„Hagyjuk meg a gyereknek a békés gyerekkort” – A Vackor Zöld és családbarát

(Budaörs, 2016. február 17. – Budaörsi Infó) A budaörsi Vackor Óvodába jelenleg 126 kisgyerek jár. Van lehetőségük speciális nevelési igényű (SNI) gyerekeket is fogadni és a hétköznapjaikban arra törekszenek, hogy az óvodások minél kevésbé legyenek leterheltek, megmaradhassanak gyereknek.

 

 

Tersánszkyné Nyitrai Éva, a Vackor Óvoda vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az óvoda életében hamarosan rengeteg érdekes program lesz, hisz Zöld ovi lévén az összes jeles napot ünneplik, mint például a víz világnapját, a madarak és fák napját és a Föld napját is.

2011-ben kaptak először Oklevelet Zöld oviként és tavaly másodszor is megpályázták ezt a címet, méghozzá nagy sikerrel.

 

 16_01_15_Vakor_ovoda4

 

Mit kell ahhoz tenni, hogy egy óvoda „Zöld ovi” lehessen?

„Több feltételnek kell megfelelni. Meg kell teremtenünk a megfelelő körülményeket és a nevelőtestület hozzáállása is nagyon fontos.

Zöld oviként törekszünk az energiatakarékosságra, valamint meg kell ismertetnünk a gyerekekkel a környezeti fenntarthatóság lényegét.

Mi szelektíven gyűjtjük a papírokat, van kirakva használt elemtároló és olyan szerkezet is, ami az üres palackokat összenyomja.”

 

Amikor új óvodák épülnek Budaörsön, akkor ez befolyással van az önök csoportlétszámára? Kevesebb vagy több gyerek jelentkezik a Vackorba?

„Nem. Nem nagyon változik. Budaörs azért nem olyan nagy város. Sokan ismerik egymást, itt azért úgymond játszótéri infó is van. Hisz minden intézménynek van egy kialakult híre. Azért nagyjából el tudják dönteni a szülők, hogy miért szeretnék ide vagy miért szeretnék máshova vinni a gyermekeiket.”

 

Önöknek milyen hírük van? Hogyan kategorizálják be vackorosokat?

„Mivel mi Zöld ovi vagyunk, ezért azok a szülők hozzák a gyerekeiket, akiknek fontos a környezetvédelem. Másrészt azokat a gyerekeket hozzák ide, akiknek fontos, hogy családiasabb jellegű nevelésben részesüljenek.

Mi nem nagyon szervezünk olyan sok külön programot. Szeretjük itt tartani a gyerekeket, arra törekszünk, hogy legyen elég idejük játszani és mozogni.

Itt is vannak külön foglalkozások, természetesen délután négytől a tornateremben, de mégis a játék és a mozgás a legfontosabb a gyerek számára.

Az óvodai foglalkozásokat az országos alapprogram és a helyi nevelési program alapján, tervezetten végezzük. Különböző tevékenységformák léteznek.

A külső világ megismerése, környezetismeret, matematika, rajzolás, mintázás kézimunka, amiben a rajzolástól a festéstől a barkácsolásig minden benne van.

Mozgás, ami a testnevelés gyakorlatilag. Ének, zenei énekes játékok, gyermektánc foglalkozások. Irodalom, ami a mese, vers, mondóka.

Minden nap komplexen vannak jelen az óvodai életben.

Nagyon sok nagycsaládos van nálunk, akik a második, harmadik gyerekeiket is ide hozzák, így jól ismerjük egymást.

Igyekszünk a tudásunk legjavát nyújtani. Az a célunk, hogy a szülőkkel együttműködjünk, természetesen nem mindenbe, kiszolgálva őket. A szakmai részben természetesen mi vagyunk kompetensek, de szívesen meghallgatjuk a szülői véleményeket is.

A szabad játék fontosságát, értékét, a gyermek fejlődésének elősegítésében betöltött egyedülálló szerepét tartjuk legfontosabbnak óvodai életünkben.

 

16_01_15_Vakor_ovoda3

 

Önökhöz járnak speciális nevelési igényű gyerekek (SNI)?

„Minden óvodának van egy alapító okirata, amely tartalmazza, hogy milyen speciális nevelési igényű gyerekeket tud fogadni. Minden budaörsi óvoda alkalmas SNI-s gyermekek elhelyezésére. Mi például hallássérült gyerekeket tudunk fogadni, de jelenleg nekünk nincs ilyen gyermekünk.”

 

A speciális nevelésű igényű gyermekek szüleinek ez jelent bármilyen plusz költséget?

„Nem. Teljesen ingyenes, törvény írja elő.”

 

2016. február 3-án demonstráció volt Budaörsön, az önök óvodája is csatlakozott a megmozduláshoz?

„Természetesen mi is részt vettünk, még pedig azért, mert ez az ügy bennünket is érint, bár mi az önkormányzathoz tartozunk, tehát ő a fenntartó és ez nekünk nagyon jó, de az adminisztratív gondok, amik az iskolákban is jelentkeznek bennünket is érintenek. Látjuk, tapasztaljuk a gondokat, mi is pedagógusok vagyunk.

Az óvodában a szülők még nem tapasztalják a közoktatásban lévő gondokat, ezekkel az iskolákban fognak szembesülni.

 

Mit gondol, hogyan alakul a város költségvetése az önök óvodájára nézve?

A mi óvodánkban nincs olyan probléma, hogy ne tudnám megvenni a mosószert, a zsebkendőt, a wc-papírt. A város mindig is támogató volt, és ma is az.

A költségvetésünkből be tudjuk szerezni a legjobb eszközöket a mindennapi óvodai élethez, amit Budaörs Város Önkormányzatának és a jól működő alapítványunknak köszönhetjük.

 16_01_15_Vakor_ovoda5

 

Köszönjük az interjút!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.