Nyolc év szabadságvesztésre ítélték a holland “horrorfogorvost” Franciaországban

Nyolc év szabadságvesztésre ítélte kedden a közép-franciaországi Nevers büntetőbírósága a horrorfogorvos néven elhíresült férfit, aki a vád szerint nyereségvágyból és szadizmusból szükségtelen és fájdalmas beavatkozásokkal tette tönkre számos páciensének fogazatát és nagy fizikai fájdalmat okozott sokuknak.

 

A bíróság az 51 esztendős, holland Jacobus Marinus van Nieropot véglegesen eltiltotta a hivatása gyakorlásától és 10 500 eurós pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte.

A márciusban lefolytatott perben az ügyész elítélte a fogorvos által okozott “egészségügyi katasztrófát”, amelynek a végső célja az volt, hogy egyre magasabb összegekhez jusson a társadalombiztosítási kasszából. A vádhatóság azt is hangsúlyozta, hogy a pszichológiai szakvélemény szerint a vádlott személyisége teljesen nélkülözi az együttérzést, miközben a kapzsiság vezérli.

A francia médiában horrorfogorvosként emlegetett, “fejvadász” által verbuvált férfi 2008-ban telepedett le Chateau-Chinon községben. A Dijontól több mint 100 kilométerre nyugatra fekvő falusias vidéken drámai az orvoshiány, ezért a község lakói eleinte áldásnak tekintették a holland fogorvos megérkezését.

Korszerűen felszerelt rendelőjében naponta 18-26 pácienst is “ellátott”, csakhogy idővel egyre több panasz érkezett ellene: szükségtelenül húzott ki fogakat, ép fogak idegeit ölte el vagy túl kicsi koronát tett fel.

Mint kiderült, hamis papírokkal nyitott rendelőt a kisvárosban és alaposan túlszámlázta a helyieknek nyújtott szolgáltatásait, direkt rosszul dolgozott, hogy többször kelljen hozzá járniuk a pácienseknek. Eközben a város mellett egy fényűző házban élt és majdnem egymillió eurós adósságot halmozott fel.

A férfit a francia társadalombiztosítás kárára elkövetett csalással, valamint azzal vádolták, hogy “erőszakkal” csonkította meg betegeit és okozott nekik maradandó károsodást.

A nyomozás szerint 2009 és 2012 között követte el a terhére rótt bűncselekményeket. 2012 júliusban arra hivatkozva zárta be a rendelőjét, hogy egy háztartási balesetben az egyik karja lebénult. 2013 végén, miután vádat emeltek ellene és rendőri felügyelet alá helyzeték, Kanadába szökött, ahol állítása szerint öngyilkosságot akart elkövetni.

A kanadai New Brunswickben tartóztatták le 2014-ben, majd visszatoloncolták Hollandiába, ahonnan kiadták a francia hatóságoknak. 2015 januárjától egy francia börtönben tartják fogva, ezalatt többször éhségsztrájkolt, valamint nem volt hajlandó folyadékot inni, egy alkalommal pedig lenyelt egy borotvapengét.

A nyomozás során egyébként kiderült, hogy már Hollandiában is indult ellene fegyelmi eljárás, miután betegek panaszt tettek ellene.

A francia eljárásban a mintegy száz panaszos közül az ügyészség 53 esetben ismerte el a csonkítást, 20 másik esetben előre megfontolt erőszakkal vádolta a gyanúsítottat, három esetben pedig felmentést kért.

A bíróság végül hat esetben felmentette az orvost az erőszakos cselekmények vádja alól és bizonyos csalási vádak alól is, két panaszos esetében pedig átminősítette a vádakat.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.