Bűnmegelőzési tanácsok – Ne dőljenek be minden telefonálónak!

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytat nyomozást csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

 

 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az ismeretlen tettes 2016. május 25-én 02 óra 30 perc körül felhívta az idős sértettet vezetékes telefonon, majd a lányaként bemutatkozva arra hivatkozva, hogy balesetet szenvedett és bajban van kicsalt a sértettől 450.000-Ft készpénzt és különböző arany ékszert. Az értékeket egy másik személy – egy ismeretlen férfi – a sértett lakcímén személyesen megjelenve vette át a sértettől.

A Budaörsi Rendőrkapitányság csalással elkövetett bűncselekményekre hívja fel a figyelmet.

Az idős embereket átveréssel – figyelmetlenségük és jóhiszeműségük kihasználásával – a csalók könnyen megrövidíthetik.

 

Az ilyen, és ehhez hasonló bűncselekmények elkerülése végett a rendőrség felhívja az állampolgárok – főként az idős és egyedül élő személyek – figyelmét, hogy:
– Járjanak utána, hogy a telefonáló valóban az-e, akinek mondja magát!

– Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az
információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.

– Ne engedjenek be idegeneket a házba!

– Senkinek NE mutassák meg, hol tartják a készpénzt otthonukban!

– Ha idegenek vizet vagy valamilyen segítséget kérnek, belátásuk szerint döntsenek, de semmiképpen se engedjék be őket a lakásba!

– Ne váltsanak fel idegeneknek készpénzt!

– Ha idegenek unokájukra, gyermekeikre hivatkozva kérnek bármilyen segítséget, egyeztessenek előbb hozzátartozóikkal! Bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak azonnal pénzt.

–  Soha ne vallják be senkinek, hogy egyedül vannak, és ne áruljanak el magukról semmilyen személyes, bizalmas dolgot idegeneknek.

– Alakítsanak ki a lakókörnyezetükkel kölcsönös együttműködésre alkalmas viszonyt, és figyeljenek egymás lakhelyére. Az idegeneket és a gyanúsan viselkedőket figyeljék meg, a járművek adatait jegyezzék fel, majd azokat adják át a polgárőrnek, rendőrnek, szociális gondozónak.

– Értékesebb vagyontárgyaikról készítsenek házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, azonosításra alkalmas számát. Lehetőség szerint nagyobb készpénzt ne tartsanak otthon. Ha mégis, akkor a készpénzt lemez- vagy pénzkazettában tárolják!

– Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerősit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

 

A trükkös lopás

A bűnelkövetési módszer lényege, hogy az időskorú lakóhelyén jelennek meg a szélhámosok, akik különféle hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kéréssekkel bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelik, majd egy alkalmas pillanatban zsebre vágják a pénzét, vagy értéktárgyait. A tettesek a sértettek hiszékenységére és idős korukból adódó kiszolgáltatottságára építenek.

 

A hamis ürügyek lehetséges típusai:

–    A ” segítségre szoruló” idegenek mondatai így szólhatnak: “kérek egy pohár vizet, rosszul érzem magam… a gyermekemet szeretném tisztába tenni… a mosdót szeretném használni… a telefont szeretném használni… baleset érte a közelben hozzátartozómat és a műtéthez forintra van szükségem, de csak euróm van…”.

–    A házaló árusok, felvásárlók, adománygyűjtők, ügynökök: “vegyen tőlem árut, tűzifát árusítok, régiséget vásárolok, megveszek bármit, csak adjon vissza 20 ezresből… beteg gyerekeknek, egyháznak pénzadományt gyűjtök… rendelést veszek fel bármilyen javításra”.

–    A magukat hivatalos személynek kiadók: “közüzemi szolgáltatótól jövök… villany-, gáz-, vízóra leolvasó vagyok és túlfizetés történt, adjon vissza 20 ezresből… önkormányzattól hoztam segélyt… postás, rendőr vagyok és hivatalos ügyben érkeztem…”.
A Rendőrség bűnmegelőzési ajánlásai:

– Óvakodjon az idegenektől és ne engedje be őket a lakásába!

– Nézzen ki az ablakon, vagy kémlelő nyíláson, hogy fel tudja mérni a bejelentkezőt és győződjön meg arról ajtónyitás előtt, be van-e akasztva a biztonsági lánc, mely védelmet ad.

– Ha beengedi a látogatót, lehetőleg ne legyen egyedül, hanem hívja át egy szomszédját, vagy rokonát.

– Amennyiben a hívatlan vendég már akarata ellenére belépett otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül. Amennyiben kellő határozottsággal lép fel, meghátrál és távozni fog.

– Bárkinek is adja ki magát (hivatalos személyeknek), minden esetben kérjen igazolványt és személyének azonosítása végett hívja fel az intézményt, melyre hivatkozik. A cégek valódi munkatársai fényképes azonosító kártyával rendelkeznek, melyet intézkedésük során felmutatnak.

– A szolgáltatók nem térítenek vissza készpénzben túlfizetést!

– Lehetőleg a zárva tartott kerítésen, bejárati ajtón keresztül kérdezze ki a becsengetőket jövetelük céljáról és csak állításuk valódiságának ellenőrzése után nyisson ajtót.

– A valós adománygyűjtők többnyire postai csekken kérik a befizetést és nem készpénzben.

– Pénzt ne vegyen elő idegenek jelenlétében, mert ezzel kifigyelhetik, hol tartja megtakarítását, nyugdíját.

 

Amennyiben gyanús körülményt észlel vagy mégis megkárosították, azonnal értesítse a rendőrséget az ismert 107-es vagy 112-es telefonszámon!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.