Az állatorvos segít – Gyakori mérgezések és kezelésük

(Budaörs, 2016. április 22. – Budaörsi Infó) A Közjegyző segít nagysikerű cikk-sorozatunk után, most már rendszeresen olvashatnak hírportálunkon állatorvosi szaktanácsokat is.

 

 

Embereknél a legmegrázóbb eseteket a gombamérgezések jelentik, különösen a gyilkos galóca fogyasztása okozhat életveszélyes, időnként tragikus kimenetelű mérgezést. A kutyák is ki vannak téve különféle mérgezéseknek, de vajon milyen veszélyek leselkednek rájuk?

A témával kapcsolatba dr. Szaniszló Ferenc állatorvost kérdeztük.

“A kutyáknál szerencsére a gombamérgezés meglehetősen csekély jelentőségű kérdés, de bizony van jó néhány olyan tényező, ami embernél semmiféle vagy csak csekély bajt okoz, de kedvencünket súlyosan veszélyeztetheti.”

 

szaniszloferenc

dr. Szaniszló Ferenc

 

Ha minden igaz, ilyen például a csokoládé. Mi az igaz ezzel kapcsolatban? Sok városi legendát hallhattunk már ezzel kapcsolatban.

“Valóban a csokoládé mérgező lehet kutyákra. Bármilyen meglepő, a csokoládémérgezés mindenhol a kutyák 20 leggyakoribb mérgezése között van. Különösen az ünnepek környékén fordul elő, leggyakrabban a városi, lakásban tartott, kistestű kölyök és fiatal kutyák körében. 

A csokoládéban több olyan alkaloida is található, amelyek nagy mennyiségben mérgezést okozhatnak és amelyekre a kutya érzékenyebb az embernél. Közülük a két legfontosabb a theobromin és a koffein. Ezek mennyisége csokoládé fajtánként változik. A fehér csokoládéban alig van belőlük, kevés található a tejcsokoládéban és nagyon sok van az étcsokoládéban.

Az egyes csokoládéfajták aszerint sorolhatóak be, hogy mennyi kakaó van bennük: minél több, annál veszélyesebbek. Ahhoz, hogy a mérgezés halálos kimenetelű legyen, viszonylag sok (testtömeg kilogrammonként 60 g) tejcsokoládét kell a kutyának elfogyasztania, de ugyanehhez az eredményhez vezethet az is, ha akár csak 0,7 g főzőcsokoládét eszik meg testtömeg kilogrammonként! Az említett alkaloidák – többek között – érszűkületet és szaporább szívműködést okoznak, valamint stimulálják a központi idegrendszert.

Ezeket a jótékony hatásokat jól ismerik a kávé- és a kakaófogyasztók. De kutyákban  túlérzékenységet, remegést, görcsöket és a szívizom fokozott összehúzódását előidézik elő.  A mérgezés első tünetei általában hányás és hasmenés formájában jelentkeznek röviddel a csokoládé elfogyasztása után. Ezt nyugtalanság, izgatottság, bőséges vizelés, majd remegés és görcsrohamok követik.

A kutya zihál és minden érintésre túlzottan reagál. Végül nagyfokú elesettség, ájulás, kóma és esetként hirtelen halál  lép fel. A beteget azonnal állatorvoshoz kell vinni, mégpedig a lehető legkevesebb stresszt okozva neki. Ne feledje, hogy minden ingerre fokozott tünetekkel reagál. Mielőbb szakszerű, intenzív ellátásra van szüksége!”

 

kutya_csoki

 

Van egyéb olyan élelmiszer, ami veszélyes mérgezést okozhat kutyáinkban?

“Mostanában terjedt el a nyírfacukor (xilit), mint édesítőszer az egyes édességeinkben. Sajnos ami az emberre veszélytelen, az kutyákra életveszélyes. Egészen kevés xilites sütemény, keksz vagy csak egy rágógumi elfogyasztása is komoly veszélyekkel jár.

A xilit megnöveli az inzulin kiáramlást a vérbe, így életveszélyes szintre csökkentve a vércukor szintet. Mivel az agynak a vércukor az egyetlen energiaforrása, így nem véletlen, hogy idegrendszeri zavarok lépnek fel xilit-mérgezésben: görcsök, tudatvesztés, kóma, légzésbénulás.

Csak az azonnal intravénás szőlőcukorpótlás mentheti meg kedvencünk életét, ezért ilyen gyanú, vagy tünetek esetén azonnal szaladjuk állatorvoshoz. Kevesen tudják, hogy a szőlő vagy a mazsola lenyelése kutyákban és macskákban halálos kimenetelű veseelégtelenséget okozhat.”

 

gere_attila_rendorkutya_szoszi

 

Mennyi szőlő vagy mazsola elfogyasztása okoz mérgezést?

“Szőlőből: 20 gramm szőlő / testsúly kg, mazsolából : 3 gramm mazsola / testsúly kg, de nem minden kutya  egyformán fogékony: sok állat nagy mennyiségű szőlőt vagy mazsolát is gond nélkül elfogyaszthat.  A toxikusságot egyértelműen a szőlő és a mazsola belsejében található, vízben oldódó anyag okozza, tehát a szőlő magvai nem okoznak toxicitást. (Penészgombák, növényvédő szerek, nehézfémek szerepe kizárható). 

A lenyeléstől számítva néhány órán belül hányás, esetenként hasmenés, levertség, szédülés, fokozott vízfogyasztás és vizelés.  Később kiszáradás, hasi fájdalom, tántorgás, nyálzás, izomremegés. Az elfogyasztást követő 2-4 órán belül érdemes a gyomrot kiüríteni. 

A gyomor kiürítése után aktív szenet tartalmazó folyadékot kell adni, nyelőcsőszondán keresztül. Az aktív szénnel egyidőben, azzal elkeverve, hashajtót is célszerű beadni, a szénnel megkötött béltartalom eltávolítására.”

 

 

allatmenhely_kutyak_7

 

Azt hallottam még kutyás társaktól, hogy a kutyák egy része szereti az élesztőt és ennek túlzott fogyasztása súlyos mérgezést okoz, igaz ez?

“Igen veszélyes anyag, hiszen a test magas hőmérséklete hatására a gyomorban kelésnek indul, ami közben mérete megsokszorozódik, így felfúvódást, hasi görcsöket, bélelzáródást okozhat. Emellett a kelés közben alkohol képződik, ami szintén mint tudjuk erősen mérgező. De említhetném itt még a vöröshagymát, aminek túlzott fogyasztása vérszegénységet okoz.

Vagy családi ünnepek alkalmával magára hagyott cigaretták, szivarok érdekesek lehetnek egy kutya szemén keresztül, megkóstolásukért azonban nagy árat fizetnek: 1-2 cigaretta, vagy szivar lenyelése hamar súlyos tüneteket eredményez, egyes esetben az incidens az állat halálához is vezethet.”

 

kutyamano2

 

Milyen olyan vegyi anyagok vannak, amihez kedvencünk véletlenül hozzáférhet és benne súlyos károsodást okozhat? Időnként hallani ilyen vonatkozásban a fagyálló folyadékról.

“A téli időszakban állandó veszélyt jelent a fagyálló folyadék, amely etilén-glikol nevű anyaga révén halálos veszélyt rejt állatainkra nézve. Az anyag édeskés, így a legtöbb állat szívesen kóstolja,  tudnunk kell, hogy egy kistestű kutya például már pár milliliter folyadéktól elpusztulhat. A méreg a vesében választódik ki és súlyos veseelégtelenséget okoz. Soha ne hagyjuk elől a folyadékot, illetve vigyázzunk a csöpögő autóhűtővel.  Ide sorolhatók az elől hagyott, vagy kihelyezett rágcsálóirtószerek is. 

A mérgezés úgy jöhet létre, hogy a kihelyezett rágcsálóirtós csalétkeket a kutya vagy macska megeszi, esetleg a mérgezés miatt lassan mozgó vagy elhullott patkányokat, egereket elfogyasztja. Az egér és patkánymérgek a vér alvadó képességének zavarát okozzák, így csakhamar a testüregekben és a természetes testnyílásokon keresztül is vérzések keletkeznek.

Megfelelő terápia nélkül (K-vitamin, C-vitamin és a kalcium injekciók) a mérgezett állat elpusztul.   Ide sorolnám még a véletlen gyógyszermérgezéseket is, mikor vagy az elöl hagyott gyógyszert eszi meg a játékos eb, vagy a gazda próbálkozik valami emberi gyógyszerrel kezelni kedvencét, ami bizony akár végzetes is lehet. Ilyenek pl- a humán fájdalomcsillapítók-gyulladáscsökkentők, amik kutyáknál súlyos bélvérzést okozhatnak.”

kutya_macska_01

 

Időnként hallani, hogy betörések előtt ismeretlenek megmérgezték a környék összes kutyáját. Létezik-e ez a probléma Budaörsön is?

“Szerencsére ilyennel eddig nem találkoztunk, de nagyon ritkán előfordul, hogy bosszúból vagy ismeretlen szándékkal megmérgeznek egy-egy kutyát. Ennek bizonyítása azonban rendőrségi feladat és legtöbbször a gazdi feltételezése nem igazolódik be. Egyébként ilyenkor általában erős altatókat, vagy különféle permetezőszer alapú mérgeket használnak. A jellegzetes tünetek alapján a mérgezés jól diagnosztizálható és ha időben kezdődik a kezelés, akkor a megfelelő ellenszerekkel az esetek jó részében az állat élete megmenthető.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.