Hasznos tanácsok a torokfájás ellen

Gyakori panasz a torokfájás, a nyelési nehézségek és a rekedtség. Az okok sokrétűek. A torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A leggyakrabban vírus okozta garatgyulladás tünete.

 

 

A torokfájás okai

Az akut torokfájás leggyakoribb oka a meghűlés, a mandulagyulladás vagy egyéb száj-garatüregi fertőzés, melyet többnyire vírusok vagy baktériumok okoznak. Szintén járhatnak torokfájással olyan súlyos fertőzések is, amilyen a skarlát vagy a diftéria. A rekedtség annak a jele, hogy a gyulladás átterjedt a gégére és a hangszalagokra is.

Emellett a nyelőcső súlyos gyulladása és a nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodás is okozhat torokfájást. A torokfájás nélküli nyelési panaszok allergiás okokra vezethetőek vissza, vagy pajzsmirigy betegségre.

 

A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető. Azonban, ha a tünetek két-három napon belül nem enyhülnek jelentősen, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulnia! A krónikus vagy időről időre visszatérő torokfájás vagy rekedtség szintén orvosi kivizsgálást igényel.

 

Igyon sok folyadékot!

A gyors gyógyulás érdekében ajánlott bőséges folyadékmennyiséget inni. A folyadék nedvesen tartja a nyálkahártyát, így nehezebben tudnak rajta terjedni a kórokozók. A csíraölő, gyulladáscsökkentő, duzzanatot lohasztó gyógynövények tea vagy toroköblögető formájában alkalmazhatók. Ajánlott például a zsálya, a kakukkfű, a kamilla és a mályva tea, különösen jót tesz, ha citrommal és mézzel készíti el őket.

 

Gargalizáljon sós vízzel!

Tegyen egy-negyed teáskanál sót egy pohár meleg (nem forró!) vízbe. Nagy koncentrációban a zsálya és a kamillatea is megfelel erre a célra.

Vegyen egy forró fürdőt!

A gyógyulást segíti a meleg. A meleg fürdő után öltözzön fel melegen, és bújjon ágyba!

A legjobb, ha kipiheni magát, sokan pont ezt szokták kihagyni, és emiatt visszaeshetnek.

A gyógyszertárakban recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat is alkalmazhat, azonban orvosi előírás nélkül ne szedje ezeket három napnál tovább!

Ne feledje, otthon csak akkor kúrálhatja magát, ha nincs láza! Ha van, mindenképp orvoshoz kell fordulnia!

 

Jó-e a csípős paprika torokfájás ellen?

 

Forduljon orvoshoz, ha….

– torokfájása három napnál tovább tart,
– a panaszok légszomjjal, légzési nehézséggel, erős nyelési fájdalommal járnak,
– a fájdalom a torok egyik oldalán jelentkezik, vagy fájdalommal jár a beszéd,
– a nyirokcsomók erősen megduzzadnak,
– nehezen tudja kinyitni a száját,
– ha gyermeknek 39°C-os vagy magasabb, felnőttnek 40°C-os vagy magasabb láza van, vagy a testhőmérséklete tartósan magas (38°C fölötti),
– ha a torokfájással egy időben kiütések jelennek meg az arcán vagy egyéb testfelületein, vagy, ha a nyelvén málna-piros elszíneződést észlel,
– hirtelen vagy nagyon erősen bereked,
– nagyon gyakran fáj a torka (felnőtteknél több mint négyszer évente) és a házi gyógymódok nem segítenek.
– A kisgyerekeket torokfájással minél hamarabb orvoshoz kell vinni!

 

(Forrás: WEBBeteg, gesundheit.de)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.