Magyar kutatónőről neveztek el egy újonnan felfedezett baktériumot

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzoráról, Nagy Erzsébetről neveztek el holland kutatók egy újonnan izolált baktérium fajt – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-t.

 

    A közelmúltban újabb anaerob, oxigént nem igénylő baktériumot izoláltak holland kutatók. A különböző kórképekből azonosított, eddig ismeretlen fajt Nagy Erzsébet szegedi mikrobiológus után Anaerococcus nagyae-nak nevezték el a kutatónő munkájának elismeréseként.

    “Bár személyesen ismerem a holland kutatókat, semmilyen előzetes hírt nem kaptam arról, hogy rólam terveznek elnevezni egy új fajt. Igazán meglepődtem és nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem” – idézte a közlemény az SZTE Általános Orvostudományi Kar klinikai mikrobiológiai diagnosztikai intézetének professzorát.

    A kutatónő pályája során a mikrobiológiai diagnosztika számos területén dolgozott. Fő területe az anaerob baktériumok által okozott kórképek diagnosztikai lehetőségeinek megteremtése, ezen nehezen tenyészthető baktériumok kórokozó-képességének és antibiotikumokkal szembeni ellenálló-képességének molekuláris módszerekkel történő vizsgálata.

    Nagy Erzsébet Szegeden szerzett orvosi diplomát. 1993-2009 között vezette a szegedi klinikai mikrobiológiai diagnosztikai intézetet, amelynek anaerob laboratóriuma ekkor vált Nemzeti Referencia Laboratóriummá. Számos tudományos társaság és bizottság vezetésében vett részt, több magyr és nemzetközi elismerés birtokosa.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.