15 éves a Virágok vetélkedése

(Budaörs, 2016. február 20. – Budaörsi Infó) Nemrégiben olvashattak hírportálunkon Tündik Tamásról, aki egy rangos kitüntetést vett át, a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat. Ennek apropóján és közelgő terveiről beszélgettünk vele.

 

 

Tündik Tamás a Budaörsi Infónak elmondta, hogy amióta átvette a kitüntetését, azóta megváltozott néhány dolog az életében, például nagyobb lendülettel veti bele magát a munkába.

“Lendületet kaptam és beindítottunk egy-két olyan dolgot, amit már régóta szerettünk volna megvalósítani. Így aztán tele vagyunk tervekkel.”

 

A legfőbb terv most az idei Szélrózsa Fesztivál lesz?

“Igen az, természetesen most a Szélrózsa fesztivál az, ami a leginkább foglalkoztat minket, amit a Gyepük népe Alapítvány 20 éves évfordulójára 2017-re tervezünk.

Idén is, mint minden évben, májusban tartjuk meg a népdal énekes találkozónkat.”

 

szelrozsa_fesztival_tanchaz

 

Mit terveztek még a közeljövőben?

“Legkésőbb 2018-ban szeretnénk megjeleníteni az Alapítványról egy ’20 évesek lettünk’ kiadványt, amiben összefoglalnák az elmúlt évek eseményeit.

Ezen felül szeretnénk még a moldvai tábort is megújítani és folytatni a néptánc táborokat.”

 

szelrozsaneptancegyuttes11

 

A Virágok vetélkedése idén ünnepli 15-dik évfordulóját. Mikorra tervezitek a vetélkedőt?

“2016. április 30-tól  május 4-ig lesz a Virágok vetélkedése. A Jókai Mór Művelődési Központban pedig május 3-án. Már minden megvan, nyomdakész állapotban van a meghívó és a plakát is. Már nagyon készülünk és várjuk ezt a rendezvényt.”

 

szelrozsa_fesztival_gala8

 

A Virágok vetélkedésére bárki eljöhet?

“Nézőnek bárki eljöhet, nagyon örülünk minél több látogatónak. Énekelni pedig mindenkit buzdítunk, hogy készüljön fel. Minden információ a Gyepük népe honlapján található a www.gyepuk.hu-n.”

 

szelrozsa_fesztival_gala15

 

Milyen dalokkal lehet nevezni a Virágok vetélkedésére és mi alapján értékeli az énekeseket a zsűri?

“Nevezni csak népdalokkal vagy népi gyermekdalokkal lehet. Főleg régi stílusú magyar népdalok vagy népi gyermekdalok megszólaltatását várjuk önálló előadásban és népviseletben.

Az értékelési szempontjaink a tiszta hangzás, szép kiejtés, átélt előadás, tudásszintnek és korosztálynak megfelelő dalválasztás, a felsorolt dalok száma.”

 

szelrozsa_fesztival_gala9

 

Hogyan kell jelentkezni?

“Bejelentkezni a Gyepük népe honlapján (www.gyepuk.hu) lehet. Nevezési lapként egy félbehajtott A/4-es méretű lapot kell leadni, melynek külsejét az énekes a témának megfelelően színezi ki, feltünteti rajta nevét, iskoláját, életkorát.

Belül a választott dalokat, 1-2. osztályosok: legkevesebb hármat, 3-4.-esek: legkevesebb négyet, nagyobbaknál: legkevesebb ötöt kérnek felsorolni, a forrás feltüntetésével.

A nevezési lapról egy szabadon választott éneket, majd a zsűri által kiválasztott egy vagy két dalt kell elénekelni.

Domokos Pál Péter tiszteletére a felsorolt dalok közül legalább egy (de minél több) a következő tájegységek egyikéről kell, hogy szerepeljen: Bukovina, Felcsík, Gyimes, Moldva.”

 

A bemutató után, amíg a zsűri felkészül a korcsoportok szerinti értékelésre, valamint a díjak és jutalmak átadására, vendéglátással és közös tánccal töltik az időt.

A Virágok vetélkedése 2016. május 3-án 14 órakor kezdődik a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban (cím: 2040 Budaörs, Szabadság út 26.)

A dalok bemutatására 14.00-tól 16.00 óráig kerül sor.

A jelentkezési határidő: 2016. április 20.

 

 

Minden érdeklődőt, kísérőt és hozzátartozót szeretettel várnak.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.