Adócsalás miatt hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték Montserrat Caballé operaénekesnőt

Adócsalás miatt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és mintegy negyed millió euró pénzbírság megfizetésére ítélte Montserrat Caballé világhírű spanyol operaénekesnőt kedden a barcelonai bíróság.

 

A 82 éves szoprán gyenge egészségi állapota miatt nem vett részt a nyilvánosság kizárásával megtartott tárgyaláson, így videókonferencián ismerte be, hogy több mint félmillió eurót (158 millió forint) nem vallott be 2010-es jövedelméből a spanyol adóhatóságnak.

Beismerésével elfogadta az ügyészség által már egy éve felajánlott, a büntetés mértékére vonatkozó alkut. A büntetés megállapításánál azt is figyelembe vették, hogy a művész már rendezte adótartozását.

Az adócsalási botrány 2014 áprilisában robbant ki, az adóhivatal szerint az énekesnő andorrai lakosként tüntette fel magát, hogy elkerülje az adófizetési kötelezettséget, miközben mindvégig Barcelonában lakott.

Számításaik szerint a világsztár 2010-ben mintegy 2 millió eurót keresett európai koncertjeivel és lemezfelvételeivel.

Monstserrat Caballé azzal védekezett, hogy csak orvosi vizitek és szakmai ügyek intézése céljából utazott időnként a katalán fővárosba, de valójában nem ott élt. Tartozását az ügy nyilvánosságra kerülését követően fizette be, abban bízva, hogy megússza a bíróság elé állítást.

Az operaénekesnő végül egyszer sem jelent meg a bíróságon, az ügy egy májusi tárgyalásától indoklás nélkül maradt távol, ügyvédje pedig közölte, hogy nem vállalja tovább a védelmét.

Montserrat Caballét az évszázad egyik legjelentősebb operaénekesnőjeként tartják számon, több mint ötven év művészi pályafutással a háta mögött. Repertoárja 90 operaszerepet és 800 dalt ölel fel. Fellépéseinek számát tekintve a világ egyik legaktívabb énekesnőjeként jegyzik.

A nyolcvanas évektől sorra jelentkező egészségügyi problémái miatt az operaházi előadások helyett a hangversenyekre koncentrált, szívesen kísérletezett a könnyű műfajok és az opera vegyítésével. Az 1992-es Olimpiai Játékok himnuszát, a “Barcelonát” a Queen egykori énekesével, Freddie Mercuryval közösen énekelték el.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.