Budaörsi ingatlankörkép

(Budaörs, 2016. március 26. – Budaörsi Infó) A lakáspiacot az elmúlt egy évben dinamikus fellendülés jellemezte. A panellakások 30%-kal, a téglalakások árai 26%-kal drágultak, az eladáshoz szükséges átlagos idő pedig mindkét ingatlantípus esetén rövidebb lett az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

 

 

A panellakások hamarabb találtak gazdára, mint a téglaépítésű társaik, melyben az ár meghatározó szerepet játszik. Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások a következő egy évben a vidéki régiókban javulásra, a fővárosban és környékén pedig stagnáló piaci helyzetre számítanak, országos viszonylatban a keleti és a nyugati régióktól eltérő tendenciát várnak.

 

budaors_ingatlan7

Nagymértékű lehet a vidéki javulás

 

Hol népszerű a CSOK?

Az új CSOK az eddigi adatok alapján azon családok körében népszerű, akik már három gyermeket nevelnek, ők elsősorban a használt lakásuk felújításához veszik igénybe a támogatást. A 10+10 milliót igénylők száma várhatóan az év második felében mutathat emelkedést, vagyis amikor a CSOK-követelményeknek megfelelő házak és lakások elkészülnek. Jelenleg a kínálati oldalon kevés új lakás érhető el, illetve ezek elhelyezkedése is koncentrált.

 

Új elemmel bővül a CSOK

A módosított otthonteremtési program egyik új eleme az ún. NOK, a nemzeti otthonteremtési közösségek, ahol a csatlakozó tagok egy adott összeg előre meghatározott ütemben történő befizetésére vállalnak kötelezettséget. A közösség az új lakás vásárlásához szükséges hiányzó összeget kamatmentesen megelőlegezi a sorsolással kiválasztott tagoknak. Az ide érkező megtakarításokat csak új lakás vásárlására lehet felhasználni, a konstrukcióhoz állami támogatás is jár legfeljebb havi 25 ezer Ft értékben.

 

 

Ingatlanhelyzet Budaörsön

 

budaors_ingatlan2

Budaörs ingatlanárai típusonként eltérő változásokat mutattak az elmúlt öt évben. A téglalakások átlagos árai 2014 július és 2015 január között 21%-os növekedést mutattak, mely az elmúlt egy évben mérsékeltebb ütemben folytatódott, 2016 januárban átlagosan 6%-kal emelkedett a Ft/m2 ár 2015 januárhoz viszonyítva. A családi házak piacán egy állandó ütemű, folyamatos emelkedés figyelhető meg. A panellakások átlagárai 2015-ben nagymértékű ugrást mutattak, az utóbbi egy évben több mint 50%-os bővülés következett be.

 

Budaörs ingatlanárai a budapesti agglomeráció és az országos átlag viszonylatában

 

budaors_ingatlan

 

A budaörsi családi házak és a panelépítésű ingatlanok négyzetméterenkénti átlagárai magasabbak az országos és a fővárosi átlagáraknál. A téglalakások átlagos Ft/m2 árai elmaradnak az országos szinttől, a budapesti agglomeráció viszonylatában azonban kiemelkedőnek számítanak. Budaörsön az újépítésű lakások és családi házak 10 millió forint feletti áron érhetőek el, vagyis az ilyen típusú ingatlanok megvásárlásához igénybe vehető 10 millió forintos támogatás mellé kedvezményes hitel, illetve önerő megléte szükséges. A magasabb árakhoz jelenleg szűk kínálat társul, melynek bővülésére leghamarabb az év második felében lehet számítani.

 

(Budaörsi Infó/Ingatlannet.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.