A kőpor lehet a megoldás a savasodó óceánokra

Az olivin ásvány pora lúgosítja a tengervizet, ezzel próbálnák ellensúlyozni a klímaváltozás miatt savasodó óceánokat.

 

Ha az aláírók eleget is tesznek a párizsi klímaegyezményben vállaltaknak, akkor is nehéz évtizedek elé nézünk az éghajlatváltozást kutatók szerint – írja a Hirado.hu.

Az egyik ijesztő folyamat az óceánok savasodása, mely már most jól érzékelhető.

Ezt próbálná meg kompenzálni a Royal Netherlands Institute for Sea Research holland tengerkutató intézet megoldása – számol be róla a New Scientist.

Az egyszerű, de merész tervet Francesc Montserrat dolgozta ki. Azt javasolja, egy természetes ásvány, olivin vízbe szórásával változtassák meg a tengerek kémhatását.

A lúgosító vizekben is használt olivin az egy köbméteres kísérleti akváriumban már bizonyított, bár a dozírozásra komolyan oda kell figyelni.

A porrá őrölt ásvány magnéziumionjait protonokra cseréli, ezzel szünteti meg a savasodást.

Amikor a köbméteres víztér aljára, a természetes üledékre másfél centi vastag réteget szórtak, az olivin mellékhatások nélkül semlegesítette a savasított vizet – a betelepített élőlények látszólag meg sem érezték a reakciót.

Háromcentis rétegben viszont már elpusztította az üledékben élő férgeket és más organizmusokat.

Ennek pontos okát egyelőre nem derítették ki, de Francesc Montserrat szerint a túl lúgos víz, vagy az ásványból származó nikkel lehet a felelős.

„Mindez jól mutatja, milyen érzékeny módszerrel kísérletezünk, melynek a pontos részleteit még ki kell dolgozni” – fogalmazott a tengerbiológus.

Annyi olivin a világon nincs, amivel teljes óceánok savasodását meg lehetne állítani, de helyben alkalmazható lenne a megoldás.

A holland kormány érdeklődik a technológia iránt, de több kutatási eredményt és erős biztosítékokat várnak, mielőtt a természetben is engedélyeznék kipróbálását.

A világtengerek ma 25 százalékkal savasabbak, mint az ipari forradalom előtt voltak, amiről, csakúgy, mint a felmelegedésről, a szén-dioxid tehet.

A légköri szén-dioxid a vízben oldódik, szénsav lesz belőle, ez változtatja a kémhatást.

A savasodás a főként a mészvázat építő élőlényeket veszélyezteti: korallokat, kagylókat, tengeri sünöket, mivel az oldott szén-dioxid megnehezíti a vázakhoz szükséges kalcium-karbonát megkötését.

Az olivin egyébként nem egy önálló ásványféle, a vasat vagy magnéziumot tartalmazó szilikátok egész sorát illetik ezzel a névvel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.