Február 22. – A bűncselekmények áldozatainak világnapja

A legnagyobb óvatosság, odafigyelés mellett is áldozattá válhatunk. Valamennyi veszélyhelyzetre, bajra képtelenség felkészülni, azonban fontos, hogy mi magunk lehetőség szerint mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ne váljunk sértetté, áldozattá!

 

 

A társadalom és a jogalkotó is felismerte, hogy a bűncselekmény elkövetőjét elfogni és megbüntetni nem elegendő, hanem az áldozat testi- és lelki sérüléseivel, valamint anyagi kárával is foglalkozni kell.

A korábbi hozzáállással ellentétesen napjainkban a büntetőpolitika egyik kiemelt feladata a bűnözés okozta káros hatások csökkentése és a bűncselekményeket elszenvedő személyek társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmeinek enyhítése. Indokolt kifejezésre juttatni, hogy a társadalom, a közösség, a különféle szakmai és civil szervezetek szolidárisak az áldozatokkal.

Az Európai Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, e nap azóta – az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára – a kontinens számos országában az áldozatok világnapja. Magyarországon az 1989-ben alakult Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslatára 1993. óta tartják meg, hogy felhívják a figyelmet arra: az áldozattá vált ember lelki, jogi vagy anyagi segítségre szorulhat.

A statisztikai adatok alapján az állampolgárok az elmúlt években főként vagyon elleni bűncselekmények sértettjei voltak. Ebben sajnálatos módon nagy szerepet játszik, hogy a rendszeres figyelemfelhívás ellenére sem vagyunk elég körültekintőek, nem fordítunk kellő figyelmet egymásra, saját értékeink megóvására. Különösen jellemző ez a sértetti magatartás az alkalmi, illetve zseblopások esetében.

Az alkalmi lopásoknál a sértett értékei leggyakrabban nyitva hagyott gépjárműből, iskolai vagy kórházi szekrényből, őrizetlenül hagyott táskából, bevásárlókocsiból tűnnek el.

Lakásbetörések tekintetében kiemelten veszélyeztetettek a gyenge mechanikai védelemmel ellátott ingatlanok, tárolók, valamint a hétvégi házak, zártkerti ingatlanok és tanyák. Jellemző áldozati magatartás, hogy az érintettek sokszor még az alapvető vagyonvédelmi intézkedéseket is elmulasztják (ajtó, ablak bezárása- nem csak behajtás), ugyanakkor a környezet közömbössége is sok esetben hozzájárul egy-egy bűncselekmény bekövetkezéséhez.

A személy elleni, erőszakos bűncselekmények esetében a laikusok számára nem látható lelki sérülések hosszútávon beláthatatlan következményeket okozhatnak. A külvilágba vetett bizalom megrendülésétől kezdve a személyiség torzulásán át számos hatáshoz vezethet a kezeletlen trauma.

 

eroszak

Az áldozatok számára a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület teljes körű tájékoztatást nyújt, elősegíti az érdekérvényesítést, jogi segítésnyújtást biztosít, azonnali pénzügyi segélyt és kárenyhítést adhat.
Hozzátették: a működés első évéhez, 2006-hoz képest, több mint két és félszeresére nőtt azoknak az áldozatoknak a száma – 2009-ben összesen csaknem 23 ezer volt -, akik valamilyen formában segítséget kaptak a szolgálattól.

Az áldozatok a bűncselekményt követően elsősorban a rendőrségtől szereznek információt arról, hogy hol és milyen típusú segítségnyújtási formákban részesülhetnek, de az áldozatsegítésben civil szervezetek, egyházak is szerepet vállalnak.

Az Országgyűlés 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt, amelynek lényege, hogy minden bűncselekmény áldozatának jár az ingyenes tájékoztatás arról, miként tudja érvényesíteni fizikai, társadalmi, anyagi kárainak enyhítését. Szükség esetén ingyenes szakjogászi segítséget és azonnali pénzügyi segélyt is kap a bűncselekmény sértettje.

 

Amennyiben az elővigyázatosság ellenére is bűncselekmény áldozatává vált, segítség az alábbi szolgálatoktól és weboldalakon kérhető:

Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata (jogi és áldozatsegítés)
http://igazsagugyihivatal.gov.hu
www.kimisz.gov.hu
www.police.hu
igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/aldozatsegito-szolgalat

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.