Programdíjat szedhetnek az RTL Klub és a TV2 műsoráért

Programdíjat kérhetnek ezentúl az RTL Klub és a TV2 műsoráért a két legnagyobb nézettségű országos kereskedelmi tévécsatorna médiaszolgáltatói a hétfői Magyar Közlönyben publikált kormányrendelet alapján.

 

A “jelentős befolyásoló erejű lineáris audiovizuális médiaszolgáltató legnagyobb éves átlagos közönségarányú lineáris audiovizuális médiaszolgáltatásáért járó programdíjról” szóló kormányrendelet szerint az ilyen csatornák médiaszolgáltatója – a műsorterjesztővel kötött megállapodás alapján – a legnagyobb átlagos közönségarányú médiaszolgáltatása tekintetében is jogosult programdíjra, az erről szóló megállapodás tartalmát pedig a felek szabadon állapítják meg.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény meghatározása szerint jelentős befolyásoló erővel rendelkezőnek minősül a legalább tizenöt százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkező lineáris audiovizuális és lineáris rádiós médiaszolgáltató, feltéve, hogy legalább egy médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri a három százalékot.

A digitális átállásról szóló törvény módosításával tavaly június 30-án határozott úgy a parlament, hogy nem szedhetnek műsordíjat a legnagyobb televíziós médiaszolgáltatók addig, amíg annak szabályait nem rendezi külön kormányrendelet. A benyújtó fejlesztési tárca akkori közlése szerint ezzel nőhet az ingyenesen fogható csatornák száma.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.