Átfogó kutatási programokat indítana a Magyar Tudományos Akadémia

Átfogó kutatási programokat indítana az ország számára fontos témákban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), amely konkrét lépéseket tervez annak érdekében is, hogy a magyar kutatók sikeresebbek legyenek a nemzetközi pályázatokon. Erről Lovász László, az MTA elnöke beszélt a tudományos testület megújult honlapján hétfőn megjelent interjúban.

 

    Lovász László szerint szeretnék jelentősen bővíteni az Akadémia aktivitását az ország fontos kérdéseit, lehetőségeit vizsgáló nagy kutatási programok elindításában.

    “Ezeknek a programoknak az lenne a feladatuk, hogy kijelöljék a témában folytatandó kutatások fő irányait, megszervezzék a kutatásokat, illetve tudományosan megalapozott, független véleményeket készítsenek a társadalom, a döntéshozók és adott esetben a versenyszféra számára az országnak fontos, stratégiai kérdésekben” – mondta Lovász László.

    Példaként említett egy agrárkutatási programot, amelyben az MTA megújulás előtt álló martonvásári központja venne részt, együttműködve a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal és agrárprofilú egyetemekkel. “Egy másik ilyen nagy program indulhatna a víz és környezet témakörében, itt a feladatok felmérésére már tavaly nyáron létrehoztunk egy ad hoc bizottságot, amely a napokban számol be első eredményeiről” – tette hozzá Lovász László.

    Az MTA elnöke kiemelt feladatnak tekinti továbbá, hogy az akadémia konkrét lépéseket tegyen a magyar kutatók sikeresebb szerepléséért a nemzetközi pályázatokon. Véleménye szerint a World Science Forum sikere vagy az Európai Kutatási Tanács pályázatain elért eredmények azt mutatják, hogy a magyar tudomány vezető szerepet játszik a régióban. “De ezek a sikerek csak viszonylagosak, és a fejlettebb európai államokhoz mérve eléggé nagy az elmaradásunk. Jobban fel kell készíteni a kutatókat arra, hogy hogyan kell egy európai forrásra pályázni” – hangsúlyozta Lovász László.

     Mint mondta, ennek érdekében létrehoznak egy a mostaninál hatékonyabb és szélesebb körben működő rendszert, amelyben a kutatóintézeteknek is kulcsszerep jut. Az intézeteknek kell kiválasztani azokat a kutatókat, akik sikerrel indulhatnak majd nemzetközi pályázatokon, és erre felkészíteni őket. A nemzetközi pályázatokon való eredményesebb szereplés előkészítése érdekében találkozókat, előadásokat, képzéseket is szerveznek a jövőben, amelyeket fiatal egyetemi kutatók is igénybe vehetnek.

    Az akadémia honlapján olvasható interjúban Lovász László arra is kitér, hogy az MTA szeretné új kiállításokon bemutatni a székházban őrzött kincseket, kéziratokat, köztük Radnóti Miklós bori noteszét, Vörösmarty Mihály Szózatát és Kőrösi Csoma Sándor hagyatékát.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.