Tajvani földrengés halálos áldozatokkal

Legalább 11 halálos áldozata (köztük egy tíznapos csecsemő) és több mint 460 sérültje van a 6,4-es erősségű, szombat hajnali tajvani földrengésnek – jelentette a helyi média.

 

A legfrissebb hivatalos közlés szerint 120 felnőtt és 52 gyerek holléte, állapota ismeretlen. A helyszínen önkéntesek írják össze a rokonoktól kapott nevek alapján az egyelőre eltűntként kezeltek listáját. Mivel a hétfőn beköszöntő holdújév miatt sokan keresték fel családtagjaikat, elképzelhető, hogy egyes otthonokban a szokásosnál többen tartózkodtak.

    A mentők elmondták, hogy több helyről hallottak a romok alól segélykiáltásokat, de egyelőre biztonságos körülményeket kívánnak teremteni, elhárítják az ingatag épületdarabok jelentette veszélyt.

    A legsúlyosabban érintett a sziget déli részén fekvő, 1,9 milliós Tajnan város, amelynek több kerületében lakóépületek, egyéb építmények dőltek össze, rongálódtak meg. A közösségi médiát drámai képekkel árasztották el az ott élők.

    Tizenhárom érintett épületből 8 dőlt romba, köztük két magas, 16-17 emeletes ház, továbbá 5 súlyosan megrongálódott. A környékről gázszivárgást és csőtörést jelentettek, a vízhiány 400 ezer háztartást érint, míg csaknem hatezer lakásban nincs villany.

 

A CTI TV felvételéből kiragadott fotón látható a 16 emeletes tajnani lakótömb, mely kártyavárként omlott össze. A kép láttán csaknem csodaszerű, hogy nem haltak meg több százan

A CTI TV felvételéből kiragadott fotón látható a 16 emeletes tajnani lakótömb, mely kártyavárként omlott össze. A kép láttán csaknem csodaszerű, hogy nem haltak meg több százan

 

    A több mint 1500 főt kitevő katasztrófamentők, köztük tűzoltók és katonák, kutyák segítségével a romok között rekedt túlélők után kutatnak. Munkájukhoz kosaras darukat, munkagépeket, létrákat használnak, a magasból két helikopter segíti őket. A helyszínre 30 tagú egészségügyi személyzetet küldtek. Legalább 380 embert szállítottak kórházba.

    A térségben fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több vonatot, köztük gyorsvasúti szerelvényt nem indítottak el, mások sebességét óránként 30 kilométerre csökkentették. Folyik a vasúti pályák ellenőrzése.

    Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu a helyszínre utazva kijelentette, hogy a kormányzat mindent meg fog tenni az ott élők biztonságáért, a még életben lévők kimentéséért és a hajléktalanokká váltak elhelyezéséért. Utóbbiak számára máris megkezdték az ideiglenes szállások felépítését, s ezzel egy időben a helyi kormányzat kérte a szállodák, templomok, laktanyák, iskolák közreműködő segítségét.

    A helyi hírügynökségi jelentés szerint a hatóságok máris az összeomlott épületek műszaki jellemzőit vizsgáló nyomozást rendeltek el, s bár az építtető cégek állítólag már nem működnek, a tervező mérnökökkel kapcsolatba tudtak lépni.

    A pekingi kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője a hírekre reagálva közölte, már kapcsolatba léptek tajvani kollégáikkal, és felajánlották segítségüket. A kínai kormányfő Li Ko-csiang holdújévi köszöntőjében együttérzéséről biztosította a tajvaniakat. A kínai Vöröskereszt 2 millió jüan, több mint 84 millió forint értékű adományt ajánlott fel a katasztrófa-elhárításhoz.

    A legutóbbi választáson a törvényhozásban többséget szerző Demokratikus Haladás Párt 1 millió tajvani dollár, körülbelül 8 millió 300 ezer forint értékű adományt ajánlott fel, míg a Kuomintang párt képviselői egy napi fizetésükről mondanak le. A gyűjtéshez ismert közéleti személyiségek, színészek, énekesek is csatlakoztak. További lakossági hozzájáruláshoz bankszámlákat nyitottak, egyúttal véradásra kérték a polgárokat.

 

tajvani_foldrenges_2016febr6

 

    A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért. A délkelet-kínai Fucsien tartomány egyes részein, ahol érezték a rengést, ugyancsak elrendelték egyes vasúti pályaszakaszok ellenőrzését.

    A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt. Azóta öt kisebb, legalább 3,8-as erősségű utórengést észleltek.

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.