Kiállítás a Városházán a Para-fitt Sportegyesület diákjainak munkáiból

(Budaörs, 2016. május 31. – Budaörsi Infó) 2016. május 30-án volt a Para-fitt Sportegyesület kiállításának megnyitója Budaörsön.

 

 

A megnyitóünnepségen köszöntőt mondott Géczy-Gaál Szilvia, a polgármesteri hivatal kulturális referense és a Para-fitt Sportegyesület vezetője Gégény Noémi. Énekelt: Orbán Borbála.

A kiállítás megtekinthető: 2016. június 30-ig, minden nap 8:00-19:00 óráig.

 

16_05_30parafit_kiallitas_varoshaza (7)

16_05_30parafit_kiallitas_varoshaza (6)

Gégény Noémi

 

16_05_30parafit_kiallitas_varoshaza (4)

Orbán Borbála

16_05_30parafit_kiallitas_varoshaza (2)

 

16_05_30parafit_kiallitas_varoshaza (9)

16_05_30parafit_kiallitas_varoshaza (10)

16_05_30parafit_kiallitas_varoshaza (1)

 

A Para-fitt Sportegyesületről:

Az egyesületet 2001 decemberében azzal a céllal alapították, hogy a társadalom perifériáján élő értelmi és halmozottan sérült gyerekek, fiatalok lelki és testi rehabilitációjához lehetőséget nyújtsanak. Ehhez az egyik legjobb módszernek az úszást, a hidroterápiát és a játékos vízi sportokat találták.

A tanítványok között mindenféle fogyatékossági szindrómával rendelkező gyermek és fiatal van: autisták, Down-, Williams-szindrómások, mozgássérült, daganatos beteg, baleseti agysérült, ICP-s (központi idegrendszeri sérülés), hallás- és halmozottan sérültek.

Ezek a gyermekek a mindennapi oktatás és ellátás keretében nem juthatnak lehetőséghez, hogy kortársaikhoz hasonlóan rendszeres mozgásban, testedzésben vegyenek részt. Ezért úgy gondolják, hogy egyesületük fontos feladatot vállal magára, amikor ezeknek a gyermeknek és fiataloknak lehetőséget teremt a rendszeres – állapotuknak megfelelő illetve azt javító – mozgásra, strukturált szabadidős tevékenységre, amelynek során nemcsak vízbiztonságot szereznek, hanem megszokják a rendszeres életvitelt, fegyelmezettebbek lesznek.

A mozgásfejlesztésben található meg a testi, pszichoszociális és értelmi fejlesztési vonal tényleges érintkezése, s ilyenformán a mozgással egyidejűleg befolyásolhatják a kognitív és a szociális funkciók fejlődését és kibontakozását.

A fizikai teljesítmény javítása jótékonyan hat iskolai tanulmányaikra, a mindennapi életben való helytállásukban. Azok számára, akik állapotuk miatt még nem tudnak, vagy nem taníthatók úszni, a szenzomotoros terápiák közül a hidroterápiát választottuk fejlesztésre.

A terápia segítségével, ahogy az ép értelmű gyerekeknél, a sérülteknél is javul a figyelem, a nagy- és finommozgások, a térbeli tájékozódás.

Céljuk a fogyatékosok egészségi és fittségi állapotának fejlesztése is. Minden korosztály számára lehetőséget teremteni a fogyatékosságának megfelelő sporttevékenység végzésére, az integrált részvételre a szabadidősportban. Olyan szabadidő sportolási lehetőségek megteremtése, melyben minden fogyatékossággal élő ember megtalálja azt a sportágat, amiben jól érzi magát.

A 2006-os évben sporttevékenységi körük újabb sportágakkal bővült. Szervezett keretek között szakképzett edzők irányításával korcsolya és karate foglalkozásokat is tartanak. A korcsolyaoktatás helyszíne a Műjégpálya volt, 2007. tavaszától pedig a Görzenál parkba járnak görkorcsolyás tréningekre.

A karate, mozgáskoordináció fejlesztés a Mushin Alapítvány támogatásával valósul meg. Szabadidő sporton kívül az úszás terén a versenysportban is jó eredményeket értek el.

Ott voltak számos hazai versenyen, Megyesi Orsolyát pedig 2007-ben delegálták a Sanghajban megrendezésre kerülő Speciális Olimpiai Játékokra, ahol aranyérmet nyert.

2008 óta a Budapest Evezős Egyesülettel együttműködve heti három alkalommal integrált evezős foglalkozásokon is részt vehetnek a már úszni tudó fiatalok.

Az egyesület tagja, Budai Péter az I. Inas-Fid Hong-Kongi Ergométeres Evezős Világbajnokságon 2. és 3. helyezést ért el.
Minden ősszel a Magyar Parasport Szövetség által évek óta megrendezésre kerülő Zánkai Sporttalálkozón vesznek részt.

A Hamahama Természetjáró Egyesület túlélő túráik, amit főként egyetemista és főiskolás fiataloknak szerveznek 2007 óta – könnyített feltételekkel, de annál nagyobb lelkesedéssel – vesznek részt. 2009-ben velük voltak egy sátras Körös és Rába vízitúrán is, ami igazi kuriózum volt gyermekeiknek.

A Para-fitt Egyesület főként budapesti gyermekekkel és fiatalokkal foglakozik, szoros kapcsolatot tartva a kerületi ellátó intézményekkel, speciális iskolákkal, gyermekjóléti szolgálattal és Kőbányai Korai Fejlesztő Központtal. Az egyesület projektjeinek kialakítása során figyelembe veszik az Európai Unió irányelveit, ezért kiemelkedő hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, a programok továbbélésének biztosítása. Az egyesület eredményeinek széleskörű megismertetése mind a társszervezetek és a családok, mind az őket körülvevő ép társadalom szegmense számára mutat hosszabb távú együttélést, integrációt segítő, működő alternatívákat.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.