Budaörs felülnézetből a Városházán – Milyen lesz a város 2030-ban?

(Budaörs, 2016. április 26. – Budaörsi Infó) Egy hatalmas Budaörs légifotóval borították be a Városháza aulájának padlózatát, ahol bárki bejelölhette kedvenc helyeit a Budaörs 2030 Távlatok program 2016. április 25-én 16 órától kezdődő játékos várostervező délutánján. A szervezők arra is kíváncsiak voltak, hogy, ki, miért szereti Budaörsöt, és mitől érezné magát még jobban városunkban.

 

 

2016. április 25-én játékos várostervezésre invitálta a város lakóit az önkormányzat, és a Főépítészi Iroda.

Arra kérték a lakosságot, ne felejtsenek el hozni egy régi fotót, képeslapot, vagy bármi tipikusat Budaörs múltjából, vagy időtálló érdekességet a jelenéből, hogy megkezdődhessen a budaörsi emlékek falának építése.

 

tavlatok_terkep_varoshaza7

tavlatok_terkep_varoshaza9

 

A “varázskockák” is fel lehetett írni a kívánságokat arról, hogy milyennek szeretnénk látni Budaörsöt 2-5, vagy akár 10-15 év múlva.

 

tavlatok_terkep_varoshaza10

tavlatok_terkep_varoshaza12

 

A padlón elhelyezett térképen pedig matricával lehetett jelölni azokat a területeket, amin szívesen változtatnának a lakók. Az ötletekhez természetesen leírást is kellett készíteni.

 

tavlatok_terkep_varoshaza14

tavlatok_terkep_varoshaza15

tavlatok_terkep_varoshaza1

tavlatok_terkep_varoshaza2

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Budaörsi Infó kérdésére, hogy milyen lesz Budaörs 2030-ban, így válaszolt:

“Ha ezt a kérdést 25 évvel ezelőtt teszed fel nekem, biztos nem lettem volna olyan bátor, hogy azt mondjam, olyan lesz mint amilyennek ma látom. Nagyon nehéz megjósolni, hogy milyenné fog válni a település.

Azt gondolom, hogy a következő 30 évben is meg fogja őrizni azt az elővárosi arculatát, amitől sokkal jobb itt élni, mint a fővárosban, vagy más településeken.

Azt nem merem megtippelni, hogy a lakosságszám hogyan fog változni. Ezzel kapcsolatban nagyon diszkrét növekedésre kellene törekednünk, mert a lakosság számának növekedése az infrastruktúra növekedését is magával vonzza.”

 

tavlatok_terkep_varoshaza3

 

Van olyan nagyobb fejlesztés, ami előreláthatólag megvalósulhat 10-20 éven belül Budaörsön?

“A legfontosabb szerintem a városközpont fejlesztése lenne. Nagyon fontos, hogy élet kerüljön a városközpontba: több kis üzlet, kávéház, éttermek.”

 
A korábbi terv, miszerint a Templom téren létrejön egy városközpontot nem valósulhatott meg a lakosság ellenállása miatt. Van terv egy újabb ilyen akadály esetére?

“A jó ötletek megvalósulhatnak, ha a testület nem riad vissza a döntés felelősségének súlyától. Az új helyzetekkel sokszor nehéz megbarátkozni, de többnyire a legellenállóbbak is elismerik a végén, hogy a változás lehet jó.

Nagyon fontos dolog, hogy álmodjunk a város jövőéről, abban részt vegyünk ez a célja ennek az integrált településfejlesztési stratégiának. Szerintem 30 év múlva ez a település még szebb lesz, fejlettebb lesz, kulturáltabb lesz, magasabb színvonalú életminőséget fog tudni biztosítani.”

 

A Városházán most különböző “varázsdobozokra” lehet felírni, hogy miért szeretnek az emberek Budaörsön lakni, vagy mit változtatnának rajta. A polgármester mit írna rá a dobozra? Szeretek Budaörsön élni mert…..

“…mert ez az otthonom, ez a munkahelyem, ez az életem.”

 

 

tavlatok_terkep_varoshaza5

 

A rendezvény az Integrált Településfejlesztési Stratégia készítésének fontos mérföldköve, elsődleges célja, hogy a budaörsieket játékos formában vonja be az önkormányzat a várostervezés folyamatába.

A következő fél évben számos programot, akciót szervez a Városháza, hogy megismertessék a tervezési folyamatot a lakossággal, és megtudják véleményüket.

 

tavlatok_terkep_varoshaza8

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.