KÖZ/TÉR Hónap kiállítás – Milyen legyen Budaörs 2030-ban?

(Budaörs, 2016. április 11. – Budaörsi Infó) 2016. április 10-én a Zichy majorban a KÖZ/TÉR Hónap kiállítás megnyitóját tartották meg. Milyen legyen Budaörs egy, másfél évtized múlva? Ez a központi kérdése a Budaörs 2030 – Távlatok programnak, amely 2016. április 10-én bontott zászlót a Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület által szervezett Köz/Tér Hónap megnyitójával párhuzamosan.

 

 

A KÖZ/TÉR Hónap kiállítási anyagát a Velencei Urbanisztikai Egyetem állította össze azzal a céllal, hogy bemutassa az elmúlt évek európai köztér átalakításait.

A 60 ismert, vagy kevésbé ismert köztér megújításában az a közös, hogy tanulva a múlt hibáiból a mai igényeknek megfelelően alakították át azokat.

A kisteremben Budaörs aktuális építészeti kérdéseivel foglalkozó műhely működik április folyamán – az ehhez kapcsolódó anyagok is megtekinthetőek 2016. április 10-től.

 

A kiállítást Dobos Botond Zsolt építész, Vágó Csaba, a Polgármesteri Hivatal kabinetfőnöke, és Csík Edina, Budaörs főépítésze nyitotta meg.

 

zichy_major_kozter3

Dobos Botond Zsolt

 

 

zichy_major_kozter5

Csík Edina és Vágó Csaba

 

 

Milyen legyen Budaörs 2030-ban?

 

A KÖZ/TÉR hónap egyik fő célja az, hogy párbeszéd induljon a lakosság és a városvezetés között arról, hogy milyen Budaörsön élnénk szívesen 15 év múlva. A kérdésre település- és területfejlesztők, építészek, tájépítészek, várostervezők közösen keresik a választ, de nem maradhatnak ki ebből a munkából az érintettek, a helyi lakosság, a budaörsi civilek, vállalkozók sem. Az Önkormányzat ismertetője és felhívása:

 

Közös gondolkodásra hív az önkormányzat

“Budaörs idén 30 éve kapta meg a városi rangot, amely különösen időszerűvé teszi annak átgondolását, hogy milyen közép- és hosszú távú célok és értékek mentén képzeli el városunk a jövőjét.

A tervezési folyamatnak az új Településfejlesztési Koncepció (TK) ad majd keretet, illetve a hozzá kapcsolódó, úgynevezett Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS). Előbbi a helyzetelemzést és az ebből fakadó célokat, utóbbi a konkrét akciókat, programokat tartalmazza majd.

Ön milyennek szeretné látni a várost 2030-ban? Mit építene, mit szüntetne meg, mit alakítana át? A munka jelenlegi fázisában ilyen kérdések mentén történik az előzetes fejlesztési elképzelések, javaslatok gyűjtése. Ezért kérjük, ha szeretné megfogalmazni a városra, vagy egy-egy részterületére vonatkozó terveit, elképzeléseit, azt április végéig legyen kedves eljuttatni számunkra, hogy már a munka elején figyelembe tudjuk venni! (Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Főépítészi Iroda, 2040 Budaörs, Szabadság út 134.; e-mail: 2030tavlatok@budaors.hu).

A következő fél évben számos programot, akciót szervezünk, hogy megismertessük a tervezési folyamatot a budaörsiekkel, és megtudjuk véleményüket. Kérjük, kísérjék figyelemmel a honlapunkat a részletekért!”

 

 

zichy_major_kozter1

zichy_major_kozter2

 

 

Következő programok:

 

2016. április 25. – Budaörs felülnézetből

– Nagyméretű légi fotó segítségével játékos formában közösen azonosítják be Budaörs legkedveltebb helyszíneit, a problémagócokat, és helyszínekhez kötik a lakosság fejlesztési javaslatait a Városháza aulájában.

– A rendezvényen debütál a budaörsi emlékfal. Arra kérnek mindenkit, hogy hozzon magával egy emléket, egy régi fotót, terítőt, kisebb festményt, képeslapot, bármi tipikusat Budaörs múltjából, vagy időtálló érdekességet a jelenéből (maximum 30×30 cm-eset), amellyel elkezdhetik építeni a budaörsi emlékfalat.

Szelfi a Városháza teraszán. Olyan képek készülnek majd, ahol Budaörs látképe adja majd a hátteret.

 

 

2017. május 7. – Budaörs 2030 – Távlatok tervező sátor a Budaörsi Fesztiválon

Egész napos programokkal, a tervezési folyamatokhoz kapcsolódó kreatív játékokkal várják a tervező sátornál az érdeklődőket.

 

zichy_major_kozter6

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.