Ecuadori földrengés – Nem tudni magyar sérültről

Az ecuadori magyar nagykövetség jelenlegi információi szerint nem sérültek meg magyarok az Ecuador partjait megrázó, a Richter-skála szerint 7,8-es erősségű földrengésben.

 

László György, az ecuadori magyar nagykövetség tanácsosa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában azt mondta: nagyjából 40-45 emberből álló magyar kolóniáról tudnak. A nagykövetség munkatársai és családtagjaik jól vannak, és további 20-25 magyarral még állandó kapcsolatban vannak.

A diplomata elmondta: a földrengés a fővárost kevésbé érintette, több tengerparti városban és kisebb településeken viszont hatalmas károkat okozott. Ilyen például Guayaquil városa is, de az ott élő néhány magyart már sikerült elérniük.

Az ijedtségen kívül nem lett nagyobb bajuk – tette hozzá.

A nagy erejű, az amerikai földtani intézet szerint 7,8-es erősségű földrengés helyi idő szerint szombat este rázta meg Ecuador partjait, viszonylag sekély, 19 kilométeres mélységben, mindössze 14 kilométerre északnyugatra Pedernales várósától. A rengést érezni lehetett az epicentrumtól több mint 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is. Szökőárriadót rendeltek el Ecuadorban és Peruban is.

A legfrissebb hírek szerint a földrengés áldozatainak száma legkevesebb 233-ra tehető.

 

ecuador_1_foldrenges2016

 

 

Szeizmológus: nincs összefüggés a japán és az ecuadori földrengések között

A Magyar Tudományos Akadémia szeizmológusa szerint nincs összefüggés az elmúlt napokban előbb Japánt, majd Ecuadort megrázó nagy erejű földrengések között.

Tóth László az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorfolyamában azt mondta: még az ilyen nagy erejű földrengések sem ritkák. Egy évben még 8-as magnitúdójú földrengés is van kettő, 7-es erősségű pedig általában húsz történik.

“Véletlen egybeesés”, hogy rövid időn belül két ilyen erős földrengés ilyen súlyosan érintett lakott területeket – fogalmazott a szeizmológus.

Megjegyezte, hogy Japán és Ecuador térségében egyébként is gyakoriak a földrengések: Ecuador környékén 1900 óta már hét legalább 7-es erősségű földrengés volt.

Tóth László elmondta, hogy utórengésekre akár hónapokig is számítani lehet az érintett térségekben.

Japánban három nap 388 földrengés – köztük két nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,3-as és 7,1-es erősségű – volt, amelyekben 41-en vesztették életüket.

A nagy erejű, az amerikai földtani intézet szerint 7,8-es erősségű földrengés helyi idő szerint szombat este rázta meg Ecuador partjait, viszonylag sekély, 19 kilométeres mélységben, mindössze 14 kilométerre északnyugatra Pedernales várósától. A rengést érezni lehetett az epicentrumtól több mint 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is. A legfrissebb hírek szerint a földrengés áldozatainak száma legkevesebb 233-ra tehető.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.