Több önkormányzati szövetség nem támogatja az iskolák teljes államosítását

Több önkormányzati szövetség is elfogadhatatlannak tartja a kormány tervét, amely szerint teljesen állami kézbe vennék az iskolákat, és azonnali konzultációt kezdeményeznek az oktatásért felelős tárca vezetőjével.

 

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) közös, szerdán az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta: “a kormány nem tanult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hároméves tevékenysége eredményeként bekövetkezett bukásából”, és továbbra sem támaszkodik az önkormányzatok tapasztalataira, együttműködésére és segítő támogatására.

Hozzátették, veszélyesnek ítélik meg az önkormányzatok teljes kiszorítását az oktatási intézmények üzemeltetéséből, ragaszkodnak ahhoz, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő oktatási intézmények működtetési jogát az önkormányzatok gyakorolhassák, és ehhez a szükséges és arányos finanszírozást megkapják. Emellett elfogadhatónak tartják a kormánynak a fenntartás egységesítésével kapcsolatos törekvéseit, de csak abban az esetben, ha az önkormányzatok is lehetnek – önkéntes alapon – intézményfenntartók ott, ahol ennek a feltételei adottak.

A szövetségek közleményükben figyelmeztették a kormányzatot, hogy ha mégis megtörténik a teljes államosítás, akkor az önkormányzatok elhatárolódnak a működtetésből származó konfliktusok és problémák megoldásától.

A Gémesi György MÖSZ-elnök és Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök által jegyzett közös nyilatkozathoz csatlakozott a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy Palkovics László oktatási államtitkár egyebek mellett azt is kérte, a kormány vizsgálja felül a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott, jelezve, hogy jelenleg több mint 500 iskolát működtetnek önkormányzatok.

“Tiszta és egyértelmű viszonyokat kell teremteni (…), tárgyalásos alapon” – mondta, úgy foglalva állást, hogy olyan rendszerre van szükség, amelyben az állam a fenntartó és a működtető.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.