Stasi-ügynököknek tart előadást Kim Philby egy eddig nem ismert felvételen

Az egykori hírhedt kelet-német állambiztonsági szolgálat, a Stasi ügynökeinek tart előadást egy most előkerült, eddig ismeretlen filmfelvételen Kim Philby, minden idők talán leghíresebb brit kettős ügynöke.

 

 

Philby, aki a brit hírszerzés (MI6) ügynökeként évtizedeken át kémkedett a Szovjetuniónak, a BBC által hétfőn bemutatott, 1981-ből származó felvételen beszervezéséről, majd moszkvai meneküléséről is beszámol a Stasi berlini központjában tartott rendezvényen.

Most először került elő olyan felvétel, amelyen Philby ennyire nyíltan beszél múltjáról.

A “Kedves elvtársak” megszólítással indított egyórás angol nyelvű előadás filmjét a BBC a Stasi berlini archívumában találta.

Philbyt a felvételen Markus Wolf, az NDK hírszerzésének legendás főnöke mutatja be a közönségnek.

A brit kém ezután részletesen elmeséli egyebek mellett, hogy “megdöbbentően” könnyű dolga volt, amikor a londoni szovjet összekötőjének szánt titkos iratokhoz kellett hozzáférnie. Egyszerűen összebarátkozott az MI6 irattárának vezetőjével, aki néhány közös sörözés után kérdések nélkül kiadott neki olyan dokumentumokat is, amelyeknek semmi köze nem volt az ő feladatköréhez.

Ezután szinte minden este egy nagy aktatáskával hagyta el az MI6 londoni központját, táskájában az MI6 irattárából származó eredeti dokumentumokkal. Ezeket átadta a vele kapcsolatot tartó szovjet összekötő tisztnek, aki lefényképezte az iratokat, majd visszaadta neki. Philby ezután a kicsempészett feljegyzéseket egyszerűen visszavitte az MI6 irattárába. “Ezt éveken keresztül háborítatlanul csinálhattam” – mondja Philby az ámuló Stasi-ügynököknek.

Hozzáteszi: mindez arról árulkodik, hogy a brit hírszerzésnél semmiféle titokkezelési fegyelem nem volt, mert ha lett volna, mindez lehetetlennek bizonyult volna.

Philby elmeséli azt is, hogy éppen őt nevezték ki a szovjet kémtevékenység elhárítására akkoriban újonnan alakult MI6-ügyosztály igazgatóhelyettesévé. Szovjet megbízói azonban arra utasították, hogy valamiképp távolítsa el főnökét, az ügyosztály vezetőjét, és érje el, hogy ő legyen e szervezeti egység első embere.

Ez végül sikerült is, “igaz, nagyon piszkos munka árán (…) de hát a mi munkánk abból áll, hogy néha össze kell koszolnunk a kezünket” – mondja Philby a felvételen.

Kim Philby kémcsoportja, amelynek rajta kívül Guy Burgess, Donald Maclean, Anthony Blunt és John Cairncross volt a tagja, a szovjet hírszerzés leghatékonyabb és legtitkosabb nyugati bástyája volt az 1930-as évek végétől.     Az egykori cambridge-i diákok tevékenységéről a brit elhárításnak csak az ötvenes évtized elejére támadt némi fogalma. Ekkor Maclean és Burgess – Philby figyelmeztetésére – Moszkvába menekült. Maga Philby 1963-ban követte őket, amikor az ő lába alatt is forró lett a talaj, de Anthony Bluntot csak 1979-ben azonosították hivatalosan is a “negyedik emberként”.

Cairncross, az ötödik úgy halt meg 1996-ban, hogy soha nem ismerte be teljes jogú tagságát a “cambridge-i ötök” csoportjában.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.