Sokba kerülhet, ha valaki puszta szórakozásból hívogatja a segélyhívó számokat

(Budaörs, 2016. február 13. – Budaörsi Infó)  Sokba kerülhet, ha valaki puszta szórakozásból hívogatja a segélyhívó számokat. A tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére köteles az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, vagy szándékosan megtévesztő jelzést adott tűzesetről, balesetről, akár ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírsággal, vagy közérdekű munkára is kötelezhető az elkövető.

 

Csámpai  Attila tű. törzszászlós, szóvivő a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 2015. május 27-én 18:55 perckor érkezett hívás a megyei műveletirányításra. Akkor még ismeretlen személy hamis név megadásával bejelentést tett, mely szerint Nyáregyházán, a Kossuth Lajos utcában családi ház ég.

“A monori hivatásos tűzoltók két tűzoltógépjárművel a megadott címre vonultak, azonban ott a jelzésben foglalt körülményt nem találtak. Az igazgatóságunk feljelentette az ismeretlen telefonálót. A feljelentés alapján a Monori Rendőrkapitányság beazonosította a személyt és megküldte az eljárás iratait a bíróság részére. A bíróság a felmerült költségek 82.984 forint kifizetésre kötelezte az elkövetőt.” 

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyi évben 26 esetben kényszerült szabálysértési feljelentést tenni ismeretlen személyekkel szemben, akik a 105-ös vagy 112-es segélyhívószámon tűzesetről tettek bejelentést, azonban a helyszínre kiérkező tűzoltók a jelzett helyen sem tüzet, sem arra utaló nyomot nem találtak.

A valótlan és a szándékosan megtévesztő hívásokat követően a katasztrófavédelem minden esetben szabálysértési feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságnál, akik a legtöbb esetben sikerrel derítik fel az elkövetők kilétét, akik majd a bíróság előtt felelhetnek a tetteikért.

Az ilyen szándékosan megtévesztő jelzések igazi veszélye abban áll, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet valódi, tényleges segítségkérés, melyhez a valótlan jelzés miatt így később érkeznek ki az egységek, mely – akár néhány perces késedelem is – beláthatatlan következményekkel is járhat.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.