Asztalitenisz olimpiai selejtező – Kvóta híján számolgatnak a magyarok

A magyar küldöttségnek nem sikerült kvótát szereznie az asztaliteniszezők szombaton befejeződött európai olimpiai selejtezőtornáján a svédországi Halmstadban. A szakvezetők így kénytelenek számolgatni a világranglista-pontokat és reménykedni abban, hogy a biztos bejutónak számító Póta Georgina mellett még egy-egy női és férfi játékos riói indulási joghoz jut a nemzetközi szövetség (ITTF) májusi rangsora alapján.

 

Az ITTF jövő hónap elején-közepén nyilvánosságra kerülő úgynevezett olimpiai ranglistájáról 22 játékos kap részvételi jogot.

“Szerintem Lovas Petra és Pergel Szandra is a helyén szerepelt ezen a versenyen, sajnos az az egy-két bravúr, ami a világranglistán mögöttük lévő játékosok közül néhánynak összejött, nem sikerült, bár ők is arattak értékes győzelmeket” – értékelt az MTI-nek Téglás Péter, a női válogatott szövetségi kapitánya. Hozzátette: Póta Georgina számára gyakorlatilag tét nélküli volt a svédországi viadal – az olimpiai szereplés miatt volt kötelező számára a részvétel -, ezzel együtt ő is megfelelően teljesített.

A szakember azt mondta: számításai szerint a mostani állás alapján Lovas Petra lenne az utolsó bejutó a ranglistáról.

“De persze hátravan még a jövő heti, varsói World Tour-verseny, és többen is néhány pontra vannak Petrától, nagyon szoros az állás. Sőt, Pergel Szandra sincs behozhatatlan hátrányban, ha bravúrt ér el Lengyelországban, még neki is lehet esélye. Mindketten indulnak Varsóban, az utolsó pontszerzési lehetőséget kínáló tornán” – mondta Téglás Péter, aki hangsúlyozta: csapatban Magyarországnak szerinte nincs esélye az olimpiai indulásra, a két egyéni kvóta lehet a reális cél.

A férfi válogatott élén álló Aranyosi Péter úgy fogalmazott, hogy a háromfős együttes tagjainak – Kosiba Dánielnek, Lakatos Tamásnak, Pattantyús Ádámnak – a mutatott játékával elégedett, de a fő kérdésre, hogy lesz-e magyar férfijátékos Rióban, még nem kaptak választ.

“Az ideutazás előtt tudtuk, hogy a világranglistás helyezés és a játéktudás alapján is Pattantyúsnak van a legnagyobb esélye a kvótaszerzésre. Ő védekező stílusú játékos, így mindig lutri, hogy milyen ellenfelet kap. Sajnos a nyolcas táblája első körében kifogott egy olyan riválist, aki nagyon érzi ezt a stílust, így kikapott, másrészt viszont korábban megverte a kínai-horvát Tan Ruiwut, így a pontokat tekintve pluszban zárt. Más kérdés, hogy ez mire lesz elég” – mondta a szövetségi kapitány.

Ahogy fogalmazott, most osztanak-szoroznak, de valószínűleg a 37 éves Pattantyúsnak is indulnia kell majd a varsói WT-viadalon és  jól kell szerepelnie.

“Nagyon reménykedem abban, hogy neki sikerül kiharcolnia a riói részvételt” – hangsúlyozta Aranyosi Péter.

A többieket értékelve azt mondta: a lengyel fővárosba szintén utazó Kosibán érezhető volt a januári bokasérülése miatti kihagyás, a fiatal Lakatos pedig jól helytállt, sőt volt egy bravúros győzelme is a spanyolok legjobbja, a kínai származású He Zhiwen ellen, így ő biztosan javít majd az eddigi 180. helyén a világranglistán.

Általánosságban nézve számos meglepetést hozott a torna, ezek közül az egyiknek több magyar vonatkozása is van. A magyar szülők gyermekeként Finnországban született és finn színekben is versenyző, 25 éves Oláh Benedek a világranglista 128. helyezettjeként bejutott az egyik 32-es tábla elődöntőjébe, bár végül nem szerzett kvótát, de halmstadi szereplésével annyi világranglista-pontot gyűjtött, hogy a szakértők szerint ott lehet majd az olimpián. Oláh Aranyosi Péter tanítványa, az elmúlt évben Budapesten készült, az Extraligában a Szécsény játékosa.

“Benedek jó példa lehet a többieknek. Példamutató a hozzáállása az edzésen és a magánéletben is, mindent elkövet a jó szereplésért. Ez a torna hozta meg számára az áttörést. Ha kijut az olimpiára, az egy magyar siker, a mi sikerünk, sajnos nem a magyar szövetségnek hozza a dicsőséget” – mondta Aranyosi Péter.

A svédországi tornán nemenként tíz-tíz kvóta talált gazdára.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.