Okosváros konferenciát tartottak Budaörsön

(Budaörs, 2016. május 6. – Budaörsi Infó) 2016. május 5-én Okosváros Konferenciát tartottak Budaörsön.

 

 

A rendezvény Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz elnökének megnyitó beszédével kezdődött, majd pedig Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

Ezt követően Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke mondott néhány szót. A nap további részében pedig a jelenlévők szakmai előadásokat hallgathattak meg a témával kapcsolatban.

 

2016_05_05_okosvaros_konferencia10

Soltész Attila

 

2016_05_05_okosvaros_konferencia1

 

2016_05_05_okosvaros_konferencia3

 

Nagy Sándor András megnyitó beszéde:

“Tisztelt államtitkár úr, helyettes államtitkár urak, polgármester urak, előadók, hölgyeim és uraim!

Harminc évvel ezelőtt történt, a személyi számítógépek hajnalán, hogy Steve Jobs, az Apple vezetője interjút adott a Playboy magazinnak.

Arról beszélt, hogy az életben vannak olyan pillanatok, amikor egyszer csak érezni lehet, hogy itt és most a jövő formálása zajlik.
A mai konferencia is a jövő formálásáról szól.

Önök azok a döntéshozók, kutatók, és iparági vezetők, akik meghatározzák a hazai okos városok fejlődésének útját a következő évtizedre.

Megtiszteltetés számomra, hogy az Okos Város konferencia alkalmából köszönthetem Önöket városunkban.

Kérem engedjék meg, hogy külön tisztelettel köszöntsem a rendezvény szervezőjét, az INFOTÉR Egyesület elnökét, Soltész Attilát.

Az INFOTÉR Egyesület évek óta egyedülálló munkát végez a magyar információs társadalom fejlődésért, és ez a mai rendezvény színvonalán is meglátszik. Köszönjük.

Szeretnék köszönetet mondani Zala Mihály úrnak, aki szintén budaörsi, és az elmúlt év során szívén viselte a Okosváros konferencia ügyét.

Köszönjük!

 

2016_05_05_okosvaros_konferencia4

 

Budaörs egy különleges helyszín: az ország legfejlettebb városának számít, a huszadik század mércéje szerint.

A 21. században, az okos városok hajnalán azonban fel kell ismernünk, hogy új korszakba léptünk. Új lehetőségek és új kihívások adódnak, melyek új megközelítést és új gondolkodást igényelnek.

Hadd mondjak egy példát. A bevásárlóközpontoknak köszönhetően jelentős jövedelemhez jutottunk elmúlt évek során.

A fejlődés mércéje 15 év múlva nem csak az lesz, hány kilométer út van leaszfaltozva, hány lakásban van víz, villany, csatorna. Hanem hol tart az információs technológia alkalmazásában.

A mi generációnk felelőssége az, hogy meghatározzuk, hogy mit hoz a jövő városunk számára? Képesek leszünk-e megőrizni fejlődésünk ívét?

Ezt felismerve szervezte meg tavaly a budaörsi Fidesz az első okosváros konferenciát Budaörsön. Meggyőződésünk, hogy a városhoz méltó fejlődés, amely megtartó erőt jelent, majd a következő generációk számára, az okosváros technológiák bevezetésében rejlik.

Az ország egyik legmódosabb városa vagyunk, érjük utol azokat, akik előttünk járnak a Smart city útján.

És most ne is beszéljünk Bécsről, vagy Barcelonáról, akik fényévekkel előttünk járnak.

Érjük utol Hajdúszoboszlót, Tihanyt vagy Debrecent, ahol már intelligens túravezető alkalmazást használhatnak a turisták, ezzel is növelve a városok vonzóerejét, és bevételét.

Érjük utol Pécset vagy Sopront, ahol intelligens közlekedési rendszerek működnek.

Érjük utol Gödöllőt, ahol már évek óta működik ingyenes wifi, épp az Invitel jóvoltából, mint ahogy Veszprémben is.
Veszprém egy kitűnő példa arra, hogy hol kellene Budaörsnek tartania. Költségvetése hasonló a miénkhez, viszont ők kétszer annyi    lakosról gondoskodnak mint Budaörs. Ennek ellenére Veszprémben már online panaszkezelő rendszer segíti a lakosokat, amire bizony itt is nagy szükség lenne.

Az okos technológiák javíthatnák a közbiztonság helyzetét is. Ezt nemcsak városi polgárőrként, de budaörsi családapaként is fontosnak tartom.

A jó hír az, hogy a tavalyi okosváros konferencia után végre elindult valami Budaörsön is. Városunk néhány hónapja elfogadott egy digitális jövőről szóló programot. Bízunk abban, hogy a mai nap után már elindulhat a gyakorlati megvalósítása is a Smart rendszereknek.

Ezért nagy öröm számomra, hogy eljöttek ma városunkba, örömmel várjuk az előadásokat, és ami a jövő formálását illeti, ahhoz sok sikert és jó munkát kívánok!”

 

 

Wittinghoff Tamás köszöntője:

 

“Nagyon sok szeretettel köszöntök én is mindenkit.

Mielőtt az a képzet alakulna ki bárkiben, hogy az élet tavaly kezdődött el Budaörsön, azért szeretném elmondani, hogy a város nem egy éve, hanem évtizedes múlttal számos olyan rendezvényt tartott számos szakértővel, számos egyetem képviselőjével, amely abba a témakörbe tartozik, amelyről ma is beszélünk.

Igaz mi nem párt alapon rendeztük ezeket a rendezvényeket, hanem szigorúan szakmai alapon.

Tegnap este kezdődött el és vasárnap estig egy igen rangos fesztivál rendezvényei töltik meg a várost kultúrával. Számos helyszínen, 480 előadóból válogathatnak az érdeklődők, és eközben egy rangos konferenciának is otthont adunk, melynek nyilván nem véletlenül választotta az Informatika Társadalomért Egyesület.

Budaörs nem csupán az okosváros témakörben vezetett be újításokat az elmúlt évtizedben, sőt hozzátehetem, az elmúlt évtizedekben, hanem a Statisztikai hivatal sokféle mérőszáma alapján, ahogy ez már egyébként elhangzott helyesen, évekkel ezelőtt kiérdemelte a legfejlettebb település címet is.

 

2016_05_05_okosvaros_konferencia5

 

Ez ugye azt jelenti, hogy nagyon sokféle szempontból vizsgálják a települést. Ki lehet emelni egy-egy témakört, amiben más esetleg előrébb van, bár az, hogy a turistákat megfelelő módon kísérik, az is lehet egy mérőszám, de azért alapvetően a településen élők kiszolgálása, az ő életérzésük, komfortfokozatuk és mindaz, hogy milyen eszközökkel, milyen színvonalú szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá a legmeghatározóbb.

Ha már szót ejtettem a 19. Budaörs Fesztiválról, akkor azt javaslom önöknek, hogy majd böngésszenek valamikor a szünetekben informatikai eszközökkel a programok között, mert ma például a konferencia után nem kisebb művésszel találkozhatnak a Városházán, mint a méltán világhírű Lajkó Félixxel, és az előadásra nem kell jegyet váltani.

 

2016_05_05_okosvaros_konferencia8

 

De vissza a konferenciához.

A Budaörsön élők számítógép-használata internetpenetráció jelentősen haladja meg az országos átlagot, de az uniós átlagnál is jóval magasabb. Fiatal város vagyunk a szó több értelmében is. Az itt élők képzettsége is jóval a magyar átlag felett van, és ez kötelezettséget is jelent az önkormányzat számára.

Évek óta használjuk az ‘innovacity’ szlogent, jelezve az itt működő cégek jelentőségének egyik meghatározó elemét és utalva arra, hogy az önkormányzatunk hagyományosan nyitott mindenféle újdonságra.

Felsorolni is nehéz, hogy a rendszerváltás óta hányféle új dolgot vezettünk be elsők között. Ha csak az informatikára gondolok lassan egy évtizede, hogy az országban egyedüliként digitális esélyegyenlőségi programot alkottunk. Ennek keretében százával képeztünk időseket, hátrányos helyzetűeket sőt volt akiket eszközökkel is ellátunk. Az infokommunikációs eszközök használatára.

Mellesleg épp az egyik legutóbbi testületi ülésünkön döntöttünk arról, hogy számukra elkezdjük az okostelefonok használatának a megtanítását is, hiszen ebben is azt tapasztaltuk, hogy segítségre van szükségük.

Nálunk született meg az úgynevezett IT-mentori szakma is, mely szakszerű segítséget nyújt az ügyintézéshez, és évtizedes szerződés köt bennünket a Corvinus Egyetem kutatóihoz, akikkel különböző e-közigazgatási projekteken dolgoztunk együtt.

Az sms-ügyintézéstől kezdve – ugye ez már szinte történelemnek számít: volt idő, amikor ez úttörő kezdeményezés volt -, a 3D alapú virtuális ügyfélszolgálatig.

Ezek közül volt ami bevált, volt amit csak teszteltünk, de mindenképpen szerettünk volna folyamatosan az e-ügyintézés új technológiáinak használói élvonalába tartozni. Pár éve vezettük be a Segít a hivatal szolgáltatásunkat, mely lehetővé teszi, hogy akár interneten keresztül, és munkaidőn túl is, hozzájuthassanak különböző szolgáltatásokhoz, ellátásokhoz, információkhoz vagy ügyeiket intézhessék az itt élők különböző területeken.

Az okosváros koncepció tehát számunkra is sorvezető, igyekszünk minden használható elemét Budaörsön is alkalmazni, de emellett egy speciális, a városunkra szabott programot is elindítottunk amelyet mintegy másfél évnyi előkészítő munka előzött meg.

A Budaörs a digitális jövőért, digitális részvétel városa nevet viselő koncepciót a február végi ülésen fogadta el a képviselő-testület egyhangú döntéssel.

Míg az okosváros program döntően a közszolgáltatások digitális technológiai fejlesztéseket részesíti előnyben, a digitális részvétel projektünk célja a helyi közösség, az intézmények és a vállalkozások versenyképességének fokozása, a digitális jövő lehetőségeinek kihasználására.

A hosszútávú program keretében már nagyközönség számára szeretnénk testközelbe hozni a legújabb technológiákat: bemutatjuk az általuk kínált lehetőségeket és természetesen a velük járó veszélyekre is felhívjuk a figyelmet. Stratégiai jelentőségű számunkra, hogy Budaörs fejlődését a csúcstechnológiákat gyártó cégekhez kapcsoljuk. Ehhez pedig az kell, hogy maguk az itt élők, az itt működő gazdasági szereplők is legyenek nyitottak a digitális jövő felé.

A Budaörs a digitális jövőért és digitális városa nevet viselő koncepcióról Gáspár Mátyás szakértőnk, aki szintén évtizedes múlttal dolgozik nem csak Budaörsön, hanem számos más településen, sőt kormányzati felkérésekre is számos szakkönyvet adott ki és mindig a legújabb technológiák, a legforradalmibb változások egyik élharcosa és állandó szakértőnk.

Délután az egyik kerekasztal-beszélgetéseket követően, ahogy informáltak, itt ebben a teremben fog erről egy beszélgetés keretében tájékoztatást adni. Ez a programban nem szerepel, aggódtam is, hogy esetleg elmarad, de ahogy a megnyitó előtt hallottam sor fog rá kerülni.

Miközben ezen a konferencián több város is a technológiai fejlesztések pozitív oldaláról fog beszélni, nem hallgathatjuk el azt, hogy ma az önkormányzati szektorban van egyfajta bizonytalanság vagy ha úgy tetszik, nyugtalanság.

Az önkormányzati szövetségek is aggódnak, aminek a legvilágosabb jele a TÖOSZ, azaz a Települési Önkormányzatok Országos Szövetség elnökének, Schmidt Jenőnek, fideszes polgármesternek az ez ügyben tett nyilatkozata. A kormány által beterjesztett törvénymódosítás, amely az úgynevezett ASP technológia bevezetését kezdeményezi, sok településen aggodalmat, felháborodást váltott ki.

Nem tudni, hogy az ezzel kapcsolatban megjelent információk mennyire autentikusak, de mindazok, amik a Parlament elé kerülnek törvényként egyre inkább azt mutatják, hogy ennek a rendszernek a kötelező használatával eltolódik a hangsúly az önkormányzatok teljes körű ellenőrzése felé. Arról nem beszélve, hogy számos önkormányzatnál az adott rendszernél jóval fejlettebb informatikai háttér működik.

Már már Orwell 1984 című könyvének végletekig kontrollált világát idézik fel ezek az elképzelések, amik az önkormányzatok valódi autonómiájának felszámolása irányába mutatnak. Remélem, hogy nem ez a cél. Ez is rámutat arra, hogy bár nagyon fontos, hogy nyitottak legyünk az új technológiák felé, de ismerjük fel a világháló és újabb rendszerekben rejlő veszélyeket is annak érdekében, hogy azok szolgáljanak és ne kiszolgáltassanak bennünket.

A társadalmi felelősségvállalás fontos része az is, hogy mindezekről kellő súllyal informáljuk a jelenlegi és a leendő felhasználókat. Ennek szellemében kívánok jó tanácskozást a konferencia résztvevőinek!”

 

A beszédeket követően számos érdekes és értékes előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Amennyiben lesz folytatása ennek a közös gondolkodásnak, akkor beszámolunk róla önöknek.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.