Még egy hónapig lehet beadni a felsőoktatási jelentkezéseket

Még egy hónapig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. Három helyet díjmentesen lehet megjelölni és összesen hat helyre lehet kérelmet beadni. Az eljárás szabályait tartalmazó online tájékoztató és a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések a www.felvi.hu oldalon érhetők el.

 

A felvételizők kizárólag a honlapról elérhető e-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket. Az e-felvételi – a www.felvi.hu oldalon történő regisztráció után – február 15-ig, a jelentkezési határidő lejártáig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll.

A végleges jelentkezéseket legkésőbb február 15-én éjfélig kell rögzíteni, a jelentkezés hitelesítésének határideje február 23.

A hitelesítés legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés. (Akinek erre nincs lehetősége, annak a hitelesítő adatlapot kinyomtatva, kitöltve az Oktatási Hivatal postacímére – 1380 Budapest, Pf. 1190 – kell beküldenie.)

A felvételi eljárásban három jelentkezési helyet díjmentesen lehet megjelölni. Ezen felül további három hely jelölhető meg, ezekért egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor.

Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése – bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni – az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy helynek minősül.

A pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait pedig a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg – ezen információk az Egyetemek, főiskolák menüpontban, a meghirdetett képzések mellett érhetők el.

A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, a felsőoktatási szakképzéseknél 240, a mesterképzések esetében pedig 50 pont.

A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.