Ülésezett a budaörsi képviselő-testület – A legfontosabb döntések a cikkben

(Budaörs, 2015. december 17. – Budaörsi Infó) 2015. december 16-án ülésezett a képviselő-testület. A napirend előtti hozzászólások után a viták számának aránya a témák fontosságához képest talán most volt a legalacsonyabb ebben az évben. Például a jövő évi költségvetés koncepcióját hozzászólás és vita nélkül szavazták meg.

 

 

Kiemeltünk néhány fontosabb döntést, cikkünk alján megtalálják a többi napirendi pontot is.

 

A Göncz Árpád utca a Bibó István térre vezet

Novemberi elvi döntését követően végleges döntést hozott arról Budaörs város képviselő-testülete, hogy Göncz Árpádról, Magyarország rendszerváltást követő első köztársasági elnökéről nevezi el a Városháza melletti utcát. Az újonnan létrejövő Göncz Árpád utca a volt köztársasági elnök jó barátjáról és eszmetársáról, Bibó Istvánról elnevezett térre vezet.

Budaörs Város Önkormányzata 2016. december 16-án tartott képviselő-testületi ülésén végleges döntést hozott arról, hogy Göncz Árpádról nevezi el a Bibó István térre vezető, a Városháza mellett húzódó utcát.

Az elnevezéssel a nemrég elhunyt volt köztársasági elnök családja is egyetértett.

Szimbolikus erejű, hogy az új Göncz Árpád utca pont abba a térbe torkollik bele, amelyet Bibó Istvánról, a magyar politikai gondolkodás egyik legmeghatározóbb alakjáról nevezett el az önkormányzat, s hozott erről elvi döntést még 2011-ben, születésének századik évfordulója alkalmából.

Göncz Árpád és Bibó István így nemcsak életükben lehettek kitűnő barátok, eszme-, illetve politikai fogolyként cellatársak, valamint nyugszanak egy helyen az Óbudai Temetőben, hanem Budaörsön is egymás mellett emlékeztetnek rájuk a város fontos közterületei.

Az utcanévtáblák elhelyezésére azt követően kerülhet sor, hogy a Budakeszi Járási Hivatal Földhivatali Osztálya a folyamatban lévő telekalakítási eljárást sikeresen és jogerősen befejezte.

 

 

Szószólói tevékenység először Budaörsön

A hatodik napirendi pontban a helyi esélyegyenlőségi szószóló tevékenységről szóló rendelet megalkotásáról szavaztak a képviselők.

A 2016-os év folyamán a helyi szószólói rendszer kibővítése lehetőségének megvizsgálásáról szavaztak elsőként – a város oktatási intézményeiben működő diákönkormányzatok közösségének véleményét és javaslatát is kérve- a Budaörsön élő és tanuló helyi ifjúság érdekeinek és szempontjainak figyelembe vételével.

A képviselő-testület 11 igen és 3 tartózkodással megszavazta az előterjesztést.

 

 

Nem jön létre Ifjúsági Önkormányzat Budaörsön

A 48-as napirendi pontban Császárné Kollár Tímea, a Jobbik Magyarországért Mozgalom vezetőjének az ifjúsági önkormányzat létrehozásával kapcsolatos javaslatát viszont 4 igen, 2 nem és 9 tartózkodással elvetették.

Császárné Kollár Tímea elmondta, hogy a diákokat szeretnék bevonni az önkormányzat munkájába, hogy tudatos állampolgárokká válhassanak. Minden ifjúsági szervezet meghívást kaphatna ebbe a szervezetbe, és a bizottsági illetve testületi üléseken kifejthetnék a véleményüket.

Simándi Szelim hozzátette, hogy a BFE képviselői bizottsági ülésen azért tartózkodtak ennek a döntésnek a meghozatalától, mert az előterjesztést támogatandónak tartják, de a hatodik napirendi pontban látható szószóló kapcsán született egy döntés, ami azt mondja ki, hogy a szószóló lenne az, aki egyeztet a diákönkormányzatokkal.

Véleménye szerinte először ki kell kérni a diákok véleményét, és meg kell várni amíg kialakul egy –egy koncepció amit a gyerekek alakítanak.

dr. Bakó Krisztina (BFE) szerint az előterjesztés gyengéje a politika, a párthoz kötődés, és szerinte nem az iskolában van a helye ennek.

Császárné Kollár Tímea véleménye, hogy minden fiatalnak jogot kellene kapnia, hogy részt vehessen ebben a munkában, és nem kizárni őket azért, mert valamelyik párthoz már tartoznak. Nem tartaná jó megoldásnak ha azért büntetnék a diákokat mert politizálnak.

Wittinghoff Tamás elmondta, hogy egyetért azzal hogy szükség van egy ilyen szervezetre, de mentesíteni kell a politikától.

Így az ifjúsági önkormányzat létrejöttét nem, de a szószóló intézményét megszavazták a képviselők.

 

kepviselo_testulet_12_16d

 

 

Budaörs nevének és címerének használatát szabályozták

A 9-dik napirendi pontban döntött a képviselő –testület, hogy Budaörs város nevének, címerének és zászlajának használatáról, valamint a városi címer és zászló alkotásáról önkormányzati rendeletet alkottak.

A rendelet hatálya kiterjed azon természetes- és jogi személyekre, tudományos, irodalmi, művészi vagy egyébként közszerepléssel járó tevékenységet végzőkre akik (amelyek) Budaörs város nevét megnevezésükben, vagy Budaörs város nevét, címerét vagy zászlaját tevékenységük során, vagy működésükkel összefüggésben, emblémán, jelvényen, kiadványon, dísz- vagy emléktárgyon, egyéb terméken használni kívánják.

A „Budaörs” nevet vagy annak bármely toldalékos formáját (a továbbiakban együtt: „Budaörs” név) a 2. §-ban meghatározott személyek és szervezetek az ott megjelölt célra engedéllyel vehetik fel vagy használhatják (a továbbiakban együtt: névhasználat).

A városi címer és zászló felhasználását illetően engedélyköteles minden olyan kérelem, amely nem kapcsolódik közvetlenül az önkormányzat és szervezetei tevékenységéhez.

A névhasználat, a városi címer és zászló használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú hatáskört a polgármester gyakorolja.

A névhasználatra, a városi címer és zászló használatra vonatkozó kérelmet írásban, illetékmentesen a polgármesterhez kell benyújtani.

 

kepviselo_testulet_12_16c

 

 

Elfogadták Budaörs Város Önkormányzat 2016. évi költségvetési koncepcióját

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 2016. évi költségvetés tervezésére vonatkozó, alábbi irányelveket fogadja el:

Elsődleges követelmény az önkormányzati kötelező feladatok zavartalan, folyamatos ellátásának biztosítása legalább a már elért minőségi színvonalon, a költségvetési egyensúly megtartása mellett.

Az önkormányzati feladatellátás minden területén érvényesíteni kell a takarékos, óvatos költségvetési gazdálkodás követelményét, a működési hiány nélküli gazdálkodás követelményét.

Önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételeiből megteremthető. Az önként vállalt feladat kiadásainak finanszírozása a kötelező önkormányzati feladatok ellátását nem veszélyeztetheti.

Az állami támogatásokat a Magyarország 2016.évi központi költségvetéséről szóló törvény 2. és 3. számú mellékleteinek szabályai szerint meghatározott összegben kell tervezni.

A bevételek tervezése során változatlanul nagy hangsúlyt kell helyezni az önkormányzati és az intézményi saját bevételek pontos számbavételére, a bevételi források teljes körűségére. A költségvetés számainak véglegesítésekor a lehető legteljesebb, de a reálisan teljesíthető bevételek feltárására kell törekedni.

Fel kell tárni azokat a forrásokat, melyek a saját bevételek további növelését teszik lehetővé.

A Gazdasági Program és a költségvetési koncepció összhangja: a Képviselő –testület a gazdasági programot áttekintette. A város 2014-2018-ig hatályos Gazdasági Programban megfogalmazott helyzetértékelések intézkedései elképzeléseknek megfelelő formában alakította ki az önkormányzat a 2016-os év költségvetési koncepcióját.

A kintlévőségek behajtására 2016. évben is kiemelt figyelmet kell fordítani.

A 2016. évi költségvetési javaslatban a 2015.évi gazdálkodás során keletkező szabad pénzmaradvány várható összegét, mint a jövő évi fejlesztésekhez rendelhető forrást, szerepeltetni kell.

A folyamatban lévő, 2016. évre áthúzódó fejlesztéseken túl további fejlesztési kiadás csak az alapvető működés biztosítását túlmenően rendelkezésre álló források függvényében lehetséges.

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete az állami fenntartású, budaörsi székhelyű közoktatási intézmények önként vállalt feladatainak (önkormányzati fenntartás idején vállalt) forrását biztosítja.

Budaörs Város Önkormányzat fenntartásában működő óvodák óvodapedagógusait megillető pótlékok meghatározásáról szóló 45/2013. (XI.04.) ÖKT. rendelet, valamint a Clementis László működtetői ösztöndíjról szóló 50/2012. (XII.17.) ÖKT. rendelet felülvizsgálata során figyelembe kell venni a pedagógus életpálya-modell kapcsán felmerülő illetményemelkedéseket, továbbá felül kell vizsgálni a közalkalmazottak részére meghatározott kereset kiegészítés összegét.

Továbbra is részt kell vállalni – a lehetőség szerint – a megújuló közfoglalkoztatásban, csökkentve ezzel a helyi munkanélküliséget.

Budaörs Város Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési intézmények, illetve az önkormányzat által foglalkoztatottak részére 2016. évben béren kívüli juttatásként bruttó 200 e Ft/álláshely/év, egyéb nem rendszeres juttatások tekintetében a 2015. évi költségvetési rendeletben, valamint az egyéb hatályos helyi rendeletekben meghatározott juttatások tervezhetők.

Budaörs Város Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési és szociális intézményekben dolgozók részére munkaruha bruttó 35.000 Ft/fő/év, vagy védőruha 25.000 Ft/fő/év összeggel tervezhető.

Budaörs Város Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési intézmény vezetője munkáltatói döntésen alapuló illetményrészt csak az irányító szerv előzetes jóváhagyásával állapíthat meg.

Az egyházi fenntartású közoktatási intézmény esetében az érvényben lévő szerződésnek megfelelően tervezhető a támogatás összege.

A nemzetiségi önkormányzatok 2016. évi támogatására a Képviselő-testület tartalékot képez, melyre pályázatot nyújthatnak be a 2016. évi költségvetés beterjesztéséig.

A költségvetésben önálló soron szerepelő, támogatott civil szervezetek, egyesületek, továbbá a társadalmi szervezetek, valamint éves pályázat során támogatásban részesült civil szervezetek által év közben előterjesztett további támogatási igény nem támogatható.

 

 

Járatsűrítés/ritkítás a BKK Zrt. 287-es és 240-es viszonylatánál

Budaörs Város Önkormányzat Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottsága javasolta a Képviselő-testületnek, hogy a BKK Zrt. 287-es és 240-es viszonylatainak forgalmi jellemzőiben, az alábbi, ideiglenes jellegű módosításokat azzal, hogy a BKK Zrt. az Újbuda XI. kerület közigazgatási területén, a Budaörsi úton folyó infrastrukturális beruházás megvalósulását követően forgalomszámlálást végez a buszjáratain, mely alapján Budaörs Város Önkormányzatával közösen felülvizsgálatra kerül a változtatás esetleges véglegesítése:

287-es buszjárat követési ideje 30 percről 20 percre változik

240-es buszjárat követési ideje 7,5 percről 8,5 percre változik

A módosítások 2016. január 1-jén lépnek életbe.

 

 

Bevezetik az egészségügyet támogató integrált ügyfélirányító rendszert Budaörsön

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy döntött, hogy bevezetik a járóbeteg ellátást 3 szakrendelésén, valamint ehhez kapcsolódóan a felnőtt háziorvosi ellátásban 4 rendelőben az integrált ügyfélhívó és internetes időpontfoglaló rendszer.

Az informatikai fejlesztés fedezetére Budaörs Város Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló 1/2015. (III.02.) önkormányzati rendelet 7/B. sz. melléklet önkormányzat kiadásai / felhalmozási költségvetés kiadásai / felhalmozási célú pénzeszköz átadás államháztartáson kívülre elemi előirányzati szinten 8. TAO BSC stadion és tornacsarnok építésének önrésze sorról 6 264 eFt szükséges forrást átcsoportosítással biztosítja.

 

 

Döntés a Közép-magyarországi régió szétválasztása kérdésében

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Közép-magyarországi régió közigazgatási határainak mentén történő kettéválasztásának szükségességével kapcsolatosan Budapest és Pest megye kettéválasztásának konkrét – a NUTS-besorolásra vonatkozó jogszabályi kritériumoknak is megfelelő – alternatívái közül azt a változatot támogatta, amely szerint Budapest és Pest megye a jelenlegi közigazgatási határok mentén kettéválik és két önálló régiót alkot.

 

 

Felsőfokú képzés indul Budaörsön

Évek óta szerepel az önkormányzat tervei között, hogy Budaörsön is induljon felsőfokú képzés.

A tavalyi év folyamán a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) részéről fogalmazódott meg annak lehetősége, hogy az egyetem által akkreditáltatni kívánt felsőfokú animációs szakképzése helyszínéül Budaörsöt válassza.

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete kifejezte egyetértését és azon szándékát, hogy együttműködik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel abban, hogy az Egyetem részéről akkreditáltatni kívánt felsőfokú animációs szakképzés budaörsi helyszínnel valósuljon meg.

 

kepviselo_testulet_12_16e

 

 

Nem helyeznek ki székely zászlót a Városházán Budaörsön

A 49. napirendi pont a Fidesz-KDNP előterjesztése volt, amiben azt kérték a képviselők, hogy Budaörs Város Önkormányzatának épületében helyezzék ki a székely zászlót, kifejezve a határon túli magyarokkal való szolidaritást.

A képviselő-testület 11 nem és 4 igen szavazattal nem támogatta ezt az előterjesztést.

 

 

Ide kattintva olvashatják el korábbi cikkünket, amiben megtalálja az összes napirendi pontot, linkekkel.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.