Fontos határidő előtt állnak a társasházak

Az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett társasházak adóbevallásának benyújtási határideje 2016. február 25., a többiek viszont 2016. május 20-áig ráérnek a bevallással.

 

A társasház, a társasüdülő (együtt: társasház) tulajdonközösségének 1541. számú nyomtatványon kell bevallást adnia a közös név alatt 2015-ben megszerzett adóköteles jövedelmeiről, függetlenül attól, hogy a tulajdonostársak nem kizárólag magánszemélyek, vagy közöttük egyáltalán nincs magánszemély.

Azokat az adókat, járulékokat, amelyeket az adóévben a társasháznak munkáltatói vagy kifizetői minőségben kellett megfizetnie, az adózás rendjéről szóló törvény alapján rendszeresített 1508 számú bevalláson kellett bevallani év közben.

A 1541. bevallást két példányban kell elkészíteni. Az egyik példányt az adóhatósághoz kell benyújtani, a társasháznál maradó példányt az elévülési idő lejártáig (2021. december 31-éig) kell megőrizni. A papír alapon beadott bevallás csak a közös képviselő által aláírva érvényes. A bevallás késedelmes benyújtása esetén az adóhatóság mulasztási bírságot állapíthat meg.

A bevallásban az adatokat forintban kell feltüntetni. A 2015. évi fizetendő adó 16 százalék.

 

(Forrás: napi.hu, adozona.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.