Tízmilliós kártérítést követel áldozatának szüleitől egy chicagói rendőr

Egy chicagói rendőr tízmillió dolláros kártérítést követel annak a fiatalembernek a szüleitől, akit ő lőtt le. A kártérítés indoka a lövés következtében elszenvedett lelki trauma.

 

Az ügy karácsonyig nyúlik vissza, amikor az amerikai nagyváros helyi rendőrségéhez bejelentés érkezett telefonon, hogy szomszédok vitája zavarja a nyugalmat. A rendőrség járőröket küldött a helyszínre, ahol – mint kiderült – a 19 éves Quintonio LeGrier baseballütővel halálosan megfenyegette az apját, miután vitába keveredett vele. Az intézkedés során Robert Rialmo rendőr elővette a szolgálati fegyverét és lelőtte a fenyegetődző fiatalembert. Ugyanakkor rálőtt az egyik szomszédasszonyra, az 55 éves, ötgyermekes Bettie Jonesra, akitől pedig a fenyegetődző fiú apja azt kérte, hogy ne nyisson ajtót a rendőröknek.

A történtek után azonnal tüntetések kezdődtek, a protestálók a rendőrség módszereit vitatták. A szemtanúk szerint egyáltalán semmi ok nem volt lövések leadására, sőt az agyonlőtt fiú édesanyja egyenesen azt állítja, hogy a rendőrségnek ki sem kellett volna szállnia, még kevésbé közbeavatkoznia, hiszen csak egyszerű családi vitáról volt szó.

A két áldozat fekete bőrű volt, a rendőr fehér.

A szülőktől most tízmillió dolláros kártérítést követelő rendőr írásban benyújtott – és a kártérítés alapját jelentő – panaszában előadta: alighogy megérkezett, Quintonio LeGrier megfenyegette, hogy fejbe vágja őt a baseballütővel. A rendőr – mint a panaszban olvasható – “érezte a suhintás keltette légáramlatot”, ezért “szükségét érezte a cselekvésnek. Ésszerű volt azt gondolnia, hogy amennyiben nem lövi le LeGriert, akkor a fiatalember öli meg őt”. A rendőr ekkor lőtt, nyolcszor egymás után.

A drámáról az igazságügyi szervek mindmáig nem adtak ki hivatalos jelentést, a nyomozás még tart.

S miközben az agyonlőtt fiú apja keresetet nyújtott be a rendőr ellen, arra hivatkozva, hogy a fia nem jelentett reális veszélyt, a rendőr a LeGrier családot pereli. “Az a tény, hogy LeGrier cselekedetei miatt Rialmo rendőr kénytelen volt lelőni őt, és véletlenszerűen agyonlőtte Bettie Jonest, szélsőséges érzelmi traumát okozott és okoz neki mindmáig” – olvasható Robert Rialmo rendőr keresetében. Ügyvédje, Joel Brodsky szerint arról van szó, hogy védence szeretné, ha megismernék a történteket az ő elmondása szerint is.

Robert Rialmo rendőrt egyébként harminc napra felfüggesztették, de az intézkedésben részt vevő többi rendőrt nem.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.