Megtalálhatták Cook kapitány hajóját

Amerikai búvárrégészek bejelentették, nagyon valószínű, hogy megtalálták James Cook kapitány Endeavour hajójának roncsait a newporti kikötőnél.

 

A felfedezésről szerdára ígértek bővebb tájékoztatást, 80-100 százalékig biztosak benne, hogy az említett járművet lelték meg.

A brit felfedező 1778-ban elsüllyedt hajójának roncsaira az amerikai partok közelében bukkantak rá egy tengeri régészeti kutatási program (Rhode Island Marine Archaeology Project, RIMAP) tudósai.

Cook kapitány 1768 és 1771 között térképezte fel a Csendes-óceán délnyugati részét az Endeavour fedélzetén. A hajó később számos kézen átment, amíg – új néven, Lord Sandwichként – bevetették a háborús blokádban.

Az amerikai telepesek és a britek közötti Rhode Island-i csata előtt küldték a tenger fenekére. Egyike lehetett annak a 13 hajónak, amelyet a britek elsüllyesztettek a blokád alatt.

Lehetséges nyughelyének meghatározásához Londonban található dokumentumokból indultak ki, majd elemezték a potenciális helyszíneket, ahol elsüllyedhetett. A kutatók azt állítják, hogy a newporti kikötőnél öt további hajóroncs társaságában találták meg a híres vitorlást.

 

(MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.