Lakossági fórum az Árok utcai sportpálya felújítása kapcsán

(Budaörs, 2016. február 19. – Budaörsi Infó) 2016. február 18-án lakossági fórumot tartottak az Árok utcai Sportcentrum területén található öltözőépület és centerpálya teljes körű rekonstrukciós munkálataival kapcsolatban, ún. TAO-rendszerű állami finanszírozással. A résztvevők szóvá tették, hogy az utcában lakókat nem értesítették időben az építkezésről. A lakosok aláírást gyűjtöttek a beruházás ellen, amit 250 budaörsi írt alá. Három félelmüket fogalmazták meg. Az első a mérete az épületnek, a másik a forgalom növekedése, a harmadik pedig a rendezvények zajártalma.

 

 

A lakossági fórumon részt vett az önkormányzat részéről Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője, és a BSC 1924 Futball Kft-től Kiss Károly, klubelnök.

A jelenlévő környékbeli lakosok legfőbb kérdése az volt, hogy vajon milyen magas lesz a lelátó és, hogy vajon meg fog-e növekedni a forgalom, ha egy több ezer férőhelyes lelátó kerül kialakításra.

 

bsc_lakossagi_forum_stadion10

 

Kiss Károly klubelnök a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az MLSZ azt kérte tőlük, hogy UEFA minősítésű utánpótlás tornákra alkalmas pályát építsenek.

“Ennek az UEFA minősítésnek a minimum követelménye az 1450 fős fedett lelátó, valamint a pályaméret ami 105 x 68 méter és 600 Lux erősségű világítás. Erre kellett nekünk a tervezés folyamán odafigyelni. A költségkeretünk erre a beruházásra 1 milliárd forint.

Április 15-én játsszuk az utolsó mérkőzésünket, és utána kezdődik az építkezés.”

 

A lakosok aláírást gyűjtöttek, amit 250 budaörsi írt alá. Három félelme van a lakosoknak. Az első a mérete az épületnek, a másik a forgalom növekedése, a harmadik pedig a rendezvények zajártalma.

A lakossági fórumon elhangzott, az épület a szabályozási tervnek megfelelően fog elkészülni. A tervzsűri előtt hatszor járt a terv, amíg elfogadták.

Nem egy zárt épületet szeretnének létrehozni, hanem egy olyat, amibe minden oldalról be lehet látni.

“A telek beépíthetősége 20%, az épülettel csak 11,86%-ot építünk be. A megengedett magasság 9 méter, ez a homlokzati magasság, itt jelen esetben az öltöző tekintetében a 9 méterből mi 4,61 métert használunk csak fel.

Ha ezeket a paramétereket vesszük figyelembe, akkor gyakorlatilag az építészeti szabályok szerint kétszer ekkora épületet is építhettünk volna ide” – mondta el Kiss Károly.

 

bsc_lakossagi_forum_stadion1

 

A Sportcentrumba egy 1450 fős férőhelyű lelátó fog kerülni és azért ennyi, mert ez volt a minimum követelménye az MLSZ-nek.

“Úgy gondolom, hogy ettől nem fog megnőni a forgalom és ugyanaz a 300 ember fog kijárni, aki eddig is kijárt a meccsekre.

Az Őszirózsa utcára semmilyen busz forgalmat a mi egyesületünk nem fog terelni. Nem fog megnőni semmilyen szinten a forgalom.

Az új építményben, ha megnézik, látják, hogy ez egy zárt tér lesz. A mostani hangosításunk valóban körbekiabálja a Törökugratót. Az új stadionban erre nagy gondot fordítottunk. Egy teljesen hangszigetelt épületet hozunk létre, amiben hanggátló plexi falak lesznek.”

 

Lőrincz Mihály többször elmondta, hogy ez nem egy önkormányzati beruházás.

 

bsc_lakossagi_forum_stadion6

 

“Természetesen az önkormányzat minden ilyen típusú beruházást támogat a maga eszközeivel.

Az építési engedélyeket nem mi bíráljuk el.

2014. november 1-jén fogadta el a képviselő-testület az új szabályozási tervet, amelyik erre a területre vonatkozólag szigorítottabb feltételeket írt elő. Ez a jelenlegi terv ezeken a szigorított feltételeken is belül van jóval. Fogadják ezt a létesítményt úgy, hogy ez a létesítmény a városé lesz, az önöké lesz, az önök gyerekeié és unokáié lesz.”

 

bsc_lakossagi_forum_stadion5

 

A megjelent lakók nehezményezték az épület magasságát és azt állították, hogy ez az ott lakók házainak értékét nagy mértékben fogja csökkenteni, valamint, hogy ebből akár kártérítési per is lehet. Az egyik helyi lakos egy ügyvéddel érkezett, aki kijelentette, hogy ezt az ügyet akár bíróság elé is vihetik, ezért bővebb tájékoztatást kért, és a teljes dokumentáció áttekintésének lehetőségét.

 

bsc_lakossagi_forum_stadion9

 

Közel 50 fő gyűlt össze, akik többségükben hangsúlyozták, hogy nem az a problémájuk, hogy épül egy stadion, mert szeretik a sportot. Amivel problémájuk van, az a lelátó magassága, ami eltakarja majd a kilátást. Szomorúan tapasztalták, hogy velük nem történt egyeztetés az építkezés terveinek elfogadtatása előtt.

Lőrincz Mihály elmondta, hogy az elmúlt években az építési szabályok úgy változtak, hogy 300 nm alatti ház építéséhez nemhogy a szomszédot, de senki mást sem kell megkérdezni, hogy zavarja-e az egy új épület.

“A törvényhozó hatalom ezt a törvényt fogadta el. 300 nm alatt bárki bármit építhet, csak négy paraméternek kell megfelelnie. Beépítési százalék, alapterület, elhelyezés a telken, illetve az épületmagasság. Még az sincs, hogy a szomszédjának akivel együtt él, neki kellene szólni.”

 

bsc_lakossagi_forum_stadion11

 

A lakók elégedetlenül távoztak. Sokan nem értették, hogy vajon miért van szükség több mint ezer fős lelátóra, amikor csak néhány százan látogatnak el a meccsekre.

Elmondásuk szerint további lépéseket fognak annak érdekében tenni, hogy megakadályozzák a magas lelátó megépítését.

 

bsc_lakossagi_forum_stadion8

 

bsc_sportpalya_latvanytervek2

 

A projekt bemutatása

A Budaörs Árok utcai sporttelep területén jelenleg egy II. osztályú füves centerpálya, egy II. osztályú műfüves tartalék / edző futball pálya, valamint az ezek kiszolgálására épült öltöző épület található, mely már régóta nem tudja kielégíteni a helyi labdarúgás igényeit.

A szakosztály egy korszerűbb, MLSZ előírásainak megfelelő sportcentrum kialakítását tűzte ki célul. Tavalyelőtt be is fejeződött két műfüves edzőpálya kialakítása, mellyel az utánpótlás edzéseit támogatják.

 

A terület tervezett, rövidtávú fejlesztései a következőket foglalják magukba:

– centerpálya átépítése az MLSZ I. osztályú minősítésnek megfelelően,
– a központi épület teljes átalakítása, mely magában foglalja az öltözők, kiszolgáló helységek és a fedett lelátók kialakítását,
– futsal- / sportcsarnok építése a téli felkészülés biztosítására.

 

bsc_sportpalya_latvanytervek23

 

Az új sportcentrum létrehozásának alapvető célja maga a futball és főként az utánpótlás fejlesztése. A terület megújításához alapvető igény az üzemeltetési költségek minimalizálása és a fenntarthatóság biztosítása, amit megújuló energiaforrások bevonásával szeretnének elérni.

A sportcentrummal kapcsolatos fejlesztési tervek egy nagy méretű PDF dokumentumban letölthetők ide kattintva.

A létesítmény felépítéshez az MLSZ elfogadta a TAO pályázatot, így az Önkormányzat segítségével és a TAO keretükbe utalt vállalkozói támogatásokból hamarosan elkezdik az építkezést.

 

bsc_sportpalya_latvanytervek

bsc_sportpalya_latvanytervek233

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.