Itt a jó idő, ettől függetlenül vigyázzunk az értékeinkre

(Budaörs, 2016. május 13. – Budaörsi Infó) A jó időben egyre jobban benépesülnek a kiskertek, hétvégi házak. A tavaszi munkák elvégzéséhez szükséges kisgépeket és a komfortérzetet növelő használati tárgyakat (TV, zenelejátszó, mikrohullámú sütő) a gazda már nem hordja haza, hanem kint hagyja a hegyen, hiszen úgyis ott lesz rá szüksége.

 

A jó idő beköszöntével azonban nemcsak a növényzet kelt újra életre, hanem a bűnözők is aktivizálódnak annak reményében, hogy a hétvégi házakban egyre több értéket találnak. Sajnos még mindig nem nevezhető általánosnak, hogy ezeket az épületeket megfelelő védelemmel látnák el tulajdonosaik. Pedig nagyon széles a választék a mechanikai védelmi eszközökből, melyek még ezeken az elhagyatott helyeken is szinte teljes biztonságot nyújtanak.

A betörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével követik el. Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg a lebukást, inkább odébb áll. Egy szakszerűen felszerelt zár és rácsozat útját állhatja a rossz szándékkal érkezőnek. Erre sokan csak akkor döbbennek rá, amikor a rendőrség szakemberei a helyszínelés során közlik a tényt, hogy az egyszerű lakat, a rács nélküli ablak nem jelent akadályt a betörőknek.

Ugyancsak az emberi felelőtlenséget használják ki azok a bűnözők, akik a telkek mellett parkoló gépkocsik utasterében hagyott értékeknek nem tudnak ellenállni, amíg a tulajdonos a kert másik végében dolgozik.
Hiába hívják fel a rendőrök a figyelmet: az utastér nem értékmegőrző! Egy üres táska is csábító lehet. A bűnözőknek ez nem jelent zsákmányt, ám a tulajdonosnak annál több bosszúságot.

 

Kérjük, fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává és elkerülhessék az ezzel járó anyagi kárt és nem utolsósorban a bosszúságot!

 

– A nyílászárókon történő behatolás elleni védekezés egyik biztonságos megoldása a hevederzár használata. Hétvégi házuk valamennyi nyílászárójára szereltessenek rácsot, hiszen így az elkövetőknek több időt kell szánni a sikeres bejutásra!

– Ha kiskertjükben szerszámtároló van, a mechanikai biztonság minimális követelményeit itt is meg kell teremteni. Ha van az építményen ablak, célszerű ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.

– Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani. Még ha kényelmetlen is, célszerű ezeket mindig haza vinni.

– Ha épp kint vannak a „hegyen”, akkor sem árt az óvatosság. Elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése. Napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észre veszik a hívatlan látogatót! Miközben épp lázas munkában vannak, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.

– Amikor haza indulnak, ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati- és a teraszajtót. Ha van elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják! Ha hosszabb ideig nem tartózkodnak a hétvégi házukban, értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket ne hagyjanak az épületben! Az ott maradt értékekről pedig ajánlatos leltárt készíteni (típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel). Tájékoztassák szomszédaikat, ha hosszabb ideig nem keresik fel kiskertjüket! Kérjék meg őket, hogy figyeljenek az Önök birtokára is!

– Tájékozódjanak, hogy működik-e a településen polgárőrség, vegyék fel velük a kapcsolatot! A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak és ezzel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.

 

Kérjük, hogy Önök is fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, szomszédaikra! Ha gyanúsan mozgó idegeneket látnak, jegyezzék meg autójuk típusát, színét, rendszámát, s hívják minél előbb bizalommal a 107-es, 112-es segélyhívókat, vagy a Telefontanú ingyenesen hívható zöldszámát, a 06-80-555-111-et! Ha használható személyleírást tudnak adni a gyanús idegenekről, nagymértékben segíthetik a rendőrség felderítő tevékenységét.

 

(Budaörsi Infó / forrás: Budaörsi Rendőrkapitányság)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.