Új közterületi információs táblák lesznek Budaörsön

(Budaörs, 2016. május 27. – Budaörsi Infó) 2016. május 25-én a képviselő-testületi ülésen Budaörs Város Önkormányzata közterületi információs táblák kihelyezését határozta el, melyek célja a gyalogosok és a kerékpárosok tájékoztatása mellett a gépjárművezetők informálása a helyi úti célokról. E célból Budaörs Város Önkormányzata megbízásából 2013. őszén elkészült egy tanulmányterv „Budaörs Város tájékoztató táblák kialakítása és elhelyezése – Tanulmányterv” címmel, melyet a képviselő-testület el is fogadott.

 

 

A Budaörsi Polgármesteri Hivatal Műszaki Ügyosztálya a tanulmánytervvel kapcsolatban kiadta közútkezelői hozzájárulását.

A terv tartalmaz műszaki leírást, egy átnézeti helyszínrajzot, részletes helyszínrajzokat a táblák elhelyezéséről, mintakeresztszelvényeket, egy táblakimutatást és egy mennyiségszámítást. A tervben a táblák képét az MSZ ISO 7001 „Közönségtájékoztató jelképek” előírásai alapján alakították ki.

A tanulmányterv határozattal történő elfogadását követően felmerült az az igény, hogy Budaörs arculata szempontjából kedvezőbb lenne a városra jellemző, egyedi és esztétikus táblák kihelyezése, ezért a tanulmánytervben szereplő táblák megjelenésének újratervezését határozták el.

2014-ben három cégtől kértek árajánlatot a tervezési munkára és a beérkezett árajánlatok alapján az Appaloosa Communication Group Kft.-t bízták meg a budaörsi tájékoztató táblák tervezési feladatával.

A tervezési szerződés alapján első ütemben a tájékoztató táblák koncepciótervét szállította le a tervező cég.

A koncepcióterv 3 különböző grafikai tervet tartalmaz. A három változatot a Főépítésszel folytatott egyeztetések során, illetve a tervtanácsi állásfoglalás alapján véglegesítették a tervezőkkel közösen.

A dokumentáció tartalmaz költségbecslést is, mely irányárnak tekinthető, az egyes típusok árának összehasonlítására alkalmas. A kalkulált ár az adott oldalon található mintatáblára vonatkozik.

A három változat közül kiválasztott változat alapján készítik el a tervezők a Részletes telepítési tanulmánytervet.

2016. áprilisi TFVB ülésen a Bizottságból többen is kifogásolták, hogy a Főépítészi Iroda által javasolt variáció nem eléggé olvasható. Volt olyan hozzászólás, melyben a címert tartalmazó „oszlopfő” formáját kifogásolták, helyette a kör alakú változatot javasolták volna.

Többen rákérdeztek, hogy a tábla mennyire „vandál-biztos”, könnyen eltávolítható-e róla a graffiti, és felvetették, hogy nem lehetne-e kétoldalú.

A vandál-biztosság és a graffiti kapcsán felvetett kérdésekre a tervezők az alábbi választ adták:

A táblákat Alu szendvics-lemezből vagy horganyzott táblából ajánlották megvalósítani. A szendvics lemez fóliázottsága miatt jobban ellenállhat a graffitinek, illetve a felületén a grafika gyorsan, szétszedés nélkül cserélhető, viszont a horganyzott táblákkal szemben kevésbé áll ellen a fizikai vandálkodásnak.

A koncepcióterv mind az Alu szendvics-lemezből, mind a horganyzott lemezből készített táblára tartalmaz költségbecslést mindegyik variációban.

 

A képviselő-testület 2016. május 25-én egyhangúan megszavazta ezt az előterjesztést.

 

A részletes tervek megtekintéséhez kattinson ide.

ACG_Budaors_2016_03_29_send.pdf –

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.