Freedom House: tavaly a világban általában szűkült a sajtó szabadsága

A washingtoni székhelyű Freedom House nonprofit szervezet szerdán kiadott éves jelentése szerint 2015-ben a világban mindenütt, még Európában is csökkent a sajtószabadság.

 

A szervezet szerint a sajtószabadság ellen tevékenykedő erők – politikusok, bűnözői és terroristacsoportok – a Közel-Keleten és Törökországban voltak a legerősebbek tavaly. Ezekben a térségekben ugyanis a kormányok és a különböző aktivista vagy militáns csoportok nyomást gyakorolnak újságírókra és médiafelületekre.

“Vagy velünk, vagy ellenünk” – állítja a washingtoni szervezet az ezekben az országokban kialakult légkörről, amelyben az újságírókat szinte kényszerítik arra, hogy állást foglaljanak, és aki nem így tesz, az támadások célpontjává válik.

A Freedom House kutatócsoportjának vezetője, Jennifer Dunham szerint a sajtószabadság nemcsak az elnyomó társadalmakban hanyatlott, hanem Európában is. Európa nagy részében az újságíróknak egyaránt szembe kell nézniük a terroristák fenyegetésével, a munkájukat nehezítő új megfigyelési módszerekkel és nemzetbiztonsági törvényekkel. Dunham Lengyelországot és Szerbiát emelte ki mint olyan országokat, ahol a politikusok az országos média nagyobb ellenőrzésére törekszenek.

A kutatásvezető kiemelte a kínai és a szíriai újságírók nehéz helyzetét. Anyaggyűjtése során a Freedom House hírek és internettartalmak cenzúrájával találkozott, és rögzítette újságírók fogva tartását, bebörtönzését, nyilvános televíziós “bűnbevallásokra” kötelezését. Ezt tavaly Hongkongban is tapasztalták. Ugyanakkor sok újságíró nem adja fel, és a legnehezebb körülmények között is folytatja munkáját. Jennifer Dunham erre a Szíriában dolgozó médiamunkások vagy a mexikói, brazíliai, kolumbiai oknyomozó újságírók példáját hozta fel.

A szervezet általános megállapításai szerint a világ népességének csupán 13 százaléka élvezi a szabad sajtót, 41 százalékuk olyan országban él, ahol részben szabad a sajtó, és 46 százalékuk hazájában nincs sajtószabadság. 2015-ben Bangladesben, Törökországban, Burundiban, Franciaországban, Szerbiában, Jemenben, Egyiptomban, Macedóniában és Zimbabwében romlott a leginkább a sajtószabadság állapota – szögezi le a szervezet jelentése.

Az európai országok sorában a Freedom House Lengyelországot és Magyarországot említi még. “Az új lengyel jobboldali kormány egyik első lépése volt, hogy olyan törvényt fogadjon el, amely lehetővé teszi az állami média menedzsmentjének elbocsátását, és új menedzsment alkalmazását. A kormány lépései emlékeztetnek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor lépéseire, akinek az állami média felett jól megalapozott befolyása van, és ez a befolyás nyilvánvaló is volt a 2015-ös menekültválság nyíltan félrevezető kezelésével” – állapítja meg a szervezet. A Freedom House a magyar sajtót a “félszabad” kategóriába sorolja.

A sajtószabadság európai szűkülésének példájaként a washingtoni székhelyű intézmény Franciaországot, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot is megemlíti. 2015-ben ugyanis mindhárom országban – a közbiztonságra hivatkozva – megszorító törvényeket javasoltak, a franciák és a spanyolok meg is szavazták ezeket, míg az Egyesült Királyságban még most vizsgálják a törvényjavaslatot.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.