal látja el a tanulókat.

Érdemes értelmes elfoglaltsággal tölteni az időt, ugyanis a csavargás hamar meggondolatlan, esetleg törvénysértő dolgokhoz vezethet. A csellengő fiatalok bűncselekmény áldozataivá is válhatnak, vagyontárgyaikat ellophatják, kirabolhatják őket. Feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívjuk fel magukra a figyelmet, illetve azt, hogy nagyobb pénzösszeget ne, vagy csak több helyen elosztva tartsanak maguknál a gyerekek. Értékeiket soha ne hagyják őrizetlenül!

„Egységben az erő!” Ezzel a mottóval lehet érzékeltetni, hogy ha a fiatalok egy viszonylag késői időpontban megrendezendő programon akarnak részt venni, akkor oda célszerű csoportosan és lehetőleg felnőtt kíséretében menni, kerülve a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket. Idegenekkel szemben mindig legyenek nagyon óvatosak! A fiatalok figyelmébe ajánljuk, hogy ne szálljanak be ismeretlen autókba, illetve, ha egyedül tartózkodnak otthon, ne engedjenek be idegent a lakásba!

A gyermekekre leselkedő veszélyek elhárításában elvitathatatlan a felnőttek, a szülők felelőssége. Hiszen tudjuk, a gyermekek védelmét a legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja. Fontos, hogy a szülők, a nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok kivel és hová mennek.

Lényeges, hogy tudásukhoz mérten felkészüljenek a gyermekeiket érő, érintő veszélyekre, korunk változásaira, a folyamatosan újuló technikai környezetre.

 

Mondják el gyermekeiknek:

Értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek.

Táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül. A legjobb, ha azt mindig maguk mellett tartják.

Idegenekben – még ha kedvesek is – ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem.

Szórakozó- és közösségi helyeken italaikat ne hagyják őrizetlenül. Amennyiben ez mégis megtörténik, ne igyanak abból, hiszen nem tudhatják, hogy nem került-e bele valamilyen szer.

Ne próbálják ki a különböző drogokat, mert hatásuk kiszámíthatatlan és könnyebben válhatnak áldozattá és elkövetővé is.

A késő esti órákban lehetőség szerint csoportosan induljanak haza, egymást védve-kísérve.

Ha támadás éri őket, ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék.

Ismerjék a segélyhívó telefonszámokat (107, 112), illetve szüleik telefonszámát is.

 

Kérjék meg gyermekeiket, ha elmennek otthonról, mondják meg hová mennek, kivel találkoznak, mikor érnek haza, valamint ismerjék meg barátaik nevét, címét, telefonos elérhetőségét.

Az Internetnek káros hatásai is vannak, tekintettel arra, hogy a világhálón terjedő bizonyos tartalmak veszélyt jelenthetnek a kiskorúakra. A chatelés veszélyei közé tartozik az, hogy az ismeretlen beszélgetőpartner akár személyes találkozóra is hívhatja a fiatalt. Ezekben az esetben is kulcsfontosságú a szülői odafigyelés.

Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait. Számtalan olyan program van, amely lehetővé teszi a veszélytelen böngészést. Ezeket érdemes használni, mert a szülők állíthatják be azt, hogy mennyi időt tölthetnek a gyermekek az interneten és milyen tartalmú oldalakat látogathatnak. Beszélgessenek a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról. Célszerű megkérni a gyermekeket arra, hogy időnként mutassák meg a profiloldalukat.

 

Vegyenek részt a gyermekeik virtuális életében is és hívják fel figyelmüket a következőkre:

– A létrehozott profiloldalon a lehető legkevesebb információt adják meg magukról.

– Ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyek méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat vagy barátaikat. A feltöltött képeket bárki lementheti és más oldalra feltöltheti.

– Online zaklatásnak lehetnek kitéve (például sértő, fenyegető, megfélemlítő leveleket küldhetnek nekik). Ha ilyen történik, mindenképpen beszélgessenek a gyermekekkel, hogyan kezeljék ezeket. Ha úgy érzik, hogy veszélyben van a gyermekük, tegyenek bejelentést a rendőrségen.

 

Amennyiben a szülők gyermekeikkel nyílt, őszinte és szeretetteljes kapcsolatot építenek ki, a lurkók a gondjaikkal nem a barátok társaságát fogják keresni, hanem bizalommal fordulnak majd azokhoz, akik a problémáik megoldásában valóban tudnak segíteni, a szülőkhöz!

 

A tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni és az egyéb balesetekre. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak.

A közúti baleseti statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a legtöbb gyermekbaleset a nyári hónapokban történik és a tragédiák száma is ekkor a legmagasabb. Körükben a 10-14 éves korosztály kockázata kimagasló. A személysérüléses közúti közlekedési balesetek egyharmada nyáron éri a gyerekeket, akik sérüléseiket ilyenkor leggyakrabban gépjármű utasaként szerzik. A nyári szünidőben gyakoribbak a kerékpáros balesetek is, az érintett gyermekek 40%-a ebben az időszakban sérül meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szülők és közlekedők a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre, amennyiben az úton vagy annak közelében, akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek.

Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük és gyakran kalandot keresnek. A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb résztvevői a közlekedésnek. Még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért a gyermekekre mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjármű-közlekedés van: a forgalmas vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihenőövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében. Továbbá ők a legfogékonyabbak az új ismeretek megszerzése terén, esetükben a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ezért a közlekedési szabályok ismertetése, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása balesetektől óvhatja meg a gyermekeket, s akár életmentő is lehet.

 

Végezetül ne feledjék: a gyermek számára az első számú mintát a szülők szolgáltatják!

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.