Orvosszakmai összefogással csökkent az éreredetű halálozások száma Észak-Alföldön

Az elmúlt tíz évben 30-40 százalékkal csökkent az éreredetű halálozások aránya az Észak-alföldi régióban az Országos Mentőszolgálat, valamint a térségi kardiológiai és strokeközpontok példaszerű összefogásának eredményeként – hangzott el a Magyar Neurológiai Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és a mentőszolgálat közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Debrecenben.

 

A gyorsaság a legnagyobb kihívás, ha baj van, ezért ha észlelik az infarktus vagy a stroke (szélütés) jeleit a betegen, azonnal mentőt kell hívni – magyarázta a tennivalókat Pápai György, az Országos Mentőszolgálat észak-alföldi regionális igazgatója.

A 2007 óta működő, debreceni strokemodellként is emlegetett orvosszakmai összefogást várhatóan az ország más térségeiben is bevezetik – jelezte az igazgató.

Csiba László akadémikus, a Magyar Neurológiai Társaság (MNT) elnöke mindenekelőtt a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Debrecenben példamutató a szűrésben és az akut ellátásban az együttműködés.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy “elöregedő, rizikófaktorral egyre inkább terhelt, agg Európában élünk”, ezért különösen indokolt az érelmeszesedés közös gyökerére visszavezethető betegségeket gyógyító szakmák, a kardiológia, a neurológia és az érsebészet szoros együttműködése.

Csiba László elmondta: a debreceni storkecentrumban évente 790-810 isémiás infarktusos beteget látnak el, 20-21 százalékukat tudják vérrögoldással gyógyítani, ez nagyon magas arány, a magyar átlag csak 4,8 százalék.

Ezt az eredményt egyebek mellett azzal is magyarázta az akadémikus, hogy a hozzájuk strokegyanúval beszállított betegeknél a CT-vizsgálattal párhuzamosan érfeltöltést is csinálnak, így azonnal kiderül, hol kell beavatkozni. Utóbbit azonban az egészségbiztosítási pénztár nem támogatja, arra saját forrásból kell fedezetet biztosítani.

Édes István professzor, a debreceni kardiológiai klinika igazgatója elmondta: intézetükben évente 1000-1500 akut szívinfarktusos beteget látnak el.

A szakember a megelőzésre hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy bár kiváló koleszterincsökkentő és véralvadásgátló gyógyszerek vannak, életmód-változtatás nélkül hiába szedik a betegek. Az életmód-változtatáshoz sorolta az egészséges étrendet, a súlycsökkentést, illetve a dohányzás mellőzését.

Csanádi Zoltán professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának következő elnöke a “hallgatag gyilkosnak” is nevezett pitvarfibrillációra hívta fel a figyelmet, ez a betegség mintegy 200 ezer embert érinthet Magyarországon, és 2050-re megháromszorozódhat a számuk.

Ez a betegség, amelyet sok esetben egyszerű pulzusméréssel ki lehet szűrni, 20 százalékban felelős a stroke kialakulásáért – tette hozzá.

Dankovics Gergely, az Európai Unió által támogatott egészségvédelmi szűrőprogram programigazgatója elmondta: 2010 óta az országban 1287 helyen több mint 300 ezer állampolgár megelőző, több betegségre kiterjedő szűrővizsgálatát végezték el.

Céljuk, hogy a programot 2020-ig folytassák. Szűrőkamionjukat csütörtökön Debrecen főterén több mint ötszázan keresték fel – tette hozzá.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.