Ma van a Könyvtárosok Világnapja – Köszöntjük a budaörsi könyvtár munkatársait!

(Budaörs, 2016. április 14. – Budaörsi Infó) Április 14-én van a Könyvtárosok Világnapja, amelyet két nagy szervezet az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezett. Célja hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok által nyújtott értékekre. Ezen a napon, ha tehetik, látogassanak el egy könyvtárba, ismerjék meg a könyvtárak és könyvtárosok munkáját! A Világnap alkalmából köszöntjük a budaörsi Gr. Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár munkatársait!

 

 

 

A budaörsi Gr. Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár munkatársai e világnap tiszteletére ajánlanak önöknek olvasni-, hallgatni-, néznivalókat a könyvtár gyűjteményéből:

 

Temesiné Haag Beatrix felnőtt olvasószolgálatos könyvtáros ajánlja:

Mellettem elférsz Grecsó Krisztiántól, Árvácska Móricz Zsigmondtól, Jadviga Párnája Závada Páltól, valamint A dán lány c. könyv David Ebershofftól

 

Nagyné Gulyás Zsófia gyermekkönyvtáros ajánlja: Joni és Joni Egy lépéssel tovább c. könyveket Joni Earecksontól

 

Toma Krisztina zenei könyvtáros ajánlja: After Crying magyar együttes zenéit és A békés harcos útja c. filmet

 

Lovász Csilla igazgatóhelyettes, gyermekkönyvtáros ajánlja: Peter Mayle: Provence-trilógia (Egy év Provence-ban, Örökké Provence, Még mindig Provence) valamint Peter Kerr: Mallorca-sorozat (Egy tél Mallorcán, Egy nyár Mallorcán, Egy ősz Mallorcán, Egy tavasz Mallorcán, Búcsú Mallorcától)

 

konyvtarosok

 

Csabay Károly igazgató ajánlja: Ken Follett: A katedrális

 

Bánlaki Józsefné, Marika takarító ajánlja: A Bögöly c. regényt Ethel Lilian Voynichtól

 

Pecsenka Veronika felnőtt olvasószolgálatos könyvtáros ajánlja: Arundhati Roy: Az apró dolgok istene

 

Víg Imréné, Erika gazdasági előadó ajánlja: Victoria Holttól A birodalom királynője, A korona árnyékában és A Tower asszonya regényeket továbbá a Ki nem mondott szavaink c. regényt Marc Levytől

 

Bíró Ágnes zenei könyvtáros ajánlja: Sarah Winman: Amikor isten nyúl volt illetve Anna Gavalda: Szerettem őt regényeket továbbá Kyle Eastwood lemezeit a jazz műfajából

 

Alföldi Gabriella feldolgozó könyvtáros ajánlja: A piknik és egyéb kalamajkák c. regényt Gerald Durrelltől

 

Tallódi Nikolett informatikus könyvtáros ajánl két regényt: Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja és Andy Weir: A marsi továbbá egy útleírást: Badár Sándor, Horváth János: Jappán

 

DeColl Rezső technikai munkatárs ajánlja a James Cameron rendezte sci-fi DVD-nket, az Avatart

 

 

varosikonyvtar4

 

 

 

Érdekességek:

 

A Könyvtárosok Világnapján ne feledkezzünk el védőszentjeinkről se. Robert Lee Hadden tájékoztató könyvtáros szerint számos hivatalos és nem hivatalos keresztény patrónusa van a könyvtáraknak és a könyvtárosoknak. A szentek közül az Amerikai Egyesült Államokban Szent Jeromos (akinek neve a kezdetektől a tekercsekhez, az íráshoz, a fordításhoz, a katalogizáláshoz kapcsolódott) a népszerű, míg Európában Szent Lőrinc, a dokumentumok őrzője. Az ortodox országokban Alexandriai Szent Katalint jelölték ki a könyvtárak, könyvtárosok védőszentjének.

II. János Pál pápa nevezte meg 1999-ben Sevillai Szent Izidort, a számítógépek, a számítógépet használók, általában az elektronikus kommunikáció, így azInternet patrónusaként. Szent Izidor a 6-7. században élt, és egy 20 kötetes enciklopédiában gyűjtötte össze sok tudományág ismereteit. Az indoklás szerint Szent Izidor enciklopédiája olyan kapcsolat volt a következő korok felé, mint napjainkban az Internet.

Szent Wiborada is a könyvtárak és a könyvet szeretők védőszentje. Ő volt az első nő, akit a Vatikán hivatalosan szentté avatott 1047-ben. A könyvkötő apáca előrelátásának köszönhetően meg tudták menteni a Szent Gallen-i kolostor értékes könyveit a kalandozó magyaroktól.

Az arab kultúrában tekercseket ajánlottak a Svábbogarak Királyának, hogy a bogarak minél kevesebb pusztítást végezzenek a többi dokumentumban. A hindu országokban Ganesh az akadályok elhárítójának, a tudásnak, a Mahabharata írójának elefántfejű istene a könyvtárak oltalmazója. A hindu hitvilág szerint Ganesh egy lótuszvirágon meditálva alkotta meg a szanszkrit ábécé betűit.

 

 

Néhány híres könyvtáros, akiről nem is gondoltuk volna, hogy könyvtárosok voltak:

 

Antall József: diplomája megszerzése után először az Országos Levéltárban dolgozott, majd később középiskolai tanárnak állt, de politikai okokból fegyelmivel eltávolították. Így a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyv- és Levéltárban helyezkedett el, végigjárta a ranglétrát tudományos munkatárstól az igazgatóig.

Bibó István: A magyar politikatudomány egyik legkiemelkedőbb alakjának már az édesapja is könyvtáros volt (a szegedi egyetemi könyvtár igazgatója). Bibótól 1951-ben elvették egyetemi tanári katedráját, és az ELTE Egyetemi Könyvtár tudományos főmunkatársa lett. 1956-os után bebörtönözték, és 1963-as szabadulása után a KSH könyvtárában kapott „kegyelemállást” a rendszertől, ahol nyugdíjazásáig maradt.

Laura Bush: A korábbi first lady könyvtárosként végzett, és George W. Bush hivatali ideje alatt előszeretettel gyűjtött pénzt különféle könyvtáraknak.

Hamvas Béla: 1928 és 1948 között a Fővárosi Könyvtárban dolgozott, hogy fenn tudja tartani magát.

J. Edgar Hoover: Az FBI-t 1935-ben megalapító, majd egészen 1972-es haláláig vezető Hoover a tízes évek végén könyvtárosként dolgozott a Kongresszusi Könyvtárban, hogy ki tudja fizetni az egyetemi tandíját.

Mao Ce Tung: A fiatal Maót a pekingi egyetem alkalmazta segédkönyvtárosként.

Mohamedtami Khatami: Irán ötödik elnöke a Nemzeti Könyvtárat és Levéltárat is vezette.

Ezen a napon, ha tehetjük, látogassunk el egy könyvtárba, ismerjük meg a könyvtárak és könyvtárosok munkáját!

 

 

varosikonyvtar8

 

 

(Budaörsi Infó/gyoriszalon.hu/Nagy Mária)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.