Ferenc pápa: egy nővel folytatott barátság nem bűn

Egy nővel folytatott barátság nem bűn – szögezte le Ferenc pápa csütörtökön a Mexikó és Róma közötti repülőúton tartott sajtótájékoztatón, reagálva a II. János Pál és egy amerikai asszony között folyt levelezésre, melyről a BBC mutatott be a napokban dokumentumfilmet. 

 

 

A két éve szentté avatott néhai egyházfő évtizedeken át levelezett a férjezett Anna-Tereza Tymieniecka lengyel származású amerikai filozófusnővel.

“Abból a férfiból, aki nem tud jó kapcsolatban lenni egy nővel (…) hiányzik valami.(…) Egy nővel folyatott barátság nem bűn. A nem a feleségeddel való szerelmi kapcsolat számít bűnnek. A pápa ember, a pápának szüksége van a nők gondolataira. A pápa szíve képes arra, hogy egészséges, szent kapcsolata legyen egy nővel” – fejtette ki véleményét a római katolikus egyházfő, hozzátéve: ha munkatársai véleményére van szüksége, egy nőnek is mindig kikéri a véleményét.

Ferenc pápa a Kirill orosz ortodox pátriárkával való találkozóról, a nagy politikusokat nélkülöző Európai Unióról, valamint a zikavírus és az abortusz és a terhesség elkerülése közötti különbségről is beszélt.

A Kirill orosz ortodox pátriárkával Kubán tartott történelmi találkozóról kijelentette: testvérként beszéltek egymással.

“Senki sem tudja, mi hangzott el, mert magánmegbeszélés volt és ha egyvalamit elmondok az érintett témákból, akkor a többit is el kell mondanom, és akkor nem lenne többé magánmegbeszélés, de azt elmondhatom, hogy boldogan távoztam” – húzta alá a pápa.

Az egyházfő említést tett az Európai Unióról is, azt hangoztatva, hogy ma nincsen Európában se egy Schuman, se egy Adenauer.

“Ezek a nagyok ma nem léteznek” – jelentette ki, majd hozzátette: azt reméli, “hogy (Európa) megtalálja történetét, ihletését, amellyel előre tud haladni”. Bejelentette, hogy a neki ítélt aacheni Károly-díjat Európának ajánlja.

A zikavírussal kapcsolatban az újságírók arról kérdezték a pápát, hogy a járványtól sújtott országok közül több a terhesség elkerülését szorgalmazták.

 “Az abortusz nem a kisebbik rossz, hanem bűncselekmény. A kisebbik rossz a terhesség elkerülése” – húzta alá a római katolikus egyházfő, aki ugyanakkor fogamzásgátlásról nem beszélt.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.