Epoxival ragasztották vissza Tutanhamon szakállát, perbe fogták az elkövetőket

Egyiptomban nyolc ember ellen indítottak pert vasárnap a Tutanhamon-maszk letört szakállának helytelen visszahelyezése, valamint az elkapkodott akció közben okozott károk miatt.

 

A világhírű aranymaszk szakállát karbantartási munkálatok alatt törték le, majd epoxival gyorsan visszaragasztották. A baleset ugyan még 2014 nyarán történt, ám arra csak tavaly januárban derült fény.

A 3300 éves műkincsről a világsajtóban pillanatok alatt elterjedt képen jól látható volt az – inkább az építőiparban használatos – ragasztóanyag a maszk és az ügyetlenül rögzített szakáll között keletkezett résben.

A nyolc perbefogott egyiptomit “súlyos gondatlansággal” és a “szakmai előírások megsértésével” vádolják. Az ügyészség meglátása szerint ráadásul az érintettek megpróbálták “álcázni” tettüket.

A vádirat alapján a maszkra száradt epoxit egy éles szerszámmal próbálták lekaparni, aminek következtében karcolások keletkeztek a felbecsülhetetlen értékű műtárgyon.

A vádlottak között van az Egyiptom Múzeum akkori igazgatója és a restaurációs részleg vezetője is. Előbbi a botrány kirobbanásakor adott első nyilatkozatában cáfolta a műtárgyban keletkezett károkról szóló híreket.

A maszk egy hónappal ezelőtt került vissza eredeti helyére, egy több mint kilenc héten át folyó restaurációs munka után, amelyet egy német szakértői csoport végzett el.

A projekt vezetője, Christian Eckman a munkálatok megkezdése előtt adott nyilatkozatában a fába beszívódott makacs ragasztó eltávolítását nevezte meg az egyik legnagyobb kihívásnak. “Vannak még bizonytalanságok, például nem tudjuk, milyen mélyre hatolt a ragasztó a maszkba, így az sem világos, mennyi időbe telik annak eltávolítása” – mondta.

Az aranymaszkot Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.