Cafeteria változás

(Budaörs, 2016. június 5. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) 2016. június 2-án bejelentették, hogy eldöntött tény, hogy a cafeteriát megváltoztatják január elsejétől, évi maximum 350 ezer forintot lehet adni SZÉP kártyára és további 100 ezret készpénzben a dolgozóknak. (A közszférában ez 100+100 ezer forint lesz.)

 

 

A SZÉP kártya zsebei továbbra is megmaradnak, a szálláshely alszámlára 225, a vendéglátás alszámlára 150, a szabadidő alszámlára 75 ezer forint utalható.

A változtatásra azért van szükség, mert az Unió nemtetszését fejezte ki a cafeteria rendszer átszabása miatt és százmilliárdos kártérítési per várható a kiebrudalt, főleg francia cafeteria cégek részéről.

Ami jó hír, hogy a munkáltató adóterhe nem nő (34,5% lesz az adókulcs), a dolgozóknak pedig továbbra is adómentes marad az így kapott összeg. Megmarad a lakhatás támogatása (lakásvásárlás, lakáshitel-törlesztés) és a kevesek által igényelt sport és kulturális célú belépők támogatása.

Azonban megszűnik a bérlet, iskolakezdési támogatás, étkezési utalvány, de az önkéntes pénztárak választásának lehetősége is.

(A készpénzes százezer forint éves keret még a budapesti bérletek árát sem éri el. Ez nagy visszalépés az eddigi 200 ezres kerethez képest, viszont a néhány esetben kedvezőbb adókulcs miatt némi előnye is van a változásnak.)

A leginkább érdekes kérdés, hogy mi lesz így az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, egészség és önsegélyező pénztárakkal?

Az elmúlt években a munkáltatói befizetések aránya jelentősen csökkent, de még így is csak a befizetett pénz 40%-a származik a munkáltatóktól, főleg a cafeterián keresztül. (2012-ben még fele-fele volt az arány, előtt még nagyobb volt a munkáltatói befizetés.) Ezért valószínűleg nagy megrázkódtatás nem fogja érni a szektort, de esetleg a kisebb tagokat rosszul érintheti a befizetések mértékének jelentős csökkenése.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.