Megismertetik a farsangi népszokásokat a menekültekkel a németországi Rajna-vidéken

A farsangi népszokásokat ismertető kiadványokat terjesztenek menedékkérők szállásain a németországi Kölnben és a Rajna-vidék több más városában. Az ismeretterjesztő kampányokat a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások tapasztalatai alapján indították el a térségbeli önkormányzatok a rendőrséggel együttműködve.

 

Német hírportálok keddi beszámolói szerint Kölnben, Bonnban, Mainzban Düsseldorfban és számos további településen is osztanak több nyelvű kiadványokat menedékkérőknek, és előadásokat is tartanak befogadóállomásokon a karneváli szokásokról.

A legfőbb üzenet, hogy farsang idején ugyan a feje tetejére áll a világ, és a karneválozók akár szoros testi kapcsolatba is kerülhetnek, de a tisztelet és az erőszakmentesség alapelvét a mulatságok idejére sem függesztik fel. Így például amikor kisminkelt, jelmezes nők ismeretlen férfiaknak puszit adnak, az csak annyit jelent, hogy ismét eljött a farsang ideje a Rajna-vidéken, de a puszi nem kötelez semmire, és legfőképpen nem ad felhatalmazást “szexuális közeledésre” – idézett egy kiadványt az online kiadásában a Die Welt című lap, megjegyezve, hogy a ismeretterjesztő anyagokat sok nyilvános helyen is kirakják, mert nemcsak menedékkérők vehetik jó hasznát, hanem mások is, akik nem ismerik a helyi szokásokat, például távol-keleti üzletemberek vagy bajor turisták.

Kölnben minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be a csütörtökön kezdődő farsangi utcai mulatságok idejére, hogy megelőzzék a szilveszteri szexuális támadások és rablások megismétlődését. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány legnagyobb városában több mint 2000 rendőrt vezényelnek az utcákra, a mentők, tűzoltók és segélyszervezetek pedig további csaknem 900 emberrel dolgoznak majd a csütörtök esti, a vasárnapi és hétfői tömegrendezvényeken, és munkájukat több mint 400 közterület-felügyelő és 10 tolmács támogatja.

Az esti, éjszakai mulatságok alatt a városban 30 erősen kivilágított és védett övezetet alakítanak ki. Kiterjesztették a térfigyelő rendszert is, így nemcsak a belváros számos pontján, hanem valamennyi pályaudvaron és metróállomáson működnek biztonsági kamerák, a karneválozókat Kölnbe szállító 130 különvonaton pedig megerősítik a biztonsági szolgálatot.

Szilveszter éjszakáján egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be. Eddig több mint ezer feljelentést tettek, 433-at szexuális bűncselekmény miatt. A hatóságok 44 feltételezett elkövetőt azonosítottak és 9-et őrizetbe vettek. Több más német nagyvárosban is történtek ilyen támadások.

 

 

 

Migránsok bénítják a forgalmat Görögországból Macedónia felé

Polikasztro, 2016. február 2., kedd (MTI/Reuters) – Megbénította kedden a forgalmat a Görögországból Macedóniába vezető legfontosabb főúton több száz, Görögország északi részén rekedt migráns.

A zömmel szíriai menekültek serege az úttesten ülve követeli, hogy Macedóniába juthasson. A  forgalmat ugyanis akadályozzák macedón taxisok és görög földművesek. Az utóbbiak a határ görög oldalán traktorokkal állják el az utat tiltakozásul a görög kormány szigorító jellegű nyugdíjreformja ellen, a macedón taxisok pedig a vasúti közlekedést blokkolják. Ők azt nehezményezik, hogy a rendőrség elsőbbséget ad a vonatoknak és az autóbuszoknak a migránsok szállításában Szerbia felé.

A közlekedés személyautóval mindazonáltal nem bénult meg, csupán akadozott a görög-macedón határon. Ugyanakkor vagy 80 busz – tele migránsokkal – nem tud továbbhaladni. Ezt megelégelve sok migráns dühében, hogy ő nem juthat tovább Macedónia felé, kiszállt a veszteglő buszokból, és az úttestre ülve megbénította teljesen a forgalmat. Egy csoport gyalog vágott neki Macedóniának.

A görög hatóság és segélyszervezetek sátrakat állítottak fel az út mentén, de sok férfinak csak a szabad ég alatt jutott hely.

Januárban további 62 ezer migráns érkezett Görögországba dacolva a téllel, a tengeri közlekedést a korábbinál is veszélyesebbé tevő időjárással. Számuk többszöröse a tavaly januárinak. Segélyszervezetek munkásai szerint egyre magasabb a migránsok között a nők és a gyerekek arnya: míg régebben 10 százalék körüli volt, mostanában már eléri a 60-at.

Keddre egyébként kaotikus állapotok alakultak ki a Görögország és Bulgária közötti legfontosabb határátkelőnél is, mivel a több mint két hete sztrájkoló görög gazdák traktorjaikkal ott ugyanúgy akadályozzák a forgalmat. Szintén csak a személygépkocsikat engedik át a promahon-kulatai átkelőn, a teherautók kénytelenek a határon vesztegelni. A görög oldalon 11 kilométer hosszan torlódtak fel a kamionok, míg Bulgáriában 10 kilométeresre nőtt a várakozó teherautók oszlopa – mondták szemtanúk.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.