A hónap tehetsége: Ritli Balázs

(Budaörs, 2016. május 10. – Budaörsi Infó) A hónap tehetsége sorozatunk tovább folytatódik. Májusban Ritli Balázs képeit nézhetik meg a Városi Ifjúsági Klubban. A kiállítást 2016. május 30-ig lehet megtekinteni.

 

 

Ritli Balázs 2001-ben született Budapesten. Szülei már két éves korában érzékelték, hogy erős érdeklődést mutat a színek és formák iránt. Hangulatokat és érzéseket fejezett ki egy-egy szín kiválasztásánál, és szerette ezt papíron is megjeleníteni.

Az óvodai éveket Belgiumban, Brüsszelben töltötte, az École Communal de Stockel intézményében. A francia nyelvet itt sajátította el együtt tanulva a magyar nyelvvel, amit csak családi közegben hallott. Köszönhetően a hihetetlenül ösztönző és készségfejlesztő óvodai nevelési programnak Balázs kreativitása hamar kibontakozott. Egy kincsként őrzött naplóban követhető nyomon a szülők számára az ábrázolás terén látható fejlődési irány.

Négy év elteltével Magyarországra költözött vissza a család. Balázs egy évet a budaörsi Csicsergő óvodába járt, ahol hamar felfedezték rajzi tehetségét és folytatódott ez a Kesjár Csaba Általános Iskolában is, ahol az első osztályt járta.

Ezt követően ismét egy külföldi kiküldetés következett Svédországba, melynek során Balázs a Lycée Francais Saint Louis stockholmi iskolájába nyert felvételt. Itt 4 évet töltött, az általános iskola 5. osztályáig. A francián kívül, amit már anyanyelvi szinten beszélt, az angol és a svéd nyelvet tanulta és sajátította el magas szintre.

Szerencsére Stockholmban elsős osztályfőnöke rajztanár is volt, aki folyamatosan motiválta őt az alkotás irányába. Ezzel egyidejűleg Balázs egy svéd festőművész, Vivien Hedberg alkotóműhelyébe járt, ahol a különböző festési- és grafikai megoldások gyakorlása és elsajátítása mellett művészettörténeti áttekintést is kapott. A külföldi tartózkodások a nyelvi fejlődésen kívül Balázs szemléletének kitágulását, más kultúrák megismerése pedig egy nyitott gondolkodást eredményezett nála.

A svéd évek után 2009-ben a Kesjárban folytatta tanulmányait idén nyárig, ahol Buda Zsuzsa tanárnőtől kapott biztatást és elismerést munkái kapcsán. Az egyéni rajzi stílus és művészeti gondolkodást Gombás Mónikának köszönheti, aki egyúttal felkészítette őt a Képző- és Iparművészeti Gimnázium felvételijére, ahová fel is vették az áhított grafika szakra.

További tervei között szerepel az Iparművészeti Egyetem építőművészeti szakán, vagy – nyelvi ismeretei alapján – külföldi művészeti egyetemen való továbbtanulás, hogy egyszer azzal foglalkozhasson, amit már gyerekkorában megálmodott, vagyis épületek belső terének megtervezésével és berendezésével.

Balázs képeinek a kiállításmegnyitója 2016. május 11-én 17 órakor lesz a Városi Ifjúsági Klubban.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők és természetesen a fiatal kiállító is!

 

ritlibalazs_honaptehetsege

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.