Több a jótékony omega-3 zsírsav az organikus tejben és húsokban

 Majdnem 50 százalékkal több omega-3 zsírsav található az organikus tejben és húsokban, mint hagyományos változataikban – állapította meg egy nemzetközi szakértőkből álló csoport a témában végzett eddigi legnagyobb tanulmány során.

 

A szakemberek tejről és húsokról készített tanulmányokat – összesen több mint 250 munkát – elemezve mutattak ki egyértelmű különbségeket a bio és nem bio élelmiszerek között.
 

A tanulmányt vezető Newcastle-i Egyetem professzoraként dolgozó Chris Seal szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztását a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával és az agy fejlődésére, valamint működésére gyakorolt jótékony hatással hozzák összefüggésbe.
 

“A nyugat-európai étrendben túlságosan alacsony ezeknek a zsírsavaknak az aránya és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a beviteli mennyiség megduplázását javasolja” – mondta a szakember.
 

Seal szerint az organikus termékekre való átállás segíthetné ezeknek a fontos tápanyagoknak a megfelelő mennyiségű bevitelét anélkül, hogy közben növelné a bevitt kalóriák és a nem kívánatos telített zsírok mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy fél liter zsíros organikus tej az ajánlott napi omega-3 bevitel 16 százalékát, a hagyományos tej a 11 százalékát fedezi.
 

A British Journal of Nutrition című folyóiratban közölt eredmények szerint továbbá az organikus húsokban alacsonyabb a mirisztin- és a palmitinsav szintje, és az organikus tejben ideálisabb az omega-3/omega-6 arány, valamint magasabb a zsíroldó vitaminok mennyisége.
 

A szakemberek azt is megállapították, hogy a hagyományos tejben 74 százalékkal több jód van, mint az organikus változatban – írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.
 

“Kétséget kizáróan megmutattuk, hogy tápanyagtartalombeli különbségek vannak az organikus és a hagyományos élelmiszerek között” – húzta alá a tanulmányt vezető Carlo Leifert, az egyetem professzora. Hozzátette: az organikus gyümölcsökre, zöldségekre, húsokra és tejtermékekre való átállással jelentősen növelhető az antioxidánsok és omega-3 zsírsavak napi beviteli mennyisége.

(http://medicalxpress.com/news/2016-02-differences-non-organic-meat.html)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.