Az amerikai elnök sürgős cselekvésre szólít fel a zikavírus ellen

Barack Obama amerikai elnök közleményben sürgette a gyors cselekvést a zikavírus elleni küzdelemben, és az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását.  

 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmeztetése szerint az eredetileg Afrikában honos, de jelenleg Dél-Amerikából terjedő, szúnyogok okozta vírus nem csupán Észak- és Dél-Amerikát fenyegeti, hanem Európát is. A betegséget először Brazíliában észlelték, s ma már Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták. Brazíliában október óta több mint 4000 esetet regisztráltak. Az Egyesült Államokban a héten két ember szervezetében mutatták ki a vírust, mindketten Dél-Amerikában jártak korábban. A betegség a várandós nőkre különösen veszélyes, a kisbabák ugyanis kóros kisfejűséggel születnek. Terjedésének okairól, az ellene való védekezésről egyelőre semmit nem tudni, a salvadori kormány például megelőzésként azt tanácsolta a nőknek, hogy ne essenek teherbe.

Az amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vírus veszélyeiről, s arról, hogy az Egyesült Államokban olyan térségeket is fenyegethet, ahol az amerikai népesség mintegy hatvan százaléka él. Az amerikai országos egészségügyi intézet igazgatója a Lancet tudományos folyóirat egyik elemzésére hívta fel a figyelmet, amely szerint a vírus kivált a melegebb hónapokban fenyegetheti az Egyesült Államok keleti és nyugati partvidékét, sőt, a középnyugati szövetségi államokat is. Ezeken a területeken mintegy kétszázmillió ember él. De huszonhárom milliónyian élnek olyan nedves, párás vidékeken, ahol a vírust terjesztő szúnyog egész évben jelen van.

A Fehér Ház szóvivője nagyon fontosnak mondta, hogy szélesítsék és mélyítsék a tájékoztatást a vírusról. Az amerikai orvosok szövetsége pedig még kedden új irányvonalakat fogalmazott meg a védekezést illetően.

Az amerikai légitársaságok máris reagáltak a veszélyre. Az American Airlines visszatéríti a repülőjegy árát azoknak a várandós nőknek, akiknek a salvadori San Salvadorba, a hondurasi Tegucigalpába, és a panamai Panamavárosba van érvényes jegyük, de orvosi igazolással bizonyítják, hogy nem alkalmasak a repülőútra. A United Airlines pedig felkínálta a lehetőséget utasainak, hogy akik a veszélyeztetett vidékekre utaznának, újrarendelhetik repülőjegyeiket, vagy le is mondhatják és az árat teljes egészében megtérítik nekik.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.