Önkormányzati hitelfelvétel – Városi konzultációt kezdeményez Budaörs jövőjéről a helyi Fidesz

(Budaörs, 2016. február 23. – Budaörsi Infó) Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. február 24-én ülésezik. Többek között egy nagyobb összegű, fejlesztési célú – állami hozzájáruláshoz kötött – hitelfelvétellel kapcsolatban is dönt. A budaörsi Fidesz sajtóközleményt adott ki ezzel a napirendi ponttal kapcsolatban, amelyben “városi konzultációt” javasol “Budaörs jövőjéről”. Az Önkormányzat válaszolt rá. A Fidesz-közleményt és az Önkormányzat válaszát szó szerint közöljük.

 

 

 

A budaörsi Fidesz sajtónyilatkozatában “városi konzultációt” javasol “Budaörs jövőjéről”:

 

“A budaörsi Fidesz elkötelezett a lakossággal való párbeszéd mellett, ezért konzultációt kezdeményez a városi fejlesztések jövője kapcsán. Meggyőződésünk, hogy hosszútávon csak akkor érhetünk el sikereket, ha a legfontosabb kérdésekben a lakosokkal együtt, közösen hozzuk meg a döntéseket.

Idén 2,83 milliárd forintos hiány keletkezik a budaörsi költségvetésben, amit banki hitelből kíván fedezni a jelenlegi városvezetés. A polgármesteri hivatal pénzügyi irodája szerint két évtized alatt tudná Budaörs visszafizetni a felgyülemlett adósságot, amiből idei fejlesztéseket kívánnak finanszírozni. A fejlesztési célokkal egyetértünk, de a város eladósításával nem. Kamatokkal együtt 4,2 milliárd forintot kellene összesen visszafizetni a 2,83 milliárdos hitelért, ami lakosokra bontva fejenként legalább 140 000- forintot jelent. A városvezetés tájékoztatója szerint a kamatokat deviza alapon kell majd törleszteni. Az elmúlt évek svájci hiteleivel kapcsolatos tapasztalatok alapján ez súlyos kockázatokat rejt a jövőre nézve. Meggyőződésünk, hogy a Fidesz ennél jobb alternatívát tud nyújtani. Ezért első lépésben a lakossággal fogunk konzultálni.

A tervezett városi fejlesztések meghatározó beruházásai lesznek Budaörsnek, melyek megvalósítását támogatjuk, de nem a város hosszú távú eladósítása árán. A jelenlegi bizonytalan világgazdasági környezetben megfelelő körültekintéssel kell eljárni.

Addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér. Ezen irányelvünk mentén szervezzük meg a konzultációnkat, aminek részeként minden Budaörsinek lehetősége lesz kifejteni álláspontját Budaörs legjelentősebb fejlesztései és azok finanszírozása kapcsán, valamint elmondani véleményét a város jövőjéről.

Budaörsöt a budaörsiekkel együtt kell építeni! Ezért tisztelettel kérjük a budaörsi polgárokat, hogy segítsék munkánkat azzal, hogy részt vesznek az induló konzultációban, és elmondják véleményüket.

 

FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség

Budaörsi szervezete”

 

 

A kezdeményezésben foglaltakkal kapcsolatban megkértük Budaörs Város Önkormányzatát, hogy reagáljon a közleményre. A következő válaszokat kaptuk:

 

Igaz, hogy Budaörs Város Önkormányzata 2,83 milliárd Ft hitelt szeretne felvenni, amely deviza alapú hitel lenne?

“Az önkormányzat költségvetési tervezete valóban tartalmaz hitelfelvételt is. A javaslatban a Magyar Állam által kidolgozott és javasolt fejlesztési MFB hitel-konstrukció szerepel, amely nem deviza-alapú hitel.”

 

 

Ha igaz, abban az esetben milyen célokra szeretnék ezt a hitelt elkölteni?

“A költségvetés tervezete részletesen tartalmazza a fejlesztési célokat. (7/C melléklet 5-18 sorok), a következők szerint:

„7/C. sz. melléklet

az …/2016. (……..) önkormányzati rendelethez

 

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Önkormányzat kiadásai/Felhalmozási költségvetés kiadásai/Egyéb felhalmozási

kiadások/Felhalmozási céltartalék elemi előirányzati szinten

eFt

 

Ssz.

Megnevezés

 

2016. évi

eredeti

előirányzat

5. Mákszem Óvoda emeletráépítés 400 000
6. Városi Uszoda és Sportcsarnok küzdőtér világítás korszerűsítése 50 000
7. 1. Számú Általános Iskola sportpálya építés 350 000
8. Autóbusz végállomás átépítése 325 000
9. Jókai Mór Művelődési Központ Közösségi Ház átépítése, bővítése 210 000
10. Farkasréti utca útépítés I. ütem 500 000
11. Szerviz út bekötése Alsóhatár útba 300 000
  12. Kisfaludy utca útépítés 250 000
13. Thököly utca útépítés 185 000
14. Komáromi utca útépítés 150 000
15. Kamaraerdei Óvoda játszó udvar építés III. ütem 25 000
16. Százszorszép Bölcsőde játszóudvar építés IV. ütem 10 000
17. 1. Számú Általános Iskola Hársfa u. (háromszög terület) kertbővítés, játszóudvar kialakítása 4080/11 hrsz. II. ütem 67 000
18. Csicsergő Óvoda Rózsa utcai tagóvoda belső udvar felújítása (burkolatjavítás, vízelvezetés) 8 000”

 

 

Történtek hatástanulmányok a város gazdaságára nézve a hitelfelvétellel kapcsolatosan? 

“Igen, természetesen készült a költségvetéshez könyvvizsgálói jelentés, valamint a pénzügyi iroda a javaslathoz részletes számításokat végzett a futamidőre a jelenlegi forrásszabályozási helyzet és a lehetséges hitel-konstrukció figyelembevételével, a részletes lehetőségeket az MFB hitel termékleírás tartalmazza.”

 

 

Volt-e vagy szándékoznak-e valamilyen formában lakossági konzultációt tartani a lépéssel kapcsolatban?

“A budaörsi lakosok, intézmények korábbi és jelenlegi igényei, kérései alapján állítottuk össze a fejlesztési elképzeléseket.”

 

 

További részleteket a fejlesztésről ITT találnak!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.