Több mint ezeréves kis szfinxet találtak kínai régészek

Több mint ezeréves, ritka márványszfinxet találtak kínai régészek az ország északnyugati részén, a Ninghszia-Huj autonóm területen lévő temetőben.

 

A fehér márványból finoman faragott szfinxszobor egy darabban maradt fenn, csupán arcán láthatók apróbb sérülések. Magassága 36 centiméter, 21 centiméter hosszú, egy 13 centiméter széles talapzaton áll. Az ülő oroszlántest fején egy dudor látható, arca emberé.

A szobrot nyolc katona-, ló-, teve- és oroszlánfigurával együtt ásták ki novemberben Kujüan város területén – áll a Hszinhua hírügynökség beszámolójában. A szakértők szerint az egykori művész vagy művészek kiváló mestermunkáinak lehet tanúja az utókor.

A leleteket rejtő ősi sír egyike annak a 29-nek, amelyeket egy vízerőmű építési területén találtak kínai régészek. A föld alól idén már több mint 150 temetési kellék, kerámia- bronz- és vasedény került elő.

Az oroszlántestű, emberfejű szoborra a sírfelirat szerint Liu Csün és felesége temetkezési helyének feltárása közben bukkantak. Ők a Tang-dinasztia (618-907) idején lehettek a régió jó módú lakói.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.