Soha ne lakj lottónyertes mellett

(Budaörs, 2016. február 20. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Lottónyertesnek lenni nem egy leányálom. A lottónyertesek egyharmada öt éven belül csődbe jut.

 

Egy új tanulmány szerint a lottónyereménynél csak egy veszélyesebb van: a lottónyertes szomszédjának lenni.

Több tanulmány született már arról, hogy a meglévő vagyoni különbségek a szegényebb egyéneket pénzügyi túlköltekezésbe hajszolja.

Ebben a tanulmányban is a kanadai lottónyertesek közvetlen szomszédságát vizsgálták, irányítószám szerint 2004 és 2014 között. (A hat karakteres kanadai betű-szám irányítószám miatt ez a nyertesek közvetlen szomszédságát jelentette, átlagosan 13 házat.)

A nagyon kis nyereményeket (ezer dolláros nyeremények) és a 150 ezer dollár feletti nyereményeket kivették a vizsgálatból. (A nagy nyereményhez jutók nagy eséllyel el is költöztek az eredeti lakhelyükről.)

Azt a meglepő megállapítást tették, hogy a lottónyeremény minden egyes ezer dollárja 2,4%-kal növelte az esélyét annak, hogy a szomszédok közül valaki csődbe jut. A banki iratokat vizsgálva a csődöt jelentő szomszédok körében jellemzően kiugró volt a látható vagyontárgyak birtoklása, mint autó, motor, ház, nagyobb értékű autójuk és házuk volt, mint az átlag, viszont kevesebb nem látható vagyonuk volt, mint például nyugdíjszámlán lévő vagyon.

Minél nagyobb szegénység vagy nagyobb vagyoni egyenlőtlenség volt a lottónyertesek környezetében, annál nagyobb arányban kerültek csődbe a szomszédok a nyeremény utáni pár évben, azaz annál fontosabbnak tartották, hogy utolérjék a nyertes gyarapodását. De mivel erre plusz anyagi keretük nem volt, kénytelenek voltak ezt hitelből megtenni, aminek a  vége a bank felé jelentett csőd lett.

Kontrollcsoportként a lottónyertesek nem közvetlen környezetét használták, 0,2 négyzetkilométeren belül, de az adott irányítószámon kívüli mintegy 200 háztartás adatait.

Egy másik 2011-es hasonló tanulmányt Dániában végeztek el, ott is hasonló eredményre jutottak.

Minél többet költ a szomszéd, annál inkább emelik az emberek a saját fogyasztásukat, lényegében bármi áron. Sőt, minél inkább úgy gondolja valaki, hogy ő szegényebb, mint a szomszédja, annál inkább képes eladósodni, csak hogy úgy érezze, hogy képes lépést tartani a szomszédjával.

Ha eddig nem tudtuk volna, a legtöbb embert a szomszéd vélt vagy valós vagyona kényszerít arra, hogy ő (is) erején felül költekezzen. Hogy aztán rövid úton ő is belekerüljön abba a hitelcsapdába, amibe az utolérni kívánt szomszédja már jó eséllyel benne van.

Egy másik tanulmány szerint az emberek csak akkor elégedettek a jövedelmükkel, ha az több, mint a szomszédé. A felmérésben résztvevők addig voltak elégedettek a saját fizetésükkel, amíg úgy gondolták, hogy az több, mint a kollégáik vagy a szomszédaik fizetése. Amint megtudták (vagy azt hitték, hogy megtudták), hogy ez nem így van, egyből kevesellték a jövedelmüket, noha az egy fillérrel sem lett kevesebb, mint előtte és az életszínvonaluk sem lett kisebb, mint előtte volt.

Hát így működnek az emberek. Figyelj oda, hogy te ne tévedjél erre az ösvényre, mert könnyen nálad is hitelprobléma lehet a vége.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.