Fidesz-sajtóközlemény a budaörsi közpénzek elköltéséről és a hivatal válasza

(Budaörs, 2016. április 20. – Budaörsi Infó) A budaörsi Fidesz az Átlátszóhoz fordult a közérdekű adatok miatt. Ezzel a címmel küldött szerkesztőségünkbe sajtóközleményt a szervezet, amelyre Budaörs Város Önkormányzata részéről Bocsi István jegyző reagált. A szerdai testületi-ülésen kiderült, hogy a kért adatokat a Hivatal határidőn belül megküldte az átlátszó.hu-nak, valamint a helyszínen odaadták azokat Löfler Dávid képviselőnek is.

 

 

A FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség Budaörsi szervezete szerkesztőségünk számára a következő sajtóközleményt küldte, amelyet szó szerint közlünk:

“A budaörsi Fidesz az Átlátszóhoz fordult a közérdekű adatok miatt

A korrupció feltárására szakosodott oknyomozó portál segítségét veszi igénybe a helyi Fidesz, hogy fény derüljön  a budaörsi közpénzek elköltésére.

Közérdekű adatigénylés ügyében fordult az átlátszó.hu-hoz Löfler Dávid, a Fidesz/KDNP frakcióvezetője, mivel hiába várja hónapok óta a polgármesteri hivatal kiadásaira vonatkozó adatokat. 

A tavalyi költségvetés alapján mintegy tízmillió forintot költhetett a polgármester és alpolgármesterei dologi kiadásokra.

Mivel ez közérdekű adat, februárban Sokolowski Márk és Löfler Dávid személyesen jártak a jegyzői hivatalban, hogy betekintést nyerjenek az anyagokba, de ezt megtagadták tőlük.

Ígéretet kaptak, hogy írásban megkapják a kért adatokat, de ezt sem teljesítette a hivatal. Március elsején a városi televízió adásában, a közvélemény előtt Bíró Gyula alpolgármestertől kért Löfler David tájékoztatót, hogy mire költötték a keretet, de az alpolgármester közölte, hogy nem tud válaszolni, és megígérte, utána jár a dolognak.

Mivel válasz ezután sem érkezett, március 30-án írásban kérte a frakció az adatokat, de erre sem jött válasz. Mindezek után fordult az Átlátszó.hu oknyomozó portálhoz.”

 

 

Löfler Dávid, önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalához írt levele:

 

“Tisztelt Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre A 2015-ös és az idei 2016-os költségvetés is tartalmaz egy

„Polgármester, alpolg. Dologi kiadásai” című sort a 4/B számú mellékletében.

Tisztelettel kérem (ismételten) ezen sorok részletes kifejtését. 2015-ben mire lett felhasználva, tételesen.

(BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE, alaprendelet 4/B. sz. melléklete, 22. sor egy „Polgármester, alpolg. Dologi kiadásai” eredeti: 10 245 000 Ft módosított: 8 711 000 Ft) 2016-ban mire alapozva került a költségvetésbe, mi alapján kalkulálták. (BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE, 4/B sz.melléklet 21. sor egy „Polgármester, alpolg. Dologi kiadásai” 12 665 000 Ft)

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni. Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu weboldalon töltse fel.

Az Infotv. 29. § (3) és (5) bekezdése alapján adatigénylésem teljesítéséért költségtérítés kizárólag akkor állapítható meg, ha az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. Ilyen esetben az adatkezelő jogosult az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét költségtérítésként meghatározni. Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, amennyiben a kért iratmásolatokra tekintettel költségtérítést állapítana meg. Ebben az esetben kérem, hogy a tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, dokumentumonként tüntesse fel az oldalszámot, az adatigénylés teljesítésével kapcsolatos munkaerő-ráfordítás mértékét és annak óradíját.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra. Felhívom szíves figyelmét, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH/2015/4710/2/V. számú állásfoglalásából következően a jelen adatigénylés az Infotv. 29. § (1b) bekezdése alapján nem tagadható meg, mivel tartalmazza az adatigénylő nevét és elérhetőségét. Ezen túlmenő adatok megadását az adatkezelő NAIH állásfoglalás szerint nem kérheti, továbbá nem jogosult a személyazonosság ellenőrzésére sem.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2016. április 18.

 

Üdvözlettel:

Löfler Dávid

(önkormányzati képviselő, Fidesz-KDNP Budaörs)”

 

 

Az ügyben Budaörs Város Önkormányzata részéről Bocsi István jegyző reagált:

 

„A Budaörsi Fidesz-KDNP frakció nevében sajtóközlemény látott napvilágot. A közlemény tartalma lényegében azonos az e tárgyban a város (04.20-i) Képviselő-testületi ülésére a frakcióvezető által benyújtott interpellációval.

Az ülésen az alábbi választ adtam: Nyilván tévedésről van szó, miután a (nem jegyzői, hanem Polgármesteri) Hivatal nem tagadta meg a segítséget. Tévedés az is, hogy a kérését nem teljesítette a Polgármesteri Hivatal, jócskán a jogszabály által rendelkezésünkre álló határidőn belül megküldtük a kért adatokat.

Dr. Bocsi István

jegyző”

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.