Budaörsön elsőként az országban – Nyikes Fatime esélyegyenlőségi szószóló

(Budaörs, 2016. május 24. – Budaörsi Infó) Budaörs város képviselő-testületének legutóbbi, 2016. április 20-án tartott ülésén eldőlt, hogy ki töltheti be az országban elsőként Budaörsön létrehozott helyi esélyegyenlőségi szószólói posztot. A testület erre Nyikes Fatimét, a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének vezetőjét választotta meg. Fatimével készült interjúnakat a cikkben olvashatják.

Budaörsön elsőként az országban –Nyikes Fatime esélyegyenlőségi szószóló Nyikes Fatime a látássérült személyek társadalmi integrációjának támogatásával, érdekképviseletével és rehabilitációs foglalkoztatásával foglalkozik. Budaörsön a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének vezetője.

Nyikes Fatime és az egyesület küldetése a látássérült embertársaink támogatása. Feltett szándékuk bebizonyítani a társadalomnak, és maguknak a látássérülteknek, hogy ők is ugyanannyit érnek, mint a közösség egészséges tagjai. Az egyesületet idén ünnepelte fennállásának 10-dik évfordulóját.

A jelenlegi szakmai célkitűzéseik a több éve Budaörsön létrehozott és sikerrel működő – eddig csak a buda-környéki látássérült embereket segítő – rehabilitációs foglalkoztatási modell országos bemutatása és kiterjesztése kistérségi szintről több régióra. Fontosnak tartják, hogy életképességét ésó hasznosságát helyben bizonyító módszerük szélesebb szakmai körhöz jusson el és ismertté váljon mint jó foglalkoztatási gyakorlat.

Fatime a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 24 éves korában veszítette el a látását, előtte virágkötőként dolgozott.
„Amikor elvesztettem a látásomat, akkor azok, akikkel együtt dolgoztam a virágkötő szakmában mellém álltak, és azt mondták, hogy majd kitalálnak nekem olyan munkát, amit el tudok látni vakon is. Viszont én úgy éreztem, hogy ennek nincs értelme, mert ez visszalépés lett volna számomra. Sokat gondolkodtam azon, hogy
hogyan tovább. Mivel a szüleim vakon neveltek fel, így nem állt távol tőlem a fogyatékossággal foglalkozó szakterület sem. Megéltem, hogy így is sok mindent el lehet érni. Úgy döntöttem,
hogy ezt a területet szeretném képviselni. 2001-ben meg is szereztem az első diplomámat és szociális munkássá váltam. De nem volt megállás, mentem tovább. Úgy gondoltam, hogy ezt a területet érdemes kiaknázni.
Amikor megalapítottuk a BULÁKE egyesületet éreztem, hogy nem elég, hogy szociális munkás vagyok, több kell, ezért elvégeztem egy gyógypedagógiai asszisztensi iskolát és egy szervezetfejlesztői supervisor képzést is. Fontosnak tartottam, hogy a vezetői kompetenciáim is fejlődjenek. Ezt követően a SOTÉ- n elvégeztem a szociális munkásmesterképzést. Nagyon megtaláltam magam ebben a szakmában. Viszont amikor megérzem a virágüzleteknél  a virágok illatát, akkor elkap a honvágy, de mégis azt gondolom, hogy most vagyok a helyemen.”

Nyikes Fatime a Budaörsi Infónak elmondta még, hogy az új poszt egy egyedülálló kezdeményezés, mely azt tükrözi, hogy mennyire fontos Budaörs minden egyes
polgára. Mivel ez egy teljesen új ötlet, még csak körvonalazódnak az ehhez kapcsolódó feladatok, úgy gondolja, hogy híd-szerepet fog betölteni az önkormányzat testülete és a civil szervezetek között. A civil szervezetek fogják össze a sérülékeny csoportokat is, és a felmerülő problémák, változtatási igények, kérések náluk összegződnek.

 

Nyikes Fatime feladata előreláthatólag az lesz, hogy a kommunikációban segítsen, hogy valóban megjelenjenek a döntéshozatalban a speciális szükségletek.

 

fatime2

Melyek azok a területek, ahol úgy érzed, hogy fontos lenne ez a szószólói tevékenység?
„Budaörs mindig is odafigyelt a sérülékeny csoportokra. Például: akadálymentesítésben, a mozgás- és látássérültek közlekedési feltételeinek könnyítése ügyében. A fogyatékosságon túl fontos odafigyelnünk az emelkedő számú hajléktalanok jelenlétére, valamint más kisebbségi csoportok problémáira is.”

 
A testületi ülésen felmerült kérdésként, hogy vajon a sok teendőd mellett el fogod- e tudni látni a szószólói feladatokat. Mit gondolsz összeegyeztethető ez a két feladatkör?
„Nagyon jól esik az aggodalom, hogy vajon el tudom-e látni a feladatomat. Valóban sok munkával jár az egyesület vezetése, de inkább arra nézve merülnek fel kérdések bennem, hogy hiteles legyek más csoportok képviselete során és minden szinten független tudjak maradni. A szószólói munkakör a civil vezetői tevékenységemtől és a mindenkori politikától mentes kell legyen. Ahhoz, hogy eredményes legyen a munkám szükségem van az érintett felek elfogadására és támogatására is. Remélem, hogy meg fogom szolgálni a bizalmat.”

 
Sok sikert kívánunk a munkához!
Kövessék figyelemmel hírportálunkat hisz rendszeresen beszámolunk majd Fatime szószólói munkájáról.
(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.