Kibervédelmi intézet: egyre fontosabb az “erős” jelszavak használata

Az “erős” jelszavak használatának fontosságára hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) csütörtökön. Az MTI azzal összefüggésben fordult az NKI-hoz, hogy az Origo megírta, 15 ezer magyar Gmail jelszava szivárgott ki.

 

Még mindig jellemző, hogy a felhasználók ugyanazt a jelszót több felületen használják, ez pedig az “e-mail fiókok kompromittálódását” eredményezheti – közölte a szervezet.

Az intézet a biztonságtudatos szemlélet fontosságát hangsúlyozva arra hívta fel a figyelmet, hogy minél hosszabb a jelszó, annál biztonságosabb.

A jelszó legalább nyolc, de inkább tíz karakterből álljon, és jó, ha nagybetűt, kisbetűt, számot, speciális karaktert (például írásjelet, ékezetes betűt) is tartalmaz. Nem ajánlott felhasználónevet, valódi nevet, cégnevet vagy személyes adatot használni. Hatékony módszer lehet hosszabb szöveget (jelmondatot) választani jelszónak, ez esetben azonban kerülendők például a népszerű idézetek – tudatták. Emellett az NKI minden fiókhoz egyedi jelszó alkalmazását ajánlja, valamint azt, hogy ahol lehetséges, állítsák be a mobilos megerősítést a felhasználók.

Hozzátették, már olyan szolgáltatásokra is fel lehet iratkozni (például a https://haveibeenpwned.com oldalon), amelyek automatikusan tájékoztatják az érintett, ha e-mail címe valamilyen “kétes eredetű adathalmazban” felbukkan.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.