Földi Gergő, a fiatal zeneszerző tehetség

(Budaörs, 2016. április 2. – Budaörsi Infó) 2016. március 19-én tartották meg a Városi Ifjúsági Klubban az első budaörsi Ifjúsági Gitárversenyt. Három korcsoportban indultak a versenyzők és nem csak a nézőket, de a zsűrit is levették a lábukról. A legkiválóbb fellépők a tárgynyeremények mellé egy bemutatkozási lehetőséget is kaptak a Budaörsi Infóban. Olvassák el cikkünkben, hogy Földi Gergő, aki nem csak gitározik, hanem dalokat is ír, milyen tervekkel vág neki a nagybetűs életnek.

 

 

Az első budaörsi Ifjúsági Gitárverseny díjazottai:

12 éves korig: 1. helyezett: Wijnands Paula, 2. helyezett: Szima Jakab, 3. helyezett: Gáspár Gergő.

13-18 éves korig: 1. helyezett: Földi Gergő, 2. helyezett: Farkas Gergő, 3. helyezett: Kércz Viktor.

Különdíj: Molnár Eliza, Farkas Gergely, Velki Balázs.

 

2016_marc_19gitarverseny_ifiklub1

 

 

Földi Gergő 15 éves, a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola német tagozatán tanul, és két éve gitározik. Gitározni Szakály Zoltántól tanul, aki egyben a történelemtanára is. A gitárversenyen saját szerzeményét adta elő, amit a zsűri pozitívumként emelt ki.

 

Minek a hatására kezdtél el gitározni?

“Apukám régebben gitározott, s mikor anyukám egy nyári szünetben odaadta nekem a gitárt, akkor kezdődött el minden. Nagyon megtetszett maga a hangszer, aztán elkezdtem gyakorolni az alapokat, majd apukám barátai ajánlottak együtteseket, gitárosokat. A nagy kedvencem Eddie Van Halen, aki igazán megérintett. Nem csak a technikáját szeretem, hanem a lazaságát is. ‘Feeling’-ből játszik, nem pedig ‘kimatematikázza’ a számait.  

Szerintem beesik a stúdióba, felkapja a legközelebbi gitárt és feljátszik egy olyan szólót, amit utána senki nem bír leutánozni. A ‘tappinget’ is ő fejlesztette tovább, amit én előszeretettel használok.” (A tapping egy gitártrükk.)

 

 

Milyen távlati terveid vannak?

“A Premier Művészeti Szakgimnáziumba jelentkeztem gitár szakra, és ha minden igaz fel is vettek. Gitáros szeretnék lenni, hivatásszerűen egy együttesben játszani, hasonlóan elhivatott zenésztársakkal elindulni ezen a pályán.”

 

 

Mi a titka egy jó gitárosnak? 

“Szorgalmasnak kell lenni és szeretni, élvezni kell azt, amit csinálsz. Hiszen, ha valaki nem élvezi, akkor az csak munka, nem szórakozás. Tudok olyanokról, akiknek fontosabb a tanulás, azt helyezik előtérbe, így nem haladnak a gitározásban. Nekem pedig a zene az első és utána a tanulás.”

 

 Földi Péter, Gergő édesapja a Budaörsi Infónak elmondta, hogy fiának két éve volt először gitár a kezében a szó szoros értelmében.

 

varosi_ifjusagi_klub_gitarverseny4

 

“Tudni kell, hogy két év alatt nemhogy ilyen szintre, de még hasonlóra sem szoktak eljutni. Tudom, hisz öt évig gitároztam és a tábortüzes-csajozós gitározásnál nem jutottam tovább.

Gergőnek szerencsére kiváló gitár oktatója van. Ő nem csak a tanára egyébként, hanem a mentora is. Az ő kapcsolatuk túl megy a gitározáson. Tanára kottákat, folyóiratokat ad, zenéket ajánl Gerinek, szerzeményeit elemzi, tehát nem csak leadja az órát, hanem egyengeti, segíti az útját.”

,,Nagyon kedvelem. Nem csak amiatt, hogy a zenei ízlésünk teljesen egyforma, hanem kicsit olyan, mint én, csak nagyban. A gitárórákon rengeteget nevetünk és nem csak a zenéről beszélgetünk. Örülök, hogy megismertem Őt.” – mondta el Gergő.

 

Boldizsár Éva, Gergő édesanyja a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ők mindenben maximálisan támogatják gyermeküket.

“Szerintem nem az a tipikus kamasz, akivel nehéz boldogulni. Igazán vidám, jó humorral megáldott, kiegyensúlyozott, klassz emberke. A hivatalos értesítő április 26-án érkezik meg a zeneiskolától, és ha az már a kezünkben van, akkor valószínűleg költözünk Érdről  Pestre. Tehát ennyire komolyan gondoljuk Geri álmainak támogatását. 

Nagyon büszke vagyok rá, hogy zeneszerzéssel is foglalkozik. Fantasztikus dolgokat alkot. Régen – míg nem volt ez a  gitárőrület – megjött a suliból, evett, lepihent és akkor következett a tanulás. Most pedig bár éhesen jön haza, mégis először gitárt ragad, mert már a suliban a fejében vannak a dallamok, amit itthon muszáj feljátszania akár a telefonra, akár lejegyeznie a kottafüzetébe. Szóval két éve teljesen megváltozott a fontossági sorrend.”

Gratulálunk Gergőnek! Csak így tovább! Biztosan hallunk még róla a közeljövőben!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.