Felújítás a budaörsi Heimatmuseumban – Megvannak a Várépítő pályázat győztesei

(Budaörs, 2016. június 8. – Budaörsi Infó) 2016-ben először fordult elő a Várépítő pályázat 15 éves történetében, hogy a legkelendőbb építőanyagot, a csemperagasztót nem tudta elosztani a zsűri. Ugyan idén is 15 nyertessel bővült azon intézmények köre, ahol a tervezett felújításhoz a Várépítőn nyert építőanyagokat is felhasználják, minden idők legkevesebb beadott pályázata is azt bizonyítja, az önkormányzatoknak nincs pénze az intézményi feltételek javítását szolgáló beruházásokra. Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata is a győztesek között van, így hamarosan megkezdődhet a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, a Heimatmuseum felújítása.

 

 

A kevés pályázó ellenére is kétszer annyi, összesen 27 millió Ft+ÁFA értékű építőanyagot igényelt idén a minden idők legkisebb számú, összesen 26 gyermekintézmény és műemléki pályázója a felújítási munkákat 15 éve építőanyaggal támogató Várépítő pályázaton.

Mivel semmivel sem volt kevesebb érdeklődő telefon, mint korábban, a kiírók egyértelműen az intézményeknél tapasztalható forráshiányra vezetik vissza a csekély pályázati arányt.

„Évek óta hangsúlyozzuk, hogy az elnyert tetőcserép, hőszigetelés vagy kazán szállításához, beépítéséhez szükséges forrásokkal a pályázóknak rendelkezniük kell. Meggyőződésünk szerint az ezekre felhasználható saját forrás hiánya miatt már pályázni sem mernek az intézmények. Sajnos így más pályázatokon sem tudnak indulni, de nem is igen vannak jelenleg megfelelő pályázatok.” – mondta el Rajki Diána, a Build-Communication Kft. ügyvezető igazgatója, a pályázat életre hívója az idei eredményeket elemezve, a Budaörsi Városháza dísztermében megrendezett díjátadó ünnepségen június 7-én.

 

varepito_palyazat_dijatado (6)

 

6 év alatt 70 millió Ft + Áfa értékű építőanyag, közel 600 pályázó, és több mint 100 nyertes intézmény. Ez az újjáélesztett, gyermekintézmények és műemlékek kezelőinek beruházásaihoz építőanyagot biztosító Várépítő pályázat mérlege. Még az idei visszafogott érdeklődés után is elmondható, hogy nagy az igény a kisebb, részben energetikai célú, részben pedig a belső működési feltételeket javító beruházásokhoz igényelhető építőanyagokra. Ugyanakkor az idei tapasztalatok bizonyították, hogy sajnos mindez nem elegendő: a forráshiányos intézményeknek igazán nagy szükségük van a kivitelezésre fordítható készpénzre, saját forrás nélkül ugyanis az elnyert termékeket nem tudják beépíteni.

 

 

varepito_palyazat_dijatado (2)

 

 

„Az önkormányzatok autonómiájának megőrzése a demokrácia alapja”

Akár jelképesnek is tekinthetjük, hogy idén második alkalommal a díjátadó ünnepségen egy „gazdag” város, Budaörs Önkormányzata látja vendégül a szegényebb települések intézményi és önkormányzati vezetőit.

A házigazda Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás köszöntőjében kiemelte az önkormányzatok a civil szervezetekkel, de akár a profitorientált cégekkel való helyi szintű együttműködésének fontosságát, valamint kifejezetten az oktatási intézmények helyzetére utalva szólt az önkormányzatok autonómiájának védelmében.

„Budaörs Város sokat tett eddig is az oktatási intézményekért és a helyi műemlékek védelméért is. Ahol erre van forrás, ott az önkormányzatoknak meg kell tartaniuk önrendelkezési jogukat, hiszen ez a demokrácia alapja.”

 

 

varepito_palyazat_dijatado (7)

 

A valóban jól működő oktatási intézményi rendszerrel rendelkező város vezetője más oldalról közelítette meg a pályázatok idei csekély számát. Véleménye szerint az önkormányzatok tényleges forráshiánya mellett a csökkenő pályázási, beruházási kedv okai között van az oktatási intézmények teljes államosításának terve is, amely elbizonytalanítja az önkormányzatokat, és amelyek így könnyedén elveszíthetik a kapcsolatot saját intézményeikkel.

Ahogy a többi megszólaló, a zsűri képviseletében beszélő, több mint 15 éve a pályázat zsűrijében dolgozó Tóth Balázs, okl. építészmérnök, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője azt emelte ki, milyen fontos az olyan „apró lángok” a megőrzése, amelyet a Várépítő pályázat is jelent. Emellett azt a reményét is kifejezte, hogy ismét eljön az idő, amikor a zsűri, a pályázat fénykorához hasonlóan, a jelenleginek többszörös értékű felajánlását oszthatja ki.

 

varepito_palyazat_dijatado (9)

Tóth Balázs

 

Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége elnöke az ország intézményeinek gondjai, valamint műemlékei és a műemlékvédelme egyre elszomorítóbb helyzete mellett „porszemeknek” nevezte a pályázat által megoldható gondokat. Mégis azt hangsúlyozta, hogy pont az ilyen helyzetben fontos minden ehhez hasonló „porszemmel” egyre többet foglalkozni, azokat nagyra értékelni és minden támogatást megadni azoknak, akik tenni akarnak a közösségért.

 

varepito_palyazat_dijatado (10)

Ráday Mihály

 

 

11 gyermekintézmény és 4 műemlék nyert idén.

 

 

Várépítő pályázat GYERMEKINTÉZMÉNYI nyertesek 2016.

 

Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, Budapest

Murexin Kft. – 118 840 Ft – értékű parkettalakkot nyert az intézmény dísztermének felújítására

 

Györkönyi Napsugár Óvoda / Kindergarten

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. – 205 604 Ft értékű tetőcserepet nyert a györkönyi óvoda “kisházának” tetőfelújítása

 

Törteli Tulipán Óvoda

Összesen: 248 400 forintnyi építőanyagot nyert az óvoda szigetelésére és vakolására, ebből

a Bachl Hőszigetleőanyag-gyártó Kft. – 195 375 Ft értékű szigetelőanyagát

és a Baumit Kft. – 53 025 Ft értékű vakoló anyagát.

 

Gourmand Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakképzési Alapítvány, Budapest

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. – 326 518 Ft értékű tetőcserepet nyert Gourmand Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola és Gimnázium épületének bővítésére

 

Humánum Egészségügyi Szakképző Alapítvány, Cegléd

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.– 470 056 Ft értékű tetőcserepet nyert Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola melléképületének felújítására

 

Pilis-Dunakanyar Waldorf Nevelésért Óvoda és Iskola Egyesület, Pilisszentlászló

Összesen: 498 433 forintnyi építőanyagot nyert a Kékvölgy Waldorf Iskola Hrabina utcai épületében étkező kialakítása, ebből

a Bachl Hőszigetelőanyag-gyártó Kft.– 55 125 Ft értékű szigetelő anyagát

és a Henkel Magyarország Kft. – Ceresit – 443 308 Ft értékű burkolati termékét

 

Ősagárd Község Önkormányzata

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. – 997 822 Ft értékű tetőcserepet nyert az Ősagárdi Óvoda tetőfelújításához

 

Kurca-parti Óvoda, Szegvár

Összesen: 1 056 877 forintnyi építőanyagot nyert az óvoda tetőfelújításához, ebből

a Creaton South-East Europe Kft. – 926 877 Ft értékű tetőcserepét

a Prefa Hungária Kft. 130 000 Ft – értékű ereszcsatornáját

 

Zalalövő és Környéke K.K.K. Alapítvány

Összesen: 1 126 123 forintnyi építőanyagot nyert a Zalalövői Civil ház felújításához, ebből

a Baumit Kft. 223 000 Ft értékű szigetelő és vakoló anyagát

a Creaton South-East Europe Kft. – 773 123 Ft értékű tetőcserepét

és a Prefa Hungária Kft. 130 000 Ft – értékű ereszcsatornáját

 

 

varepito_palyazat_dijatado (1)

 

 

Várépítő pályázat MŰEMLÉKI nyertesek 2016.

 

Csáfordjánosfa Község Önkormányzata

Összesen: 352 845 forintnyi építőanyagot nyert a Simon Kripta vízelvezetésének kialakításához, ebből

a Baumit Kft. – 113 550 Ft értékű vakoló anyagát

és a Prefa Hungária Kft. 239 295 Ft – értékű ereszcsatornáját

 

FM DASzK-Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

Murexin Kft. – 355 480 Ft értékű burkolati terméket nyert az Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Kastély épület szociális helyiségeinek felújítására

 

Nézsai Római Katolikus Plébánia

Bramac Kft. – 1 500 000 Ft értékű tetőcserepet nyert a plébánia tetőfelújításához

 

 

varepito_palyazat_dijatado (5)

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata

Összesen: 1 686 450 forintnyi építőanyagot nyert a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum felújítására, ebből

a Creaton South-East Europe Kft. – 1 300 000 Ft értékű tetőcserepét

és a Baumit Kft. – 386 450 Ft értékű vakoló anyagát

 

 

varepito_palyazat_dijatado (12)

varepito_palyazat_dijatado (13)

 

 

JÖVŐKUCKÓ TÁMOGATÁS

 

Az ibuild.info projektinformációs szolgáltatás és a ProIDEA termékinformációs katalógus valamint a Magyar Építéstechnika építészeti szaklap együtt 500 000 Ft készpénzt ajánlott fel, amelyet idén Szentlőrinc Város Önkormányzata, a Szentlőrinci Kistérségi Óvóda és Bölcsőde tetőfelújítási munkálatok elvégzéséhez nyerte meg.

 

Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) felajánlása

Az ÉMSZ tetőfedő mesterei idén negyedik alkalommal fogják térítésmentesen felújítani egy nyertes intézmény tetőjét, ez pedig nem más, mint az Ősagárd Község Önkormányzata által fenntartott Ősagárdi Óvoda.

 

 

varepito_palyazat_dijatado (4)

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.